|

Türkiye Somali’nin yanında

Mogadişu’da 300’den fazla kişinin hayatını kaybettiği terör saldırısı sonrası Somali’ye gönderilen uçak 35 yaralıyı Türkiye’ye getirdi. Yaralıların naklini bizzat Sağlık Bakanı Ahmet Demircan yönetti. Kızılay, bölgeye arama ekibi, doktar ve tıbbi malzeme gönderdi. Somali Başbakanı “Türkiye’nin tüm alanlarda verdiği desteği unutmayacağız” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 17/10/2017 Salı
Güncelleme: 01:27 - 17/10/2017 Salı
Yeni Şafak
Türkiye Mogadişu'da yürekleri yakan terör saldırısının yaralarını sarmak için tüm gücüyle Somali’de.
Türkiye Mogadişu'da yürekleri yakan terör saldırısının yaralarını sarmak için tüm gücüyle Somali’de.

Somali’de 300’den fazla kişinin hayatını kaybettiği bombalı saldırıda yaralanan 13’ü ağır 35 kişi ambulans uçakla Türkiye’ye getirildi. Yaralıların tedavisi için Ankara Polatlı Devlet Hastanesi hazırlandı. Somali Başbakan Yardımcısı Mehdi Mohamed Guuled Khadar, gazetecilere yaptığı açıklamada, Türkiye’nin Somali halkına yardım elini uzattığını belirterek, “Türkiye’den gelen askeri ambulans uçak 35 yaralımızı aldı, diğer yaralıları da almak için tekrar geri gelecek” dedi. Kalabalık bir heyetle Somali’ye giden Sağlık Bakanı Ahmet Demircan’nın da iştirak ettiği yaralıların nakledilmesine, Somali Başbakanı Hasan Ali Khaire, Başbakan Yardımcısı Mehdi Mohamed Guuled Khadar ve Somalili bazı milletvekilleri de katıldı.

TÜRKİYE’NİN DESTEĞİ UNUTULMAZ

Somali Başbakanı Hayri “Türkiye’nin Somali’ye sağlık başta olmak üzere tüm alanlarda verdiği desteği unutmayacağız” dedi. Hayri, Somali halkının yaşadığı zorlukları hatırlatarak, “Türkiye’nin Somali’ye destek olmak ve sürdürülebilir siyasi istikrara kavuşması için hayati bir rol oynadığını” dile getirdi. Somali Dışişleri Bakanı Yusuf Garaad Omar, sosyal paylaşım sitesi Facebook üzerinden yaptığı bir paylaşımda, Mogadişu’daki bombalı saldırının ardından Somali’ye doktor ve tıbbi destek gönderen ilk ülkenin Türkiye olduğunu belirterek, bundan dolayı teşekkür etti. 


Çok sayıda kişinin öldüğü ve çok sayıda yaralının olduğu terör saldırısı sonrası Türkiye Somali için tüm imkânlarını seferber etti. Öncelikle saldırıdan hemen sonra askeri uçakla gerek duyulan ilaç, tıbbi cihaz ve uzman hekim sevkiyatı gerçekleştirildi. Somali’ye gönderilmek üzere sarf malzemesi tedarik edildi. Ankara’daki hastanelerde gelecek yaralılarla ilgili hazırlıklar yapıldı.


Bir uçak daha gönderilecek

Sağlık Bakanlığı yetkililerinden edinilen bilgiye göre Türkiye Somali’ye bir uçak daha gönderiyor. Gidecek olan uçak yaralılar için sağlık malzemeleri götürürken dönüşte de Somali’den yaralıları getirecek.

Türkiye’den hekim götürüldü

Personel eksiğinin karşılanması amacıyla ihtiyaç duyulan 2 Genel Cerrahi uzmanı, 2 Ortopedi ve travmatoloji uzmanı, 2 Plastik Cerrahi uzmanı acilen Recep Tayyip Erdoğan Eğitim Araştırma Hastanesinde görev yapmak üzere Somali’ye intikal ettirildi.


