|

YPG'nin ABD askerleri

Terör örgütü PKK'nın Suriye kolu YPG, ABD özel kuvvetlerden askerlerin ve koalisyon hava saldırılarının desteğiyle IŞİD'in kontrolündeki Rakka'yı ele geçirmek için saldırıya geçti. Saldırıda ABD askerleri de ön saflarda YPG'li teröristlerle görüntülendi. Görüntüde, kolunda YPG arması olan askerlerin göğsünde ise ABD bayrağı var.

Yeni Şafak
16:48 - 26/05/2016 Perşembe
Güncelleme: 17:18 - 26/05/2016 Perşembe
ABD özel kuvvetlerden askerler PKK'nın Suriye kolu YPG'lilerle birlikte Rakka saldırısının ön saflarında görüntülendi.
ABD özel kuvvetlerden askerler PKK'nın Suriye kolu YPG'lilerle birlikte Rakka saldırısının ön saflarında görüntülendi.

Suriye'de merkez olarak kullandığı Raka'nın IŞİD'ten alınması için dün öğleden sonra başlatılan operasyon devam ederken AFP'nin geçtiği haberde fotoğraflar dikkat çekti. ABD özel kuvvetlerden askerler terör örgütü PKK'nın Suriye kolu YPG

'li teörristlerle birlikte

Rakka saldırısının ön saflarında görüntülendi. Amerikan askerlerinin üniformalarına

terör örgütünün armasını taktıkları görüldü.



YPG'nin başını çektiği Sriye Demokratik Güçleri (SDG), Çarşamba günü Rakka'yı ele geçirmek için saldırıyı başlattıkların açıklarken, koalisyon güçleri de havadan desteğini yoğunlaştırdı. Rakka, IŞİD'in 'de fakto başkenti' olarak görülüyor. Türkiye'ye 90 km uzaklıktaki kentte yaklaşık 300 bin kişinin yaşadığı belirtiliyor.



SDG, halihazırda Rakka'nın kuzeyindeki Tel Abyad ve Ayn İsa'yı kontrol altında tutuyor. ABD, Rakka'yı ele geçirme operasyonu öncesi kente havadan broşürler bıraktı.








22 Mayıs'ta Suriye'ye sürpriz ziyaret


ABD Savunma Bakanı Ashton Carter, 4 Mayıs'ta, "bölgedeki müttefikleri"ne daha fazla ateş gücü, ikmal ve lojistik destek sağlayarak Musul ve Rakka'nın kuzeyinde DAEŞ'in kontrolüne son vermelerine yardımcı olacaklarını açıklamıştı. Ardından ABD Merkez Kuvvetler (CENTCOM) Komutanı General Joseph Votel, 22 Mayıs'ta Suriye'ye sürpriz bir ziyaret gerçekleştirmişti. ABD Başkanı Barack Obama'nın DAEŞ Karşıtı Uluslararası Koalisyon Özel Temsilcisi Brett McGurk, Votel'in Rakka saldırı planı için Suriye'de olduğunu açıklamış, CENTCOM da Votel'in (PYD'nin liderliğini yaptığı) SDG güçleriyle çalışan ABD askeri personeliyle bir araya geldiğini duyurmuştu.



PYD'nin örtülü gücü SDG


SDG, Ekim 2015'te PYD'ye yakınlığıyla bilinen Kürt ve Arap grupların birleşmesiyle oluşmuştu. PYD'nin kolu YPG ve YPJ, Suriye Arap Koalisyonunu oluşturan Ceyş es- Suvar, Burkan el- Fırat, es- Sanadid, El Cezire Tugayları ve Süryani Askeri Konseyi, oluşumda yer almıştı. Ardından PYD'nin başını çektiği oluşuma ABD'nin siyasi ve askeri desteği artmıştı. PYD, ön planda görünmek istemediği ve özellikle ABD ortaklığıyla yürüttüğü birçok operasyonu SDG adı altında sürdürüyor.









#YPG
#PYD
#ABD
#Rakka
#özel kuvvetler
8 yıl önce