|

Akkuyu NGS’nin %49’u Türklerin

Moskova’da gerçekleşen IX. Uluslararası Nükleer Enerji Forumu ATOMEXPO kapsamında, Türk şirketlerin AKKUYU NÜKLEER A.Ş. proje şirketinin hissedarları arasına katılma koşullarını belirleyen sözleşme imzalandı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 20/06/2017 Salı
Güncelleme: 02:30 - 20/06/2017 Salı
Yeni Şafak
Akkuyu NGS’nin %49’u Türklerin
Akkuyu NGS’nin %49’u Türklerin

Buna göre Rusya devlet şirketi Rosatom, Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin (NGS) %49 hissesini Cengiz-Kolin-Kalyon (CKK) ortaklığına devredecek. Edinilen bilgiye göre bu üç Türk şirket, söz konusu hisseyi yüzde 16,3 olarak eşit şekilde paylaşacak.

Yapılan yazılı açıklamada ise Ortaklık Sözleşmesi’nin 2017 yılının sonuna kadar tamamlanması planlanırken, anlaşma sonunda projenin uygulanmasına yetecek bir kuruluş sermayesi oluşturularak, ihtiyaç duyulan kredi finansmanını çekme imkanı sağlanacak. Sözleşme ayrıca Yap-İşlet-Devret (YİD) modeli ile inşa edilecek bir nükleer enerji projesinde yabancı sermayenin katılımına dünyadaki ilk örnek olacak.

YİD'TEKİ TECRÜBE AKTARILACAK
Yapılan açıklamada söz konusu anlaşmayla ilgili, “Akkuyu Nükleer Güç Santrali projesine dahil olan Türk şirketler, Türkiye’de enerji santrali inşaatı ve işletmesi konularında (YİD projeleri de dahil olmak üzere) tecrübe sahibi olup projenin uygulama verimliliğini artıracak ve stratejik hedeflerin ulaşılmasına katkıda bulunacaktır” denildi. Toplam maliyeti yaklaşık 20 milyar doları bulması beklenen Akkuyu NGS, ilk etapta iki ünitesi inşa edilmek üzere 4 üniteden oluşacak ve toplam 4 bin 800 megavat kurulu güç üretebilecek.

#Akkuyu
#Nükleer santral
7 yıl önce