|

Riyad-Bağdat baharı

Suudi Arabistan, Bağdat yönetimini Tahran’ın nüfuz alanından çıkarmak amacıyla yoğun çaba sarfediyor. İki ülke arasındaki karşılıklı ziyaretler ve açılımlar bu yıl içerisinde ivme kazandı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 23/10/2017 Pazartesi
Güncelleme: 00:53 - 23/10/2017 Pazartesi
Yeni Şafak
Kral Selman - Haydar İbadi
Kral Selman - Haydar İbadi

Son olarak önceki gün Irak Başbakanı Haydar İbadi, iki ülke arasında yakın zaman önce tesis edilen Ortak Koordinasyon Konseyi toplantısına katılmak için Riyad’a iki günlük ziyarette bulundu. Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz el-Suud’un, Cumartesi günü ülkeye gelen Irak Başbakanını bizzat karşılaması gözlerden kaçmadı. İbadi, Haziran ayında da Riyad’a bir ziyarette bulunmuştu. Riyad son dönemde Bağdat’a yönelik siyasi, ekonomik ve sosyal çevrede bir açılım politikası yürütüyor.

TILLERSON DA TOPLANTIDA

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson da İbadi ile aynı gün Riyad’a ayak bastı. ABD Dışişleri Bakanı da Suudi Arabistan-Irak Ortak Koordinasyon Konseyi toplantısına katılan isimler arasında yer aldı. ABD’nin bölgedeki karanlık ismi Brett McGurk’ün ziyaretle ilgili Twitter’dan yayınladığı “Riyad’ta Dışişleri Bakanı Tillerson ile birlikte, Suudi Arabistan ile Irak arasındaki tarihi açılımı ve güçlenen bağları memnuniyetle karşılıyoruz” mesajı dikkat çekti. Tillerson’un İbadi ile aynı zamanda Suudi Arabistan’da bulunması, Washington ve Riyad’tan Bağdat’a çifte kuşatma olarak değerlendirildi.

Tillerson: İranlı savaşçılar dönsün

Akşam saatlerinde Suudi Arabisan Dışişleri Bakanı Adil el-Cubeyr ile bir araya gelen Tillerson, DEAŞ’la mücadele konusunda açıklamalarda bulundu. Tillerson, Irak’ta terör örgütü DEAŞ’a karşı mücadelede sona doğru gelindiği için başta İranlı savaşçılar olmak üzere tüm yabancı savaşçıların ülkelerine dönmesi gerektiğini söyledi. Tillerson, DEAŞ’tan alınarak özgürleştirilen bölgelerin kontrol altına alınması, komşularının yardımı ile Irak halkının tekrar ayağa kalkmasına fırsat verilmesi gerektiğini belirtti.

#Adil el-Cubeyr
#Brett McGurk
#Rex Tillerson
#DEAŞ
#Suudi Arabisan
7 yıl önce