|

Stratejik sabır tükendi

ABD Başkan Yardımcısı Pence, Kuzey Kore sınırındaki askeri birliklere ani bir ziyarette bulundu. Sınırda Washington’ın “stratejik sabrının” tükendiğini duyuran Pence, “ABD ve müttefikleri, hedeflerine barışçıl yollarla veya ne gerekiyorsa onu yaparak ulaşacaktır” dedi. Güney Kore’ye füze savunma sisteminin konuşlandırılması öne alınırken ABD yarımadaya 3 uçak gemisi gönderdi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 18/04/2017 Salı
Güncelleme: 08:04 - 18/04/2017 Salı
Yeni Şafak
ABD Kore'de jandarma rolüne geri dönüyor
ABD Kore'de jandarma rolüne geri dönüyor

ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, Kuzey Kore sınırında eski Başkan Barack Obama’nın özellikle Ortadoğu’da felakete yol açan “stratejik sabır” yaklaşımının sonunu ilan etti. Mike Pence, 10 günlük Güney Asya turunun ilk durağı olan Güney Kore’ye giderek Kuzey Kore sınırındaki Panmunjom köyündeki askeri birliklere beklenmedik bir ziyarette bulundu. Babası Kore Savaşında görev yapmış olan Pence, Kore savaşında mütarekenin imzalandığı Panmunjom köyünde basın mensuplarına yaptığı açıklamada, “ABD’nin Kuzey Kore ile ilgili stratejik sabrı tükenmiştir” dedi. Güney Kore medyasına göre, ABD ve Güney Kore, Kuzey Kore’ye karşı koyma konusunda hazırlıklı olduklarını göstermek için ortak bir hava tatbikatı başlattı.

SAVAŞ SEÇENEĞİ MASADA

Başkan Yardımcısı Pence, ABD’nin yarımadada görüşmelerle barışı gerçekleştirmek istediğini, ancak masada bütün seçeneklerin bulunduğunu söyledi. Pence, Güney Kore ile demir kaplı bir ittifakları olduğunu hatırlatarak, ABD’nin Güney Kore’ye desteğini tekrarladı. Pence, ABD’nin müttefiklerinin yanındaki kararlığını Kuzey Kore’nin doğru anlaması gerektiğini söyledi. Pence, Güney Kore’nin geçici başkanı ile görüştükten sonra, 10 günlük Asya turunda 4 ülkeyi ziyaret edecek.


GÜNEY’E FÜZE SİSTEMİ

ABD ve Güney Kore Bölge füze savunma sistemi olan THAAD’ın erken konuşlandırılması konusunda da anlaştı. Füze savunma sistemi Kuzey Kore füzelerinin vurulması için tasarlandı. Güney Kore haber ajansı Yonhapnews’in verdiği habere göre karar ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence ile Güney Kore Geçici Başkanı Hwan Kyo Ahn'ın görüşmesi sırasında alındı. Pence, müttefiklerin konvansiyonel ve nükleer silah kullanmalarına karşı ezici ve etkili bir şekilde cevap vereceklerini söyledi. Öte yandan ABD’nin üst düzey askeri danışmanı Korgeneral HR McMaster, ülkesinin Çin ile bir dizi seçenek üzerinde çalışmakta olduğunu söyledi. Siyasi yorumcular, bu ifadenin Kuzey Kore meselesinin çözümü konusunda iki ülke arasındaki işbirliğinin ilk teyidi olarak görüldüğünü kaydetti.

Kore’ye üç uçak gemisi

ABD, USS Carl Vinson’ın ardından USS Nimitz ve USS Ronald Reagan uçak gemilerini de Kore Yarımadası’na yönlendirdi. USS Carl Vinson, nisan başında Kore Yarımadası’na gönderilmişti. Yonhap haber ajansının Güney Koreli bir hükümet kaynağına dayandırdığı haberine göre, ABD ve Güney Kore bu 3 uçak gemisi ile ortak askeri tatbikat yapmayı planlıyor.

#ABD
#Güney Kore
7 yıl önce