|

Yeni karanlıklar prensi

ABD’deki beyaz ırkçılar, 1920’lerden beri can attıkları Beyaz Saray’a girdi. Kendilerine Alternatif Sağ diyen grubun yönetimdeki başlıca temsilcisi ise Steve Bannon. Bannon, Beyaz Saray’daki konumuyla bir dönemin ünlü yeni-muhafazakar ideoloğu “Karanlıklar Prensi” olarak tanınan Richard Perle’yi hatırlatıyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 25/02/2017 Cumartesi
Güncelleme: 03:12 - 25/02/2017 Cumartesi
Yeni Şafak
Beyaz Amerikan milliyetçi çizgide
Beyaz Amerikan milliyetçi çizgide

ABD Başkanı Donald Trump'ın “Breitbart” adlı aşırı sağ internet sitesini yöneten Stephen Bannon'ı baş stratejisti olarak seçmesiyle başlayan tartışmaların ardı arkası kesilmiyor. Bannon sadece Cumhuriyetçi Parti'de değil, tüm ülkede tartışılıyor. Trump'ın bu atamasıyla aşırı sağ gruplar, 1920'lerden beri bekledikleri sıçramayı birkaç ay içinde gerçekleştirerek Beyaz Saray'a girdi.



ALTERNATİF SAĞ'IN TEMSİLCİSİ


İlk kez 2010'da aşırı sağcı Richard Spencer tarafından kamuoyunun gündemine getirilen “alternatif sağ” nitelemesi, mevcut milliyetçi ve muhafazakar yaklaşımları “yetersiz” bulan ve daha sert bir söylem geliştirilmesi gerektiğini savunan bir grup beyaz Amerika milliyetçisinin çizgisini tarif ediyor. Steve Bannon'ın da yer aldığı “Alternatif Sağ” hareketi, 2010-2015 döneminde “ABD, beyazların ülkesidir”, “Azınlıkların yeri yoktur” ve “Nüfusun yüzde 60'ını oluşturan beyazlar, yeterince değer görmüyor” gibi söylemlerle ABD kamuoyunun dikkatini çekti.



GÜVENLİK KONSEYİ'NDEKİ IRKÇI


Grup, Trump'ın başkan olmasıyla kendine güçlü bir “destekçi” bulmuş oldu. “Amerika beyazların ülkesidir”, “Azınlıkların yeri yoktur” gibi söylemlere sahip Steve Bannon, ABD güvenlik kurumlarının DEAŞ, Suriye, Afganistan, Kuzey Kore gibi kritik konuları görüştüğü Ulusal Güvenlik Konseyi toplantılarına da katılabiliyor.



ÜLKEYİ GERİ İSTİYOR!


Medyayı muhalefet partisi gibi davranmakla suçlayan ırkçı Bannon, önceki gün bir konferansta yaptığı konuşmada, “Eğer ülkenizi size mücadele etmeden geri vereceklerini sanıyorsanız yanılıyorsunuz” dedi.



SEÇİM KAMPANYASINI YÖNETTİ


Bannon 2016 Ağustos'unda Donald Trump'ın seçim kampanyasının yöneticisi oldu ve Breitbart'taki rolünden ayrıldı. Beyaz Saray'a yerleşen Donald Trump, Bannon'ı baş stratejisti ve baş danışmanı olarak atadı.



İRLANDA KÖKENLİ SUBAY


1953 yılında Amerika'nın Virginia eyaletinde İrlanda kökenli işçi bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Bannon, 1970'lerin sonunda yedi yıl boyunca USS Paul F. Foster destroyerinde subay olarak çalıştı.



FİNANSTAN MEDYAYA


Daha sonra ise Harvard Business School'da eğitim aldı ve uzun yılar çalışacağı Goldman Sachs'ta iş buldu. 1990'da ise birkaç iş arkadaşı ile birlikte Goldman Sachs'taki işlerini bırakıp Bannon&Co. adında, medya sektöründe uzmanlaşan bir butik yatırım bankası da kurdu.







#ABD
#Beyaz Saray
#Steve Bannon
7 yıl önce