|

Nuri Camisi'ni kim vurdu?

Musul’daki tarihi Nuri Camisi'yle El Hadba isimli minaresinin havaya uçurulması üzerine gözler Suriye ve Irak’ta çok sayıda camiyi vuran ABD güçlerine çevrildi. DEAŞ, İslam mimarisinin nadir eserlerinden 800 yıllık camiye saldırıyı üstlenmedi. DEAŞ lideri el-Bağdadi sözde halifeliğini burada ilan etmişti.

Yeni Şafak ve
04:00 - 23/06/2017 الجمعة
Güncelleme: 06:04 - 23/06/2017 الجمعة
Yeni Şafak
​Nuri Camisi'ni kim vurdu?
​Nuri Camisi'ni kim vurdu?

Irak’ın Musul kentindeki tarihi Nuri Camii’nin ve El Hadba minaresinin havaya uçurulması üzerine gözler Suriye ve Irak’ta çok sayıda camiyi hedef alan ABD güçlerine çevrildi. Caminin yıkım sonrası fotoğrafları da yapının bir uçak ya da füze saldırısına maruz kalmış olma ihtimalini yükseltiyor.

DEAŞ, İslam mimarisinin nadir eserlerinden 800 yıllık caminin ve minaresinin yıkıldığı saldırıyı üstlenmemişti. Nitekim DEAŞ lideri Ebu Bekir el-Bağdadi üç yıl önce sözde halifeliğini Nuri Camii’nde ilan etmişti. Terör örgütü DEAŞ’a bağlı Amaq ise caminin ve minarenin yıkılmasından ABD uçaklarını sorumlu tuttu. Irak ordusundan sonra ABD de bu iddiayı reddetti.


ABD Ordusu’ndan Tümgeneral Joseph Martin, “Bu Musul ve Irak halkına karşı bir suçtur ve bu acımasız örgütün neden yok edilmesi gerektiğine de bir örnektir” ifadelerini kullandı. Irak Başbakanı İbadi de Musul’daki Nuri Camii’ni ve ünlü yatık minaresini DEAŞ’ın havaya uçurmasının örgütün yenilgisinin bir ilanı olduğunu söyledi. Irak ordusu da DEAŞ’ın Nuri Camii ile onun tarihi El Hadba minaresini havaya uçurduğunu ve “tarihi bir suç daha işlediğini” açıklamıştı. Irak’ın Terörle Mücadele Güçleri’nin Başkanı Abdül Gani El Asdi, DEAŞ’ın “tam bir yenilgi” olasılığına karşı camiye patlayıcılar yerleştirmiş olduğunu ileri sürmüştü.

#​Nuri Camisi
#ABD
#DEAŞ
#Musul
٪d سنوات قبل