|

Sadr'ın sırrı çözüldü

Iraklı Şii lider Mukteda Sadr’ın Körfez ülkeleriyle Irak arasında yeni bir dönemi başlatan Suudi Arabistan ziyaretinin arkasından BAE çıktı. BAE merkezli Emirati News, Nisan ayında Esed’in iktidardan çekilmesi çağrısı yapan ve İran’ın Irak ve Suriye’deki nüfuzuna karşı çıkan Sadr’ın Körfez’in dikkatini çektiğini ve Şii lidere yakınlaştıklarını yazdı. BAE medyası, bu yakınlaşmanın ABD yönetimi tarafından da desteklendiğini savunuyor.

Yeni Şafak
04:00 - 18/08/2017 Cuma
Güncelleme: 01:28 - 18/08/2017 Cuma
Yeni Şafak
Mukteda  Sadr - Muhammed  el-Nahyan
Mukteda Sadr - Muhammed el-Nahyan

Irak’ta Şii Sadr Hareketi lideri Mukteda Sadr’ın Körfez ülkeleriyle Irak arasında yeni bir dönemi başlatan Suudi Arabistan ziyaretinin arkasından BAE çıktı. BAE merkezli Emirati News, Nisan ayında bebek katili Esed’e iktidardan çekilmesi çağrısı yapan ve İran’ın Irak’taki nüfuzuna açıkça karşı çıkan Sadr’ın Körfez ülkelerinin dikkatini çektiğini ve Şii lidere yakınlaştıklarını yazdı. Irak’’ta Sünni Müslümanlara yönelik kötü muameleyi eleştiren, Körfez-İran diyaloğu çağrısı yapan Sadr’ın Körfez ülkelerinde “çoğulcu milliyetçi” olarak algılandığı da kaydedildi.

ÖZEL UÇAK GÖNDERİLDİ

İran’ın bölgesel yayılmacı duruşundan ayrışan Sadr, Suudi Arabistan ziyaretinin ardından İran destekli Haşdi Şabi milislerinin dağıtılmasını da talep etmişti. Sadr, Suudi Arabistan’ı ziyaretinin ardından BAE’nin resmi davetiyle geçtiğimiz Pazar günü de bu ülkeye gitti. Ziyaret, emirlik tarafından tahsis edilen özel uçakla gerçekleştirildi.

ABD YAKINLAŞMAYI DESTEKLİYOR

BAE merkezli The National’da yayınlanan bir makalede Trump yönetiminin bu ziyaretleri bölgesel istikrar ve İran’ın yayılmacılığının önlenmesi için olumlu bir gelişme olarak gördüğü iddia edilmişti. Haberde adını gizlediği ileri sürülen bir ABD Dışişleri yetkilisi, “Hem Suudi Arabistan hem Irak, ABD’nin önemli müttefikleri, bu iki ülkenin güçlü ilişkileri olmasını önemsiyoruz. Bu tür adımları desteklemeye devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı.

  • Riyad-Bağdat ilişkileri balayında
  • Suudi Arabistan ile Irak ilişkileri balayına girdi. Riyad bu hafta iki ülke arasında işbirliği konseyi kurulmasını onaylarken bu konuda işlemlerin yürütülmesi için Ticaret ve Yatırım Bakanına yetki verdi. Dün konuyla ilgili açıklama yapan Suudi Arabistan Ticaret ve Yatırım Bakanı Macid bin Abdullah el-Kassabi, kraliyet kararının, Irak ile tüm alanlarda işbirliği kararlılığını gösterdiğini kaydetti. Kassabi, “Irak ve Suudlular aynı sosyal kumaştan ve ortak kültürel mirasa sahipler” ifadesini kullandı. İki ülkenin çıkarlarının örtüştüğünü savunan Kassabi, uluslararası ve bölgesel meselelerde ortak adımlar atacağını, özel sektörün ise ortaklılar kuracağını belirtti. Bu arada Riyad’daki Irak Büyükelçisi, ülkesinin Necef’teki konsolosluk açma talebeni resmi olarak kabul ettiğini, bu talebi büyük memnuniyetle karşıladığını ve iki ülke arasındaki ilişkilerin güvenilirliğini sağladığını söyledi.
Bir prens daha öldü!

Suudi Arabistan Kraliyet Sarayı’ndan Prens Bender bin Fahd bin Saad bin Abdulrahman el Suud’un yaşamını yitirdiği açıklandı. Prens Bender bin Fahd, bu ay öldüğü açıklanan ikinci Suudi prens. Ülkenin resmi haber ajansı SPA, dün hayatını haybeden prensin ölüm nedeni hakkında bir bilgi geçmedi. Öte yandan Prens Bender bin Fahd’ın, bu ay öldüğü açıklanan ikinci Suudi prens olması akıllarda soru işareti bıraktı. Prens Selman bin Abdullah bin Turki el Suud’un da 8 Ağustos’ta hayatını kaybettiği belirtilmişti. 26 yaşındaki prensin kalp krizi nedeniyle hayatını kaybettiğini belirtmişti.

#İran
#Irak
#BAE
#Sadr
7 yıl önce