|

Tanklar harekete geçti

Referandum ısrarını sürdüren IKBY lideri Mesut Barzani’ye en net mesajı Türkiye verdi. 22 Eylül’de yapılacak MGK toplantısı öncesi askeri müdahale seçeneklerini masaya yatıran Türkiye, Habur’da zırhlı araçlarla tatbikat başlattı. Çok sayıda zırhlı aracın katıldığı tatbikatta tankların namluları Irak’a çevrildi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 19/09/2017 Salı
Güncelleme: 08:30 - 19/09/2017 Salı
Yeni Şafak
Tanklar harekete geçti
Tanklar harekete geçti

IKBY lideri Mesut Barzani’nin “Kürtlere bağımsızlık” vaadiyle 25 Eylül’de düzenlemeyi planladığı referandum öncesi Türkiye’den sürpriz bir hamle geldi. Türk Silahlı Kuvvetleri, Şırnak’ın Silopi ilçesinde bulunan Habur Sınır Kapısına 3 kilometre mesafedeki TIR parkı karşısında bulunan alanda askeri tatbikata başladı.

GENELKURMAY AÇIKLADI

TSK’dan yapılan açıklamada, “Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından 18 Eylül 2017 tarihinde Silopi/Habur bölgesinde bir tatbikat başlatılmıştır. Bu tatbikatla eş zamanlı olarak terörle mücadele kapsamında sınır bölgesinde operasyonların icrasına devam edilmektedir” denildi.

100 ZIRHLI ARAÇ KATILIYOR

Dün sabah saatlerinde Hac Konaklama Tesisleri’nde konuşlandırılan askeri araçlar, bulundukları alandan çıkarak Habur Sınır Kapısı ile TIR parklarının bulunduğu bölgeye yöneldi. Askeri araçlar burada tatbikata başladı. Çoğunluğu tanklardan oluşan 100’e yakın askeri aracı katıldığı tatbikat 15 kilometre uzunluğundaki Habur Sınır Kapısında gerçekleştiriliyor. Tatbikatta Fırtına obüsleri ile füze rampalarını taşıyan araçların da katıldığı gözlemlendi.

NAMLULAR IRAK’A ÇEVRİLDİ

Ankara’daki 28’inci Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı’ndan Silopi’ye geçen yıl gönderilen askeri araçların da görev aldığı tatbikat sırasında zırhlı personel taşıyıcılar, tanklar ve obüslerin namluları Irak tarafına çevrildi. Manevralarını tamamlayan tankları 15 kilometrelik sınır hattında görev yapıyor.

İHA’LAR BÖLGEDE

Tatbikatın düzenlediği bölgede insansız hava araçları da devriye geziyor. TSK’nın envanterinde yer alana dronelar da anlık görüntüleri hareket merkezine aktarıyor. Bu arada askeri hareketlilik nedeniyle ilçe merkezinden Habur sınır kapısına giden karayolunun bir şeridi trafiğe kapatıldı. Bu bölgeden geçişler kontrollü yapılıyor.


Erteleme değil iptalini istiyoruz

Barzani’ye sert yanıt vermeye hazırlanan Türkiye, 22 Eylül’e çekilen Milli Güvenlik Kurulu toplantısı öncesi, müdahale seçeneklerini ortaya koymaya başladı. TSK’nın, Habur sınır kapısında düzenlediği tatbikatla, askeri tedbirler de dahil her seçeneğin masada olduğu net bir şekilde vurgulandı. Bu adımın ardından Habur’dan ticarete yönelik kısıtlamalar, Barzani’nin Türkiye’deki şirketlerine yönelik denetimlerin arttırılması gibi hamlelerin gelebileceği belirtiliyor. Türkiye, Kerkük’ü işgal planını da içeren referandum konusunda “erteleme” değil, “iptal” istiyor. Bu doğrultuda da sadece bugün için değil, gelecekte de caydırıcılık yaratacak keskinlikte önlemler masada.

#TSK
#Habur
#Tatbikat
7 yıl önce