|

ABD’li fonlar istikrarı gördü

ABD’nin trilyonlarca dolarlık portföy yöneticilerine referandum sonrası Türkiye’deki yönetim istikrarını anlattıklarını dile getiren Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, “Özellikle referandumdan ‘evet’in çıkmasıyla istikrarın pekişeceğine dair inancı onlar da taşıyorlar” dedi. Şimşek, nisan ayı sonrası Türkiye ekonomisinin hızlanacağı da söyledi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 24/04/2017 Pazartesi
Güncelleme: 01:51 - 24/04/2017 Pazartesi
Yeni Şafak
ABD’li fonlar istikrarı gördü
ABD’li fonlar istikrarı gördü

Katıldığı IMF ve G20 toplantıları nedeniyle ABD’deki ziyareti devam eden Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Washington’da birçok yatırımcı grubuyla buluşma fırsatı bulduğunu ifade ederek, “Amerika’nın bütün portföy yöneticileriyle bir araya geldik. Gerçekten trilyonlarca dolar yöneten şirketlerin temsilcileriyle buluştuk. Oradan benim edindiğim izlenim, Türkiye’ye ilişkin algı olumlu” dedi. Özellikle referandumdan ‘evet’in çıkmasıyla istikrarın pekişeceğine dair inancı ABD’li dev portföy yöneticilerinin de taşıdığının altını çizen Şimşek, “Reformların hızlanmasını tabii ki öngörüyorlar. Zaten anlattığımız hikaye de üç aşağı beş yukarı bu çerçevede. Onun için, yatırımcı ayağı inşallah önümüzdeki dönemde daha destekleyici olacak” değerlendirmesini yaptı.

ABD İLE İLİŞKİLER ARTACAK

İkili temasları kapsamında Türkiye’ye yaklaşık 2 milyar avrosu geçen sene olmak üzere toplamda 9 milyar avronun üzerinde yatırım yapan EBRD Başkanı Suma Chakrabarti ile bir araya geldiğini bildiren Şimşek, kuruluşun Türk ekonomisine yönelik güçlü desteğine bu sene de devam edeceğini dile getirdi. Şimşek, ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin ile de görüştüğünün bilgisini verirken, “İnşallah daha yakın bir şekilde çalışacağız ve iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi noktasında mutabakata vardık. Ekonomik ilişkilerin yanında kara para aklanması ve terörizmin finansmanı gibi konularda zaten Amerika ile Türkiye arasında iş birliği var. Bu iş birliği devam edecek” ifadelerini kullandı.

RKİYE İÇİNE KAPANMAZ

Türkiye’nin yeni Amerika yönetimiyle ikili ilişkilerini geliştirmeye çalışırken, dünyayla entegrasyona ara vermeyeceğinin altını çizen Şimşek, şöyle konuştu: “Türkiye içine kapanmayacak. Türkiye iş için, aş için koşuşturmaya devam edecek. Türkiye dışa açık olmaya devam edecek. Türkiye, bir taraftan Körfez İşbirliği Ülkeleriyle serbest ticareti konuşurken, bir taraftan Avrupa Birliği ile Gümrük Birliğinin genişletilmesini, güncellenmesini konuşuyor.”


Nisan sonrası hızlanacağız

Türkiye ekonomisinin nisan ayı sonrasında hızlanacağını öngören Başbakan Yardımcı Şimşek, bunda azalan belirsizlik ve risklerin yanı sıra küresel toparlanmanın önemli rol oynayacağını anlattı. Şimşek, hükümetin reform programına döneceğini de belirterek, “Reformlarla beklentileri olumlu etkileyeceğiz ve bu sayede Türkiye, inanıyorum ki bu sene daha iyi performans gösterecek” diye konuştu.

Rusya mesajı almıştır

Türk-Rus ekonomik ilişkilerini de değerlendiren Mehmet Şimşek, Türk ürünlerine yasaklar ve tarife dışı engellemelerin sürdürülebilir olmadığını söyledi. Şimşek, şunları söyledi: “Rusya da Türkiye’ye başta enerji olmak üzere çok ciddi mal satan ülke. Dolayısıyla, ilişkinin dengeli gitmesi gerekiyor. Bunu net şekilde ortaya koyduğumuza inanıyorum. Mesajın da alındığına inanıyorum.”

#ABD
#IMF
#G20
7 yıl önce