|

Nijerya'da militanlara af programı ile ilgili soruşturma

Batı Afrika ülkesi Nijerya'da, petrol tesislerine saldırı düzenleyen militanlara uygulanan af programına dair soruşturma başlatıldığı bildirildi.

Yeni Şafak
17:55 - 20/02/2017 Pazartesi
Güncelleme: 18:01 - 20/02/2017 Pazartesi
AA
Nijerya'da militanlara uygulanan af programına dair soruşturma başlatıldı.
Nijerya'da militanlara uygulanan af programına dair soruşturma başlatıldı.

Nijerya'da, petrol tesislerine saldırı düzenleyen militanlara uygulanan af programına dair soruşturma başlatıldı.



Temsilciler Meclisi Sözcüsü Yakubu Dogara, af programındaki bazı sorunlu kısımların bölgede çatışmayı yeniden körüklediğine dikkat çekerek program ile ilgili soruşturma başlatıldığını açıkladı.



Resmi soruşturmanın parlemento tarafından başlatılığını ifade eden Dogara, saldırılar nedeniyle Nijerya ekonomisinin önemli ölçüde zarar gördüğünü ve Afrika kıtasındaki petrol üretim liderliğini kaybettiğine dikkat çekti.



Af programı ile bölgede ekonomik istikrarın sağlanması ve üretimin devam ettirilmesi amacıyla silahlı militanlara devlet tarafından el uzatıldığını kaydeden Dogara, "Af programı Nijer Deltası'ndaki durumu hafifletmeyi amaçlıyordu. Ancak af fonlarının yanlış yönetilmesi, şeffaflık, yolsuzluk gibi konularda bazı sıkıntılar yaşandı." dedi.



"Af programındaki usulsüzlükler"


Doaga, af programındaki usulsüzlüklerin bölgede tansiyonu 2015 yılından bu yana yeniden yükselttiğine dikkat çekerek, soruşturmaya bölge yöneticileri, kanaat önderleri ve eski militanların da dahil edildiğini belirtti.



Af programı 2009 yılında dönemin Devlet Başkanı Umara Yar'Adua tarafından ilan edilmiş ve bölgedeki petrol üretiminin yeniden canlandırılması amaçlamıştı.



"Af programı destekleniyor"


Bölgedeki çatışmalar nedeniyle petrol üretiminin düşmesi ve çevre kirliliğinin yaşanması nedeniyle af programı birçok kesim tarafından destekleniyor.



Aftan yararlanan militanlara yönelik eğitim programı ile ülkedeki çatışmaların sonlandırılmasının yanı sıra, ekonomik sorunlarla mücadele eden Nijerya'nın işsizlik probleminin de azaltılması hedefleniyor.


#Nijerya
7 yıl önce