|

Trump’a ilk darbe

ABD’de Federal Temyiz Mahkemesi, Adalet Bakanlığı’nın vize yasağını devam ettirme yönündeki temyiz talebini reddetti. Ülke çapında ve yurt dışında protesto edilen, pek çok siyasi liderin de tepki gösterdiği kararın tekrar yürürlüğe koyulması talebinin reddedilmesiyle Trump yönetimi ilk yenilgisini almış oldu.

Yeni Şafak ve
04:00 - 6/02/2017 Pazartesi
Güncelleme: 02:20 - 6/02/2017 Pazartesi
Yeni Şafak
Vize kararı askıda.
Vize kararı askıda.

ABD'de Donald Trump yönetimi ilk yenilgisini Temyiz Mahkemesinin, hükümetin, vize yasağının tekrar yürürlüğe koyma talebini reddetmesiyle aldı. ABD Adalet Bakanlığınca, Washington eyaleti Seattle kentinin Federal Yargıcı James Robart tarafından verilen, Başkan Donald Trump'ın yedi Müslüman ülkeye uyguladığı vize ve ülkeye giriş yasağını askıya alan karar temyiz edildi. ABD medyasında yer alan habere göre, ABD Adalet Bakanlığı, Federal Yargıç James Robart'ın yedi ülkeye uygulanan vize yasağı ile ilgili kararının iptali için Temyiz Mahkemesi 9. Dairesine başvurdu.



Temyiz başvurusuna ret


Temyiz Mahkemesi 9. Dairesi, ise vize yasağına ilişkin temyiz başvurusunu reddetti. Yargıç Robart'ın cuma günü aldığı karar, yönetim cephesinde tepki ile karşılanmıştı. Akşam saatlerinde Beyaz Saray yazılı bir açıklama ile kararı eleştirirken, cumartesi sabahı Trump, Twitter hesabından yargıcın kararını “gülünç” diye nitelendirmişti. Trump geçen hafta cuma günü imzaladığı başkanlık kararnamesi ile Sudan, Irak, Suriye, İran, Libya, Yemen ve Somali vatandaşlarına vize verilmemesi ve bu ülkelerden gelenlerin ülkeye alınmaması talimatını vermişti. Trump'ın bu kararı ülke çapında protestolara yol açmıştı. Yeni başkan bu kararından dolayı içeriden ve dışarıdan pek çok siyasi liderin tepkisiyle karşı karşıya kalmıştı.







Yönetime ilk darbe


Trump seçim süreci boyunca tekrarladığı tartışmalı vaatlerini göreve geldiği ilk hafta uygulama geçirmiş, imzaladığı kararnameler ile 10 binlerce insanı sokağa dökmüştü. Yeni başkanın Sudan, Irak, Suriye, İran, Libya, Yemen ve Somali vatandaşlarına vize verilmemesi ve bu ülkelerden gelenlerin ülkeye alınmamasını öngören kararnameyi imzalamasının ardından bu ülkelerden gelen kişiler havalimanlarında gözaltına alınmış, bir kısmı ülkelerine geri gönderilmişti. Trump'ın tüm ülkede karışıklığa ve dev protestolara yol açan kararının askıya alınması ve temyiz mahkemesinin yönetimin itirazına rağmen kararı tekrar yürürlüğe koymayı reddetmesi ABD medyasında, tecrübesiz Trump yönetiminin aldığı ilk darbe olarak değerlendiriliyor. Öte yandan Londra'da 40 bin kişinin katıldığı dev protestolarda Trump'ın imzaladığı kararname protesto edildi.



  • Putin suçlu ABD masum mu?
  • ABD Başkanı Donald Trump, katıldığı bir televizyon programında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e saygı duyduğunu belirterek, Putin'e 'katil' diyen gazeteciye cevap verdi. Röportajın yayınlanan bölümünde gazeteci Bill O'Reilly'nin 'Putin'e saygı duyuyor musunuz?' sorusunu yöneltmesi üzerine Trump, “Ona saygı duyuyorum, ama birçok insana saygı duyuyorum. Bu onunla iyi geçineceğim anlamına gelmez” dedi. Trump'ın bu sözlerinin ardından 'Ama o (Putin) bir katil' diyen O'Reilly'ye Trump, “Birçok katil var. Bir sürü katil var. Siz ne düşünüyorsunuz, ülkemiz masum mu?” sözleriyle karşılık verdi.
#ABD
#Donald Trump
#Vize
7 yıl önce