|

2 yeni otomobil modeli geliyor

Ekonomi Bakanlığı Türk otomotiv sanayiine 2 yeni model daha kazandıracak. Bakan Nihat Zeybekci, “Modelleri dünyada sadece Türkiye’de üretecekler; bu konuda son noktaya geldik. Bu yılsonuna kadar netleşecek. Normal teşvik vereceğiz” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 12/08/2017 Cumartesi
Güncelleme: 01:32 - 12/08/2017 Cumartesi
Yeni Şafak
2 yeni otomobil modeli geliyor
2 yeni otomobil modeli geliyor

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, otomotivde Türkiye’de üretici şirketlerin iki yeni modelini sadece burada üretmeleri için teşvik verileceğini belirtti.

OTOMOTİVDE İDDİALIYIZ

Bakan Zeybekci, otomotiv sektörüne yönelik desteklere ilişkin yaptığı açıklamada, “Otomotiv ihracatında 7. ay sonu itibarıyla yüzde 40 artışımız var. İddialı şekilde çalışıyoruz; teşviklerimiz, desteklerimiz, en azından problem yaşanan alanların ortadan kaldırılması gibi. Otomotivde dünyada çok iddialı bir ülke olmak istiyoruz. Türkiye’ye haksızlık da yapmayalım, bunlar tesadüfi değil, özel çalışmalar yürütüyoruz. Otomotivde Türkiye’de üretim yapan markaların iki ilave modeline yönelik çalışmalarımız var. Modelleri dünyada sadece Türkiye’de üretecekler, bu konuda son noktaya geldik, sonbaharın sonuna doğru netleşir. Normal teşvik vereceğiz” diye konuştu. Zeybekci, petrokimya ve türev ürünlerine yönelik süper teşvik verilmesi için çalışmaların sürdürüldüğünün de altını çizdi.

ENERJİ İTHALATINA KARŞIYIZ

Türkiye’nin yerli kömür kullanması gerektiğini vurgulayan Zeybekci, enerji ihtiyacının sürdürülebilir şekilde garanti altına alınmasının önemine değindi. Zeybekci, “Türkiye enerji teknolojilerini üreten bir ülke olmalı. Bilgi ve teknoloji üreticisi olmamız lazım. Onun için güneş ve rüzgar enerjisi teknolojilerinin ithalatını desteklemiyoruz; engel de koymuyoruz ama teşvik etmiyoruz” diye konuştu.


Almanya ticareti
100 milyar dolar

Zeybekci, bir soru üzerine Almanya’nın son dönemde Türkiye’ye yönelik tavrını anlayışla karşılamadığını ancak eylül ayında bu ülkede yapılacak seçimlerden dolayı bunun nedenlerini anladığını kaydetti. Türkiye ile Almanya arasındaki toplam ticaretin 100 milyar dolara ulaştığını, böyle bir durumda her şeyi kırmanın doğru olmayacağını anlatan Zeybekci, şöyle devam etti: “Türkiye, AB ile bu yürüyüşüne devam edecek. Türkiye’nin hedefi Avrupa Birliğinin refah düzeyini tutturmak, ondan sonra Avrupa Birliğine tam üye olmak Türkiye’deki Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının meselesi. O güne, o düzeye geldikten sonra halka tam üye olmak veya olmamak sorulacak ve halk da kararını verecektir.”

TARIMDA SPEKÜLASYONA KARŞI İTHALAT YAPIYORUZ

Zeybekci, bazı tarım ürünlerinin fiyatlarına yönelik spekülasyonları önlemek için ithalatta vergi indirimine gidildiğini anımsatarak,“Korumacı tarım ve gıdayla ilgili politikalarda daha realist uygulamaya yönelmemizi maalesef büyük bir iştahla yanlış anlaşılmaya müsait hale getirmek isteyenler var” açıklamasında bulundu.

TRT payı lüks tüketime engeldir

Zeybekci, elektronik ürünlerde TRT payının artırılmasına yönelik düzenlemeye ilişkin de “Bir şekilde bunların alınması lazım. Türkiye’deki üretime, sanayiye, insanımızın üzerine yük getirecek alanlardan değil, lüks tüketim alanlarından bunun alınması gerekiyor. Alınmadığı zaman, bütçeden alınması lazım çünkü zorunlu bir tüketim malı değil bu” ifadelerini kullandı.

#Nihat Zeyrekçi
#Ekonomi
#Otomobil
#Almanya
7 yıl önce