|

Ülkemdeki olaylar Suriye'ye benziyor

Nijerya Cumhurbaşkanı Goodluck Jonathan, ülkesinde Boko Haram örgütünden kaynaklanan şiddet olayları nedeniyle yaşanan durumu Suriye'deki olaylara benzetti.

Aa
00:00 - 31/12/2012 Pazartesi
Güncelleme: 21:29 - 31/12/2012 Pazartesi
Yeni Şafak
Ülkemdeki olaylar Suriye'ye benziyor
Ülkemdeki olaylar Suriye'ye benziyor

Başkent Abuja'daki bir kilise ziyareti sırasında açıklamalarda bulunan Jonathan, ülkesinde Boko Haram tarafından düzenlenen saldırıların Suriye'de yaşanan olaylarla benzerlik gösterdiğini, kiliselerin örgüt saldırılarının ana hedeflerinden birisi olduğunu vurguladı.

Örgütün Noel tatili döneminde de saldırılar düzenleyerek vatandaşlarını öldürdüğünün altını çizen Jonathan, hükümetin bu saldırıların artmasını engellemek için yoğun çaba sarf ettiğini bildirdi.

Cumhurbaşkanı Jonathan, Orta Afrika Cumhuriyeti'nde isyancıların ülkenin başkenti Bangui'yi ele geçirmeye yönelik çabalarını da hatırlatarak, "Oradaki isyancılar ülkenin başkentini ele geçirmek üzereler, Boko Haram'da başkentimizi kuşatarak benden almak istiyor" dedi.

Jonathan, geçen yılın başlarındaki bir kilise ziyareti sırasında yaptığı konuşmada da, ülkesinde 1960 yılında yaşanan ve 1 milyon kişinin öldüğü iç savaşla Boko Haram'ın faaliyetlerini mukayese etmiş ve örgütün ülke için daha tehlikeli bir tehdit oluşturduğunu, çünkü onların iktidarın ve ordunun içine sızdığını belirtmişti.

Boko Haram örgütünün, sadece bu yıl düzenlediği saldırılarda ölenlerin sayısının 800'e yaklaştığı belirtiliyor.

Uzmanlar, tahminen 45 bin kişinin öldüğü Suriye'deki olaylarla Nijerya'daki durumun aynı olmadığını, hükümetin Boko Haram tarafından düzenlenen saldırılara karşı durma konusunda zayıf kaldığını ve bu nedenle aşırı tepki verdiğini ifade ediyor.


11 yıl önce