Demircan Türkiye’ye döndü

Yaralıların tedavi ve Türkiye’ye nakil süreçlerinin koordinasyon çalışmalarını takip eden Sağlık Bakanı Demircan dün akşam saatlerinde yurda döndü. Demircan, Türkiye’ye getirilecek yaralıların nakil koordinasyonunu hızlandırmak üzere 33 kişilik heyetle Somali’ye gitmişti. Demircan, başkent Mogadişu’da bulunan Recep Tayyip Erdoğan Eğitim ve Araştırma Hastanesinde tedavi gören yaralıları ziyaret etti. Somali’den yaralıların nakli için 16 kişilik bir ekip de görevlendirildi. Ekipten bir kısmı nakli mümkün olmayan hastaların tedavisi için Somali’de kalacak.


Askeri güç şart

Somali’de son yıllarda özellikle oteller hedef alınıyor. Otellerin hedef olmasının asıl sebebi bürokratların, devlet görevlilerinin veya dışarıdan gelenlerin otellerde buluşup bir araya gelmesi. Önceki gün yaşanan terör de böyle bir saldırıydı. Somali 2011’den sonra Türkiye’nin de desteklemesiyle beraber, yeni bir yapılanma başlattı. 2011’den sonra bir normalleşme sürecine girdi. 2012’de yeni devlet başkanı seçildi son olarak 2017 içinde yeni seçim yapıldı. Ancak terör ülkenin önünde bir engel olarak hala duruyor. Bunun aşılamamasının sebeplerinden biri de Somali’nin kendi polis ve asker gücü yok. Somali ordusu yeni kuruluyor henüz emekleme aşamasında. Ülkede bir askeri eğitim kampı açan Türkiye yılda 10 bin 500 askeri eğitecek. Ordunun işlevsiz olması terör örgütlerinin çok rahat faaliyet yürütmesine sebep oluyor. Ordunun yapılandırılması gerçekleşirse teröre karşı daha istikrarlı bir mücadele sergilenebilir.


Kızılay ve Afad Mogadişu’da

Olayın hemen sonrasında harekete geçen Türk Kızılayı, bölgeye Sağlık Bakanlığı’nın sağladığı tıbbi malzemenin yanı sıra battaniye ve çadır gibi insani yardım malzemelerini sevk etti. Türk Silahlı Kuvvetlerine ait kargo uçağı önceki gece yarısı Ankara’dan havalandı. AFAD’a bağlı arama kurtarma ekipleri ile Türkiye’ye sevk edilmesi düşünülen yaralılara refakat etmek üzere Türk Kızılayı doktorları da bölgeye gitti. Enkaz altında bulunan yararlıların kurtarılması için çalışan ekiplere gıda başta olmak üzere destek hizmeti veren Kızılay, yararlıların Türkiye’ye sevk edilmesi konusunda da diplomasi faaliyeti yürüttü. Somali’de faaliyetlerini sürdüren Sağlık Bakanlığına bağlı Recep Tayyip Erdoğan Eğitim Araştırma Hastanesi de olaydan etkilenen 200 civarında yaralının tedavisini üstlendi.


ADÜ’lü öğrenci hayatını kaybetti

Somali’de yaşanan terör saldırısında Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) öğrencisi Maryama Abdullahi’nin de hayatını kaybettiği ortaya çıktı. Adnan Menderes Üniversitesi Rektörü Cavit Bircan sosyal medya hesabı üzerinden “Bugün Somali’nin başkenti Mogadishu’da yitirilen 270’in üzerinde canın içerisinde tıp 6. sınıf öğrencisi Maryama Abdullahi de bulunuyor. Kanlı coğrafyanın kaderini değiştirmeye talip, döndüğünde şartlar zor olsa da yaraları sarmak için hazır o kadar çok öğrencimiz var ki...” paylaşımında bulundu.

#Soamli
#Terör
#Mogadişu
#Türkiye
#AFAD
7 yıl önce