|

Nijer'de darbe girişimi: Saraya giden yollar kapatıldı Cumhurbaşkanı Mohamed Bazoum alıkonuldu

Nijer'in başkenti Niamey'de Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na giden yollar kapatılmış ve askeri hareketlilik başlamıştı. Konu hakkında açıklama yapan Nijer Cumhurbaşkanlığı, Muhafız Alayı'na bağlı unsurların, 'cumhuriyet karşıtı bir girişim' başlattığını belirterek bu girişimin devam etmesi halinde ordu ile karşılık vereceklerini duyurdu. Cumhurbaşkanı Mohamed Bazoum, darbe girişiminde bulunduğu ileri sürülen muhafız alayına bağlı unsurlar tarafından alıkonuldu.

15:26 - 26/07/2023 Çarşamba
Güncelleme: 16:22 - 26/07/2023 Çarşamba
AA
Nijer'de darbe girişimi
Nijer'de darbe girişimi

Nijer'in başkenti Niamey'de Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na giden yollar kapatılmış ve askeri hareketlilik başlamıştı.Yerel basında çıkan haberlerde, İçişleri Bakanı Hamadou Adamou Souley ile Bazoum'un, Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı'na bağlı unsurlar tarafından Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda alıkonulduğu belirtildi.


Gün içinde Cumhurbaşkanlığının Twitter hesabından, Bazoum ve ailesinin durumunun iyi olduğu bilgisi paylaşılmış, Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı'na bağlı unsurların Cumhuriyet karşıtı girişim başlattığı duyurulmuştu.


Paylaşımda, "Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı unsurları akıllarını başlarına almazsa, ordu ve Ulusal Muhafızlar saldırıya hazır." ifadesi kullanılmıştı. Ancak bu paylaşım kısa süre içinde silindi.



Nijer Cumhurbaşkanlığı'ndan açıklama
Nijer Cumhurbaşkanlığı, Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı'na bağlı unsurların, "cumhuriyet karşıtı bir girişim" başlattığını belirterek bu girişimin devam etmesi halinde ordu ile karşılık vereceklerini duyurdu.

Cumhurbaşkanlığı Twitter hesabından yapılan paylaşımda, "Çarşamba sabahı erken saatlerde Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı'na bağlı unsurlar cumhuriyet karşıtı bir girişim başlattı ve Ulusal Silahlı Kuvvetler ile Ulusal Muhafızların desteğini almak için boşuna uğraştı." ifadesi kullanıldı.


Paylaşımda, Cumhurbaşkanı Mohamed Bazoum ve ailesinin sağlık durumunun iyi olduğu belirtilerek "Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı unsurları akıllarını başlarına almazsa, ordu ve Ulusal Muhafızlar saldırıya hazır." değerlendirilmesinde bulunuldu.
Girişimin arkasında Cumhurbaşkanı Muhafız Alayı komutanı General Omar Tchiani var

Girişimin arkasında, yaklaşık 10 yıldır Cumhurbaşkanı Muhafız Alayı komutanı olarak görev yapan General Omar Tchiani'nin olduğu belirtiliyor.

Bazoum'un son günlerde, önceki Cumhurbaşkanı Mahamadou Issoufou döneminde de aynı görevde bulunan Tchiani'yi görevden almak istediği iddia ediliyor.


Fransa'dan bağımsızlığını 1960'da alan Nijer'de bugüne kadar 4 darbe ve sayısız darbe girişimi yaşandı. Ülkede en son darbe 2010'da Mamadou Tandja'nın devrilmesiyle kayda geçti.


Mohamed Bazoum, Şubat 2021'de seçilmiş ve ülkede ilk kez demokratik yollarla seçilmiş cumhurbaşkanı görevini yine demokratik yollarla seçilmiş halefine bırakmıştı.


Bazoum henüz yemin edemeden 31 Mart 2021'de bir darbe girişimi yaşamış, girişim kısa sürede bastırılmıştı.


Bir ziyaret için Türkiye'de bulunan Bazoum, Mart 2022'de de bir darbe girişimi atlatmış ve hemen ülkesine dönmüştü.


Nijer, Sahel bölgesinde Mali ve Burkina Faso'da askeri yönetimlerin başa gelmesinden sonra Batılı güçlerin bölgedeki tek müttefiki olarak değerlendiriliyordu.


Komşusu Mali ve Burkina Faso, Rusya ile yakınlaşırken Nijer, Wagner ile işbirliğine karşı çıkıyordu.


Komşusu Mali ve Burkina Faso Rusya ile yakınlaşırken Nijer, Wagner ile işbirliğine karşı çıkıyordu.
Cumhurbaşkanı Mohamed Bazoum
Cumhurbaşkanı Mohamed Bazoum alıkonuldu

Gün içinde Cumhurbaşkanlığının Twitter hesabından, Bazoum ve ailesinin durumunun iyi olduğu bilgisi paylaşılmış, Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı'na bağlı unsurların Cumhuriyet karşıtı girişim başlattığı duyurulmuştu.

İçişleri Bakanı Hamadou Adamou Souley ile Cumhurbaşkanı Mohamed Bazoum'un darbe girişiminde bulunduğu ileri sürülen Muhafız Alayına bağlı unsurlar tarafından, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda alıkonulduğu belirtildi.


#Nijer
#darbe girişimi
#askeri hareketlilik
9 ay önce