|

Altın-Bitcoin karşılaştırması: 'Değer saklama' farkı

Bitcoin, 8 bin dolar seviyesini aşarken, son yıllarda piyasalarda etkisini hissettiren bu kripto para birimleri yatırımcıların da dikkatini çekiyor. En güvenli yatırım kaynağı olarak bilinen altınla karşılaştırılan Bitcoin için temel sorunların başında 'somut' olmaması geliyor.Ekonomist Bora Tamer Yılmaz, iki yatırım aracını karşılaştırdı. İlk dikkati çeken unsur 'değer saklama' farkı. Altın için bu durum güvenliyken, Bitcoin için böyle bir tanım henüz söz konusu değil. Ama kripto para birimi güvenli hale gelebilirse denklemler değişebilir.

Ömer Faruk Aktaş
15:48 - 20/11/2017 Pazartesi
Güncelleme: 14:13 - 21/08/2019 Çarşamba
Yeni Şafak
Altın ve Bitcoin yatırımında, güven ve kazanç ikilemi yatırımcının gündeminde.
Altın ve Bitcoin yatırımında, güven ve kazanç ikilemi yatırımcının gündeminde.

Yüzyıllar boyunca insanlar, emeklerini maddi bir karşılığa dönüştürüp gelecek kuşaklara taşıyabilmek için altını kullanmıştır. Dijitalleşen çağla birlikte değişim para birimlerine de yansıdı.

Sanal para piyasası 2009 yılında Bitcoin'in kurulması ile birlikte popüler olmaya başladı. Pek çok yatırımcının ilgisini çeken Bitcoin fiyatları kısa sürede yükselişe geçti. 2010 yılında 10 bin Bitcoin'e iki adet pizza alınırken, 2017 yılında 10 bin Bitcoin'in değeri 42 milyon dolar seviyesine yükseldi.


Yatırımcıların ilgisini çeken Bitcoin için hem olumlu hem de olumsuz açıklamalar yapılırken, güven ve kazanç ikilemi sorgulanmaya devam ediyor.

Yenisafak.com'a altın ve bitcoin kıysalamasına ilişkin açıklamalarda bulunan Ziraat Bankası Ekonomisti Bora Tamer Yılmaz, altın ve BitCoin'i, yorumlayabilmek için ekonomik teorilerin ötesinde kimya, fizik ve belirli ölçüde felsefe tarihi konusunda genel bilgi gerektiren kavramların anlaşılması gerektiğini ifade etti.


Yılmaz, "Altın, korezyona uğramama yani metal miktarını hiç kaybetmeyen bir özelliğe sahip.
Bin hatta 10 bin yıl önce 1 gram altın bugün hala 1 gram altın.
Bu açıdan altın, insanların alın-terlerini, emeklerini maddi bir karşılığa dönüştürüp gelecek kuşaklara taşıyabildikleri “
hard-disk
” gibi düşünülebilir.

Ekonomi teorisinde bunun karşılığı “değer saklama” (store of value) aracı
" ifadelerini kullandı.


"İnsanlığın 1600'lü yıllarda Fransız düşünür Rene Descartes'ın “düşündüğüm için varım” önermesiyle yaşam tarzını dijitalleştirmeye başladığını söyleyebiliriz" diyen Yılmaz, dijitalleşme konjektöründe yaşanan gelişmeleri şöyle açıkladı:


"Newton’un mekanik ve deterministik fizik anlayışına karşın Maxwell, Planck, Einstein ve Kopenhag Okulu mensubu fizikçiler (Borh, Heisenberg, Schrodinger) yaşamın enerji boyutu ile ilgilenmişlerdir. Enerji boyutu gündeme geldikçe, elektronik teknolojisi gelişme kaydederek günümüzdeki bilgi işlem ve iletişim seviyesine ulaşılmıştır. Yaşamın önümüzdeki yıllarda daha dijital bir hal alması beklenebilir.
Dijitalleşme konjonktüründe insanlığın ulaştığı nokta sanal (kripto) para birimleridir.
BitCoin ve benzer teknolojiler önümüzdeki yıllarda fiziksel paranın yerini dijital paranın alabileceğini göstermektedir. Kaldı ki bazı yorumcular tarafından
kara para
ile bağdaştırılmasına karşın aslında
seri numara
sı üzerinden paranın takip edilebilirliğini arttırmak mümkündür.
Çin Merkez Bankası, bu yönü nedeniyle kripto paralar konusunda çalışmaktadır.
Şu anki para teorisi, toplu veriler üzerinden tahmin edilmektedir. Çin Merkez Bankası’nın amacı parayı işlem bazında takip ederek, daha somut çıkarımlara ulaşıp para teorisini güçlendirmektir.
Yakın bir gelecekte merkez bankalarının kripto paraları ile karşılaşabiliriz.

Böyle bir ortamda altın ve BitCoin karşılaştırması Newton ve Einstein – Kopenhag Okulu karşılaştırması gibidir. Eğer insanlık yaşam formunu tam anlamı ile dijitalleştirebilirse BitCoin gibi enstrümanların değerini arttırabileceğinden bahsedebiliriz. Aksi takdirde altın, her daim ihtişamını koruyacaktır.
Kısa vadede ise altın, ekonomik yani reel faiz, enflasyon beklentileri ilaveten jeo-stratejik risk primi gibi değişkenlerden etkilenmeyi sürdürecektir.
Merkez bankalarının da altın rezervlerini arttırdığı konjonktürde altının değer kazanması beklenebilir. Ancak
günün birinde dijital ortam yeteri kadar güvenli hale gelebilirse
o zaman
altının “değer saklama” özelliği kaybolabilir
.

Kripto paraların ekonomide daha fazla rol alacağı görünüyor ancak bunun zamanlaması ve etkinliği konusunda öngörüde bulunabilmek zor. Bahsettiğimiz şablon yakın geçmişte neden altın ve BitCoin arasında değer farkı çıktığını açıklayabiliyor.
Yakın gelecek için altın iyi bir yatırım aracı özelliğini koruyacaktır.
Altın sertifikası da başarılı bir araçtı. Mevcut altın tasarruflarına ilave bir getiri sunarak hem tasarruf sahiplerine değer kattı hem de yastık altındaki kayda değer bir miktar altının ülke ekonomisine kaynak sağlaması mümkün oldu. Ancak uzun vade altın ve BitCoin yorum için ekonomi biliminin ötesinde fizik, kimya ve felsefe tarihine de hakim olunması gerektiği görüşündeyim"

#Altın
#Bitcoin
#Yatırım araçları
#Ömer Faruk AKTAŞ
6 yıl önce