|

2’nci çeyrekte iyileşme başlar

Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya, cari işlemler açığındaki iyileşmenin süreceğini, ihracatın ithalattan daha hızlı arttığını belirterek, 2017 yılı 2’nci çeyrekte toparlanmanın başlayacağı, yılı sonunda cari açığın GSYH’nin yüzde 4’ünün altında, 2016’ya yakın bir seviyede tamamlanacağını öngördüklerini söyledi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 25/04/2017 Tuesday
Güncelleme: 00:01 - 25/04/2017 Tuesday
Yeni Şafak
2’nci çeyrekte iyileşme başlar​​
2’nci çeyrekte iyileşme başlar​​

Banka’nın 85’inci Genel Kurulunda yaptığı konuşmada Çetinkaya, ihracatın ithalattan daha hızlı artacağını öngördüklerini, Avrupa’daki büyüme işaretleriyle birlikte net ihracatın büyümeye katkı vereceğini kaydetti. Cari dengedeki iyileşmenin süreceği, jeopolitik risk ve turizm nedeniyle ortaya çıkan bozulmanın da durduğunu dile getirdi.

HAZİNE’YE 6,4 MİLYAR TL PAY AKTARILACAK

Öte yandan Merkez Bankası’nın dağıtılabilir vergi sonrası karı 9 milyar 549 milyon lira oldu. Hazine’ye 6,4 milyar lira pay aktarılacak. Şahıs hisse sahiplerine ise 3 bin lira kar payı ayrıldı. Bankanın dağıtıma esas dönem karı ise 11,2 milyar lira oldu. Banka 1 milyar 625 milyon TL kurumlar vergisi ödeyecek. Geçen yıl Hazine’ye kar payı 9.3 milyar TL ödenmiş, kurumlar vergisi ise 2.3 milyar TL olmuştu.

TCMB görev yapacak
yeni üyelerini seçti

TCMB 85. Hesap Dönemi Olağan Genel Kurulu ardından, TCMB Başkanı Çetinkaya, yeni seçilen Banka Meclisi ve Denetleme Kurulu üyeleri ile toplu fotoğraf çektirdi. TCMB Banka Meclisi üyeliklerine Mehmet Vehbi Çıtak, Ömer Duman ve Fatih Güldamlasıoğlu getirilirken, Denetleme Kurulu üyeliklerine Mehmet Babacan, Zekeriya Kaya ve Mehmet Kaya seçildi.

Küçük hissedarlar davaya hazırlanıyor

TCMB Genel Kurulu'nda bankanın kuruluşundaki 25 bin liralık sermayesi nedeniyle bugün değeri düşen küçük hissedarların temettü gelirlerine yönelik eleştirileri de sürdü. Hissedar Adnan Bahar, kendi küçük hisselerinin borsada satışına izin verilmesine yönelik eleştirilerini dile getirdi. Bahar, ilk kez bireysel hissedarların dava açmayı gündeme aldıklarını kaydetti.

#Merkez Bankası
#Murat Çetinkaya
#Cari işlemler
7 years ago