|

Ukraynalı pilot 2 aydır grevde

Rus yetkililer, Rusya'da dokuz aydır tutuklu bulunan ve yaklaşık iki buçuk aydır açlık grevi yapan Ukraynalı kadın pilot ve milletvekili Nadejda Savçenko'nun sağlık durumunun iyi olduğunu belirtti.

Yeni Şafak
17:51 - 3/03/2015 Salı
Güncelleme: 15:54 - 3/03/2015 Salı
AA
Rusya Devlet Başkanlığı İnsan Hakları Kurulu Başkanı Mihail Fedotov, Nadejda Savçenko'yu hapishanede ziyaret etti. Fedotov'un Savçenko ile ilgili İnsan Hakları Kurulu resmi sitesinde yayımlanan raporunda, tutukluluğunu protesto amacıyla açlık grevi yapan ve bu nedenle tedavi gören Savçenko'nun durumunun "iyi" olduğu kaydedildi.


Raporda, Rus hekimlerin yanı sıra Alman hekimlerin de helikopter pilotu Savçenko'yu muayene ettikleri ve tutuklunun durumunun iyi olduğunu teyit ettikleri belirtildi. Fedotov, raporunda, yakın zamanda Savçenko'nun başka yabancı doktorlar tarafından da muayene edileceğini kaydetti.

Poroşenko Pilotun serbest kalmasını istemişti


Almanya Başbakanı Angela Merkel, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ve Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, "Normandiya Dörtlüsü" formatında daha önce yapılan telefon görüşmesinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'den Nadejda Savçenko'nun serbest bırakılmasını istemişti.


Rusya makamları tarafından iki Rus gazetecinin ölümüyle suçlanan ve Ukrayna'nın doğusunda Rusya yanlısı ayrılıkçılar tarafından yakalandığı belirtilen, Haziran 2014'ten bu yana tutuklu bulunan Savçenko, 70 günü aşkın süredir açlık grevini sürdürüyor. 


Rusya'da geçen yıl gözaltına alınan Savçenko, iki Rus gazetecinin havan topu saldırısında ölmesinde şüpheli sıfatıyla yargılanıyor. Savcılık, Savçenko'nun, havan topu saldırısında ölen gazetecilerin bulunduğu yerin koordinatlarını Ukrayna ordusuna gönderdiğini iddia ediyor.


Savchenko ise suçlamaları reddediyor ve ülkesinden kaçırılarak Rusya'ya götürüldüğünü savunuyor.
#Nadejda Savçenko
#Rusya
#Ukrayna
#sağlık durumu
#açlık grevi
9 yıl önce