|

Şimdi FETÖ düşünsün

ABD seçimleri, 15 Temmuz darbe girişiminin uygulayıcısı Fetullahçı teröristler için hüsranla sonuçlandı. Gülen’i Türkiye’ye vermemekte ısrar eden Obama yerine Beyaz Saray’da artık Trump oturacak. Trump ile Obama arasında başta FETÖ olmak üzere Ankara’yı ilgilendiren pek çok konuda görüş farkları var

Yeni Şafak ve
04:00 - 10/11/2016 Perşembe
Güncelleme: 21:14 - 9/11/2016 Çarşamba
Yeni Şafak

Donald Trump'ın Hillary Clinton'a karşı elde ettiği zafer, ABD-Türkiye ilişkilerinde yeni bir sayfa anlamına geliyor. Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) eliyle 15 Temmuz'da tertiplenen darbe girişimine örtülü destek veren, Suriye'nin kuzeyinde PKK eliyle bir terör koridoru inşa etmek isteyen, bu proje için de DAEŞ'i kullanan Obama yönetimi, Trump'ın kazandığı seçimlerle birlikte tasfiye oldu. Beyaz Saray'da ocak ayından itibaren ipleri devralacak Trump, Türkiye'yi ilgilendiren birçok konuda Barack Obama'dan farklı düşünüyor.



TİYATRO DEĞİL DARBE


ABD'nin Pensilvanya eyaletinde yaşayan FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in iadesi, Ankara-Washington arasındaki kriz konularının başında geliyor. Obama yönetimince desteklenen örgüt, seçim kampanyası sırasında Hillary Clinton'a milyonlarca dolar bağışta bulunmuş, Clinton için kampanyalar düzenlemişti. Clinton'ın seçimi Trump'a kaybetmesiyle birlikte Gülen'in Türkiye'ye iade sürecinin hızlanması bekleniyor. Seçim kampanyası boyunca Türkiye'yle FETÖ konusunda aynı çizgide buluşan Trump, 15 Temmuz gecesi darbe girişiminin milletçe püskürtülmesini alkışlamış ve “Bazıları darbenin tiyatro olduğunu iddia ediyor. Bence değil” demişti. Trump, darbe girişimine CIA ajanlarının da dahil olduğunu iddia etmiş, ancak bu iddia daha sonra yalanlanmıştı. ABD'nin darbe girişiminden sonraki tutumuna da tepki gösteren Trump, “ABD'nin müttefiklerinin davranışlarını değiştirmeye çalışmadan evvel 'kendi işlerini yoluna koyması gerektiğini' söylemişti. Gülen'in iadesine yönelik önemli bir sinyal de dün, Trump'ın savunma bakanı olarak düşündüğü bir isimden geldi.



'İADEDEN YANAYIZ'


Müstakbel bakanın, “FETÖ'nün iadesinden yanayız” dediği öğrenildi. O ismin, emekli general Michael Flynn olduğu iddia edildi. Öte yandan Trump'un Ortadoğu Danışmanı ve Amerikalı bir Türk olan Saygın Şimşek, “Trump, Clinton ile çok derin maddi-manevi ilişkileri bulunan Fetullah Gülen'in bir terörist olduğuna inanıyor” demişti. Şimşek şu ifadeleri dikkat çekmişti: “Gülen ABD'nin en büyük sözleşmeli devlet okul ağına sahip örgütün Pensilvanya'da yaşayan elebaşıdır. Clinton ailesiyle uzun yıllara dayanan maddi-manevi ilişkileri de vardır. Türkiye Gülen'in iadesini istedi. Ancak Obama yönetimi bu istekleri reddetti. Sayın Trump ise söylemlerinde bu tür terör örgütleriyle mücadele edeceğini ifade ediyor.”



PKK'ya destek verecek mi


ABD'nin Suriye politikasının Türkiye ile uyumlu hale gelmesinin öneminden bahseden Donald Trump, Obama'nın PKK-PYD'li teröristlere sunduğu destek konusunda, “Kürt güçlerinin hayranıyım. Diğer yandan Türkiye ile büyük bir potansiyelimiz var. Eğer, her ikisini biraraya getirebilirsek harika olur” demişti. Ortadoğu için Clinton'dan daha izolasyonist bir politika benimseyen Trump'ın özellikle Suriye PKK'sına verilen destek konusunda nasıl tavır alacağı merak konusu.



DAEŞ'i kurdu


Donald Trump'ın seçim kampanyası sırasındaki en dikkat çekici sözlerinden biri “DAEŞ'i Obama ve Clinton ikilisi kurdu” olmuştu. “DAEŞ'i Obama kurdu, hilekar Hillary de buna yardımcı oldu” diyen Trump, bu ifadelerinin ardından yoğun bir medya baskısıyla karşılaşmıştı. DAEŞ'le mücadelede Türkiye ile işbirliği yapılması gerektiğini belirten Trump, “Türkiye ile çok başarılı bir ilişki potansiyeline sahip olduğumuzu düşünüyorum” demişti. Trump ayrıca, “Rusya DAEŞ'ten kurtulmak istiyor. Biz de kurtulmak istiyoruz. O zaman bırakalım Rusya bu işin icabına baksın” yorumunda bulunmuştu.



ABD'nin enerjisini 'kendi bahçesine' harcaması gerektiği yönünde mesajlar veren Trump, uçuşa yasak ve güvenli bölgeler oluşturulabileceğini ve ABD'nin Esed'i devirmek için girişimde bulunmaması gerektiği savundu. Trump, Suriye'deki muhalif grupların silahlandırılmasına ise şüpheyle bakan bir yaklaşım sergiledi. Clinton'ın politikalarının '3. Dünya Savaşına neden olabileceğini' vurgulayan Trump, Obama yönetiminin İran'la yaptığı nükleer anlaşmayı da yeniden müzakereye açacağı sinyali verdi. Bir konuşmasında Trump, “İran'ın büyük bir sorun olduğunu biliyorum ama başkan olursam onunla nasıl baş edeceğimi de biliyorum” dedi.



Kanada'ya kaçış


Trump'ın seçimleri kazanmasıyla şok geçiren FETÖ'cülerin, Kanada'ya göçmenlik başvurusunda bulunduğu belirtiliyor. Kanada göçmenlik sitesinin dün yoğun başvuru nedeniyle çökmesi dikkat çekti. Seçim kampanyası döneminde Clinton'a en az 3,5 milyon dolar bağışta bulunan FETÖ üyeleri, Trump'ın kendilerini Türkiye'ye iade edeceği korkusunu yaşıyor.


#ABD seçimleri
#Beyaz Saray
#FETÖ
7 yıl önce