|

Son 20 kilometre

Fırat Kalkanı Harekatı’nda ÖSO güçleri yaklaşık bin 200 kilometrekare alanı DEAŞ’tan temizledi. Türk ordusu destekli muhaliflerin hedeflediği Bab’a 20 kilometre kaldı. ÖSO'nun Bab'ı alması PKK/PYD'ye ağır darbe vurarak örgütün elindeki Münbiç ve Afrin ilçelerinin bağlantılarını koparacak.

Yeni Şafak
04:00 - 18/10/2016 Salı
Güncelleme: 04:57 - 18/10/2016 Salı
Yeni Şafak

Fırat Kalkanı Harekatı'nda Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) Suriye'nin kuzeyinde yaklaşık bin 200 kilometrekare toprağı teröristlerden arındırdı. DEAŞ kontrolündeki Bab ilçesinin 20 kilometre yakınına ulaşan harekat, PYD/PKK'nın tasarladığı koridorun içine girmeye başladı. Türk Silahlı Kuvvetlerinin desteğiyle sürdürülen Fırat Kalkanı Harekatı'nda önceki gün Suriye'nin Türkiye sınırındaki Azez-Cerablus ilçeleri arasında terör unsurlarından arındırılmış bölge güneye doğru genişlemeye devam ediyor.



MARE-CERABLUS BİRLEŞTİ


24 Ağustos'ta başlayan harekatta, ÖSO'nun önceki gün Soran beldesi, Havar en-Nahr, Tilalin, İhtemilat, Salihiye, Mesudiye, Hamidiye ve İsnebil köylerini almasıyla Mare-Cerablus hattı da birleşmiş oldu. Mare'yle birleşme, bu ilçedeki ÖSO güçlerinin PYD/PKK ve DEAŞ tehdidine karşı da durumunu sağlamlaştırdı. Dabık'ın DEAŞ'ten alınması terör örgütüne psikolojik darbe vururken, muhaliflerin motivasyonunu artırdı.





8 KÖY DAHA ÖZGÜR


Harekatın 55. gününde ÖSO'nun terör örgütleri DEAŞ'tan ve Cerablus-Münbiç bölgesindeki PYD/PKK'dan arındırdığı alan yaklaşık bin 220 kilometre kareyi buldu. Muhalif unsurlar Mare'nin doğusunda yer alan Soran, İhtemilat, Tilalin, Havar En Nahr, İsnebil, Rasm Al Ward, Salihiye ve Hamidiye'de kontrolü sağladı. Dabık'ta kontrolün sağlanmasıyla terör örgütü DEAŞ tarafından roketlerle yapılan saldırı tehdidi engellendi, Kilis ile Karkamış arasındaki hudut güvenliği büyük ölçüde sağlandı. Gün içindeki çatışmalarda çok sayıda DEAŞ mensubu etkisiz hale getirildi, muhaliflerden 9 kişi şehit oldu. Asanbul'da tespit edilen DEAŞ unsurlarına yönelik iki hava harekatında 6 terörist etkisiz hale getirildi. Harekatın derinliği Cerablus tarafında 24 km, Azez-Mare tarafında 20 km'ye ulaştı. Bab'a yönelen harekatta muhalifler, ilçeye 20 km'ye kadar yaklaştı.





PYD'YE AĞIR DARBE


ÖSO'nun Bab'ı alması, PYD/PKK'nın Suriye'nin Irak sınırından Hatay'ın karşısına uzanan hakimiyet kuşağını kurmasına da engel olacak. Terör örgütü PYD/PKK'nın, Bab'ı ele geçirememesi halinde, örgüt açısından Fırat Nehri'nin batı yakasındaki Münbiç ilçesi ile Hatay'ın karşısına denk gelen Afrin ilçesinin arası kopuk kalacak.



RAKKA VURGUSU


Türkiye, Bab'dan sonra DEAŞ'ın merkez üssü Rakka'ya yönelik operasyona bazı şartların karşılanması halinde sıcak baktığını bildirmişti. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, 13 Ekim'de konuyla ilgili şu değerlendirmede bulunmuştu: “Amerikalılara bir teklif getirdik, 'Bunu YPG ile değil Cerablus'ta büyük bir başarı ortaya koyan ılımlı muhalifler ve Hür Suriye Ordusu ile yapalım' diye. Eğer YPG bu operasyonun içerisinde yer alırsa Türkiye tabii ki bu operasyonda yer almayacaktır. Bu, YPG'yi zımnen tanımak, temasa geçmek anlamına gelir ki bizim böyle bir politikamız söz konusu değil."





#Fırat Kalkanı
#ÖSO
#El Bab
#TSK
#DAEŞ
#Dabık
8 yıl önce