|

6 dakika şarj ile 320 km sürüş

Toshiba, 10 yıldır çalıştığı bataryalarda otomobil sektörünü tepeden tırnağa değiştirebilecek ve elektrikli arabaları yaygınlaştırabilecek bir buluşa imza attı. Yeni nesil titanyum niyobyum anoda sahip bataryalar 6 dakika ultra hızlı şarj ile 320 km sürüş sağlayabilecek. Bu, mevcut lityum iyon teknolojisinden 3 kat daha fazla mesafe demek.

Yeni Şafak
13:55 - 5/10/2017 Perşembe
Güncelleme: 14:08 - 5/10/2017 Perşembe
Diğer
​Toshiba otomobil sektörünü tepeden tırnağa değiştiriyor.
​Toshiba otomobil sektörünü tepeden tırnağa değiştiriyor.

Büyük otomobil üreticileri, yatırımlarında geleceğin teknolojisi gözüyle bakılan elektrikli arabalara odaklanıyor. Öte yandan elektrikli araba sektörünün büyüme hızındaki başlıca sorunlardan biri olarak bataryaların şarj süreleri ve buna bağlı olarak tek şarjla kat edilebilen mesafe gösteriliyor.

Elektrikli arabalarda hâlihazırda kullanılan lityum iyon bataryalar kurtarıcı olarak görülse de sağladıkları güç ve şarj kapasiteleri arzu edilene ulaşabilmiş değil.

  • Japon teknoloji devi Toshiba, 2008 yılında kurduğu yeniden şarj edilebilir SCiB batarya teknolojisinde dün yaptığı açıklamayla otomotiv sektöründe devrim yaratabilecek bir aşamaya imza attığını duyurdu.
3 kat daha fazla mesafe

Toshiba tarafından yapılan duyuruya göre, yeni geliştirilen SCiB bataryalarla sadece 6 dakikalık ultra hızlı şarj ile 200 mil, yani 320 kilometre elektrikli sürüş deneyimi yaşayabilmek mümkün olacak.

Mevcut teknoloji ise bu mesafeyi en az 3 misli daha uzun şarj ile yakalayabiliyor. Habertürk'ün haberine göre, prototip yaygınlaştığı takdirde elektrikli arabaların yaygınlaşması kolaylaşabilir ve otomobil sektörü yeni bir çağa girebilir.

  • Japon üreticinin hızlı şarj ve bataryanın ömrü ve sağlamlığını koruyabilen yeni teknolojisindeki sırrın, elektronların geçişini sağlayan anotlarda kullanılan malzeme olduğu ifade edildi.

2008 yılındaki SCiB bataryalarında lityum titanyum oksit anotlar kullanan Toshiba, yeni nesil bataryalarda ise titanyum ve çelik alaşımlarda kullanılan yumuşak bir metal olan niyobyum oksit anotlara yer verdi.

Bu da elektrikli araçlarda kullanımı yaygın olan grafit yani yumuşak karbon bazlı bataryalara göre kristalize yapısı sayesinde daha fazla lityum iyonunun depolanmasının önünü açıyor.

  • Toshiba, yaptığı açıklamada yeni teknolojinin 5 bin şarj döngüsünde dahi kapasitesinin yüzde 90'ını koruduğu ifade edildi.
Benzin ile eşit düzeyde

Toshiba'nın yeni SCiB hücrelere sahip bataryasının elektrikli araba performansını geliştirmesine kesin gözüyle bakılmasına rağmen Japon şirket, bunun için ne tür bir güç gerektiğine dair açıklamada bulunmadı.

  • Örneğin Tesla'nın süper şarj cihazları maksimum 135 kW güç sağlarken 85 kilowatt saat bataryaya sahip Model S araçları 426 kilometre sürüş menziline sahip. Toshiba'nın bataryalarının 6 dakikada tam güce ulaşması için daha güçlü bir şarja ihtiyaç duyup duymadığı belirtilmedi.

Öte yandan, daha uzun menzile sahip elektrikli arabalar mevcut. Samsung'un 600 - 700 kilometre sürüş sağlayan elektrikli araba bataryaları bulunuyor. ABD Enerji Verimliliği ve Yenilenebilir Enerji Ofisi'ne göre benzinli araçların ortalama menzili ise 663 kilometre.

Şirketin AR-GE Direktörü Osamu Hori ise yazılı açıklamasında, "Yeni nesil SCiB ve yeni titanyum niyobyum oksit anotların potansiyeli heyecan verici." dedi.

#Japonya
#Toshiba
#Otomobil sektörü
#Batarya
6 yıl önce