|

20 milyar dolarlık termal potansiyel

Türkiye jeotermal kaynak potansiyeli açısından 36 bin 500 MWt ile dünya’da 7. Avrupa’da ise 5. sırada olmasına rağmen bu yerli enerji kaynağı yeteri kadar değerlendirilemiyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 19/07/2017 Çarşamba
Güncelleme: 01:53 - 19/07/2017 Çarşamba
Yeni Şafak
20 milyar dolarlık termal potansiyel
​
20 milyar dolarlık termal potansiyel ​

Yurtdışından deniz, kum, güneş amaçlı kıyı turizmi için gelen turistlerin bıraktığı döviz miktarına bakıldığında, kişi başına 900 doları aşmıyor. Oysa termal sağlık turizminde bu rakam kıyı turizmine göre 5 kat daha fazla.

BÜYÜK İLGi VAR

Dünyada yükselen değer haline gelen termal sağlık turizmine ilgi büyük. Termal sağlık turizmi pastasından Almanya 17 milyar, Çek Cumhuriyeti 1 milyar dolarlık pay alırken, Türkiye yurtdışı termal turizm geliri olarak sadece 20 milyon dolar elde ediyor. Jeotermal enerji kaynakları potansiyelinden tam olarak yararlandığı taktirde Türkiye ekonomisine 20 milyar dolarlık bir kaynağa kavuşacağı belirtiliyor.

ERZİN İSOS'DAN 1300 YENİ YATAK

Gün geçtikçe değeri daha çok anlaşılan termal turizm tesislerine yatırımlar da devam ediyor. Hatay Erzin’de hizmete açılan Erzin İsos Termal Tesisleri; Türkiye'nin termal turizmine bin 300 yataklık kapasiteyle katkı veriyor. Termal suyunun tatil ve otel hizmetleriyle en iyi şekilde birleştiren Erzin İsos Termal Tesisleri; açık havuz, çocuk havuzu, bayan havuzu, erkek havuzu, karma havuza sahip. Üç adet kapalı termal havuzun yanısıra çamur odası, tuz odası, sülük tedavi odasıyla da hizmetlerini çeşitlendiriyor.

Birçok hastalığa şifa oluyor

Tedavi edici özellikleri sayesinde farklı rahatsızlıkları iyileştirmede yardımcı bir yöntem olarak kullanılabilen termal suyu, aynı zamanda yorgunluk ve stresin de başlıca tedavi yöntemlerinden biri. Romatizma, kalp ve damar rahatsızlığı yaşayanlar için tavsiye edilen termaller, kaza ve ameliyat sonrası rehabilitasyon, iyileşme tedavileri, kemik erimesi ve kemik eğilmesi ve sinir rahatsızlıkları gibi birçok sorunda çözüm yolu olarak görülüyor.


#Jeotermal
#Tedavi
7 yıl önce