|

Pinochet''in yolunda

Mısır''da Sisi''nin yaptığı darbenin 1970''li yıllarda Şili''de Pinochet''in yaptığından farklı olmadığını yazan İspanyol El Pais gazetesi, ''Darbe karşısında AB ve ABD harekete geçmeli'' diye yazdı.

Madrid
00:00 - 19/08/2013 Pazartesi
Güncelleme: 00:15 - 19/08/2013 Pazartesi
Yeni Şafak
Pinochet''in yolunda
Pinochet''in yolunda

İspanya''nın prestijli ve yüksek tirajlı gazetesi El Pais, Mısır''da General Abdülfettah El Sisi''ye karşı uluslararası toplumun harekete çok geçolmadan hemen geçmesi gerektiğini yazdı.

Gazetenin yayın kurulu imzasını taşıyan ''Katliamı önlemek'' başlıklı yazıda, ''Tüm uluslararası toplum, Mısır ordusunun yaptığı gibi dehşetli katliam manzaralarına, birkaç cılız protesto dışında, müsaade ediyorsa bu dünyada bir şeylerin çok kötü gittiği anlamına geliyor'' hatırlatmasında bulunuldu.

Sol görüşlü El Pais gazetesi, Mısır''da General el Sisi''nin başını çektiği şiddetli askeri darbenin, 1970''li yıllarda Şili''de General Augusto Pinochet ve Arjantin''de General Videla diktatörlüklerinin kapısını açan darbelerden ve bu darbelerin gelişim sürecinden farklı olmadığını kaydetti.

AB VE ABD''YE ÇAĞRI

Gazete, ''Başta Avrupa Birliği ve ABD olmak üzere uluslararası toplum, katliamı durdurmaları, normaliteye dönüş ve Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi''den başlayarak tutukluların serbest bırakmaları için cuntaya baskı yapmalı. Ayrca AB''nin etkisizliği ile bir tarafta Mursi''nin öbür tarafta düşmanı El Sisi''nin yanında gözüken Washington''un kafa karışıklığının da altının çizilmesi gerekiyor. Ama Yakın Doğu''nun yeni jeopolitik gerçeği olarak, olay mahalline daha yakın olan başka uluslararası sorumlular da var'' diye yazdı.

RİYAD''A UYARI

El Pais, ''Zengin Katar ve etkin Türkiye''ye Müslüman Kardeşler üzerindeki etkisini onları radikalleşmeye ve silahlı mücadeleye başvurmadan dengeli olmaya yönlendirmek için kullanması'' yönünde de çağrı yaptı. Aynı şekilde, Mısır ordusunu Müslüman Kardeşler''i bastırmaya teşvik eden Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Kuveyt''in de askerleri dizginlemesi gerektiği kaydedildi.


11 yıl önce