|

2 milyar metreküp LNG gelecek

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Katar ziyaretinde iki ülke arasında önemli bir LNG anlaşması imzalandı. Qatargas ile BOTAŞ arasında varılan anlaşmayla Türkiye, Katar’dan 2 milyar metreküplük doğalgaz eşdeğeri LNG alacak. İlk gaz sevkiyatının kısa sürede olması bekleniyor. Bunun için depolama kapasitesi arttırılıyor. Yapılan yeni yatırımlarla Türkiye'nin şebekeye gaz sağlama kapasitesinin bu yıl 288 milyon metreküpe çıkarılması hedefi var.

Yeni Şafak ve
04:00 - 17/11/2017 Cuma
Güncelleme: 08:37 - 17/11/2017 Cuma
Yeni Şafak
Türkiye'nin Katar'dan alacağı 2 milyar metreküp LNG yaklaşık 20 tanker gemisine denk geliyor. Bir LNG tanker gemisi 60 bin ton taşıyor. Bu LNG ısııtılıp işlendiğinde ise 100 milyon metreküp doğalgaza eşdeğer oluyor. Türkiye'nin yıllık 45 milyar metreküp doğalgaz ihtiyacı bulunuyor. 2 milyar metreküplük Katar anlaşması ile Türkiye'nin toplam yıllık ihtiyacın 15 günlüğü karşılanmış olacak.
Türkiye'nin Katar'dan alacağı 2 milyar metreküp LNG yaklaşık 20 tanker gemisine denk geliyor. Bir LNG tanker gemisi 60 bin ton taşıyor. Bu LNG ısııtılıp işlendiğinde ise 100 milyon metreküp doğalgaza eşdeğer oluyor. Türkiye'nin yıllık 45 milyar metreküp doğalgaz ihtiyacı bulunuyor. 2 milyar metreküplük Katar anlaşması ile Türkiye'nin toplam yıllık ihtiyacın 15 günlüğü karşılanmış olacak.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Rusya, Kuveyt ve Katar’a yönelik ziyaretlerinde ilk kez Qatargas ile BOTAŞ arasında 2 milyar metreküplük doğalgaz eşdeğeri sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) anlaşması da imzalandı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak; Milli Enerji ve Maden Politikası kapsamında, hem arz güvenliğini sağlamak hem de dünyada düşen maliyetler ile kaynak çeşitliliğinde maliyetleri düşürmek için LNG’ye yönelik altyapı yatırımlarını hızlandıracaklarını açıklamıştı. 2016 yılında başlayan LNG terminali kapasite artırımı yatırımları ve Türkiye’nin ilk Yüzer LNG Terminali (FSRU) ile bu alanda önemli adımlar atılmıştı. Ayrıca Eylül ayında da BOTAŞ’ın alımını gerçekleştirdiği 2. FSRU’nun müjdesi verilmişti.

2 MİLYAR METRE KÜPLÜK YENİ ANLAŞMA

Bu kapsamda dünyanın doğalgaz alanındaki en büyük rezervlerine sahip ülkeleri arasında olan Katar ile Türkiye arasında sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) anlaşması imzalandı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’ın da Cumhurbaşkanına eşlik ettiği gezide BOTAŞ ile Qatargas arasındaki gaz alım işbirliğinin güçlendirilmesi de ele alındı. Buna göre anlaşma kapsamında Qatargas, BOTAŞ’a 2 milyar metreküp doğalgaz eşdeğeri LNG sevkiyatı gerçekleştirecek. Bakanlık kaynakları, ilk sevkiyatın kısa süre içerisinde gerçekleşeceğine dikkat çekiyor.


UZUN SÜRELİ GAZ ARZINI SAĞLAYACAK

BOTAŞ ile Katar Doğalgaz Şirketi Qatargas, Türkiye’nin Katar’dan uzun vadeli ve düzenli LNG ithalatı yapmasını sağlayacak ön mutabakat zaptı Eylül ayında imzalanmıştı. Cumhurbaşkanının son gezisinde anlaşma iki ülke arasındaki güçlü ilişkilerin göstergesi olarak 2 milyar metreküp olarak imzalandı. Bu kapsamda gelecek olan LNG’nin Türkiye’nin arz güvenliği sağlaması ve doğalgaz maliyetlerini düşürmesi açısından önemli bir anlaşma olarak değerlendiriliyor.

2015’te 34 milyon metreküp olan Türkiye’nin günlük LNG’i gaza dönüştürme kapasitesi, 2016’da Egegaz terminali kapasite artışı ve Türkiye’nin FSRU projesinin devreye alınması ile 64 milyon metreküpe çıkmıştı. 2017’de devam eden çalışmalarla Egegaz terminalindeki ikinci kapasite artışı, Marmara Ereğlisi LNG terminalindeki kapasite artışı ve ikinci FSRU ile bu rakam 117 milyon metreküpe çıkmış olacak. Böylelikle 2 yıl gibi bir sürede kapasitede 3 kattan fazla artış sağlanmış olacak.

Katar Merkez Bankası ile anlaşma

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Katar ziyareti sırasında varılan işbirliklerinden biri de iki ülke merkez bankaları arasında imzalanan anlaşma oldu. Erdoğan ile Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani himayelerinde Doha’da gerçekleştirilen Türkiye-Katar Yüksek Stratejik Komite Toplantısı’nda varılan Mutabakat Zaptı’nı Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya ile Katar Merkez Bankası Başkanı Şeyh Abdullah Bin Suud Al Sani imza attı.

25 ÜLKEYLE ANLAŞMA VAR

Merkez Bankası’ndan yapılan açıklamada; imzalanan mutabakat zaptı kapsamında ortak eğitim programları, konferans, seminer, çalıştay gibi etkinlikler ile geçici görevlendirme programları düzenlenmesi ve karşılıklı çalışma ziyaretleri gerçekleştirilmesi planlandığı ifade edildi. Açıklamada, bugüne kadar toplam 25 yabancı merkez bankası ile mutabakat zaptı imzalandığı bildirildi.

  • KESİNTİSİZ ALTYAPI
  • LNG terminali ve FSRU yatırımlarının en büyük avantajı, Türkiye’nin arz güvenliğini dönemsel risklerden arındırmak olacak. Son dönemde devreye giren yatırımlarla, Türkiye artık ihtiyaç duyduğu gazdan fazlasını sisteme sağlayabilecek kapasiteye ulaştı. 2016 yılı başında 190 milyon metreküp günlük ulusal şebekeye gaz sağlama kapasitesinde olan Türkiye, LNG ve depolama alanlarındaki yatırımlar ile 2017 yılı sonunda 288 milyon metreküp günlük kapasiteye ulaşmış olacak. Böylece, azami günlük tüketimin rekor olarak kabul edilen 260 milyon metreküp seviyelerine ulaşması sistemde soruna neden olmayacak.

#Katar
#Türkiye
#LNG
#BOTAŞ
6 yıl önce