|

Cayma süresi 24 ay

Ön ödemeli konut satışında sistem tamamen değiştirildi. Buna göre, cayma hakkı süresi 36 aydan 24'e çekildi. Şirketin yüzde 2 olan tazminat alma hakkı ise 8'e çıkarıldı.

Yeni Şafak
09:48 - 12/03/2017 Pazar
Güncelleme: 09:51 - 12/03/2017 Pazar
Diğer
Ön ödemeli konut satışlarında yeni dönem dün başladı.
Ön ödemeli konut satışlarında yeni dönem dün başladı.

Düzenlemeler kapsamında tüketici daha önce ön ödemeli konut satışında, devir veya teslim tarihine kadar herhangi bir gerekçe göstermeden sözleşmeden cayabilirken, şimdi bu süre 24 ayla sınırlandırıldı. Sözleşmeden dönülmesi durumunda satıcı şirket, vergi, harç ve benzeri masrafları kapsayan tazminatı yüzde 8'e kadar çıkartabilecek. Buna göre, sözleşme tarihinden itibaren vatandaştan ilk 3 ay için sözleşme bedelinin yüzde 2'si, 3-6 ay arası için yüzde 4'ü, 6-12 ay arası için yüzde 6'sı ve 12-24 ay arası için de yüzde 8'ine kadar tazminat talep edebilecek. Daha önce tazminat talebi yüzde 2 ile sınırlıydı. Sözleşmeden dönülmesi durumunda, tüketiciye iade edilmesi gereken tutar ve tüketiciyi borç altına sokan her türlü belge ise önceden 90 günde tüketiciye iade edilirken inşaat firmaları artık iadeyi 180 güne kadar yapabilecek. Tüketicinin inşaat firmaları karşısında elini güçlendirecek düzenlemeler de yönetmelikte yer aldı.



BEDELSİZ CAYMA

Buna göre satıcının yükümlülüklerini hiç ya da gereği gibi yerine getirmemesi, tüketicinin ölmesi ya da kazanç elde etmekten sürekli olarak yoksun kalması sebebiyle ön ödemeleri yapamayacak duruma düşmesi durumunda tüketici bedelsiz olarak cayma hakkını kullanabilecek. Ayrıca, tüketici sözleşmeden dönme hakkını devir veya teslime kadar vergi, harç, masraf ve tazminat gibi bir bedel ödemeksizin yapabilecek.



ÖNCEKİ ANLAŞMALAR KAPSAM DIŞI

Yönetmelikte olası proje değişikliklerine ilişkin de düzenleme yapıldı. Sabah'ın haberine göre, proje değişikliğinin yasal zorunluluklardan veya mücbir sebep hallerinden kaynaklanması durumunda, satıcı tüketiciden tazminat talep edebilecek. Daha önce bu rakam sözleşme bedelinin yüzde 2'si ile sınırlıyken, şimdi rakam yüzde 8'e kadar uygulanabilecek. Yönetmelik dün itibarıyla yürürlüğe konulurken, daha önce yapılan ön ödemeli konut satışı anlaşmaları yönetmeliğin kapsamı dışında bırakıldı.


#Konut
#Emlak
#Ön ödemeli konut
#Sözleşme
7 yıl önce