|

Çin Asya'da ekonomik bütünleşmeye bağlı kalacak

ABD, TPP ticaret anlaşmasından çekilirken, Çin, Asya-Pasifik ekonomik bütünleşmesine bağlı kalacağını açıkladı.

Yeni Şafak
10:52 - 25/01/2017 Çarşamba
Güncelleme: 11:26 - 25/01/2017 Çarşamba
Diğer
Çin, küresel ve bölgesel ekonomik kalkınmaya destek olacak anlaşmalar yapıyor.
Çin, küresel ve bölgesel ekonomik kalkınmaya destek olacak anlaşmalar yapıyor.

Çin Salı günü yaptığı açıklamada, ABD'nin Trans-Pasifik Ortaklığı'ndan (TPP) çıkmasına rağmen, açıklık, iç içe geçmişlik ve şeffaflık ruhuyla Asya-Pasifik ekonomik bütünleşme süreci için kararlı olduğunu söyledi. Xinhua Haber Ajansına göre, Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Chunying, günlük basın brifinginde, "Çin, bölgesel ve küresel ekonomik kalkınmaya yeni bir ivme kazandırmak için Bölgesel Kapsamlı Ekonomik Ortaklık (RCEP) ve Asya-Pasifik Serbest Ticaret Bölgesi'nin (FTAAP) kurulması müzakereleri ile ilerleyecek" dedi.



Çin'in üye olmadığı, 12 Asya-Pasifik ülkesi arasında imzalanan serbest ticaret paktı olan TPP, beş yıldan fazla süren müzakerelerin ardından geçen Şubat ayında bakanlar tarafından resmi olarak imzalanmıştı.


  1. Hua, Çin'in her zaman açık, şeffaf ve karşılıklı yarar sağlayan bir bölgesel serbest ticaret düzenlemesi çağrısında bulunduğunu ve ticaret kurallarının tüm taraflarla eşit koşullar altında eşit koşullarla oluşturulması gerektiğine inandığını söyledi.
  2. Hua, "Asya Pasifik bölgesi, mevcut ekonomik kriz ortamında küresel ekonominin motoru olma rolünü sürdürmeli ve açık ekonomi kurmalıdır" dedi.

RCEP, Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliğinin 10 üyesi ve bölgesel ticaret ortakları, Çin, Japonya, Kore Cumhuriyeti, Avustralya, Yeni Zelanda ve Hindistan da dahil olmak üzere 16 ülkeyi kapsamaktadır.



FTAAP, Pekin'deki 2014 APEC Zirvesinde bir yol haritası ile başlatıldı. Daha sonra toplu bir stratejik çalışma yürütüldü ve sonuç Lima'daki APEC toplantısında onaylandı.



  • Ticaretin serbestleştirilmesinde 21 APEC ekonomisini kapsayan FTAAP, dünyanın en büyük serbest ticaret bölgesi olacak ve dünya ekonomisinin yüzde 57'sini ve dünya ticaretinin neredeyse yarısını kapsayacak.

Çin'in konuyla ilgili lider rolünü oynamayacağı sorulduğunda Hua, "lider" yerine "sorumluluk" kelimesini kullanmak daha doğru" dedi. G20 Hangzhou Zirvesi'nden Lima'daki APEC toplantısına ve geçen hafta Davos Forumuna kadar Çin, somut çabalar gösterdiğini söyledi.



Hua, "Çin dünyanın diğer ülkeleriyle birlikte çalışarak, bugün dünyanın karşılaştığı sorunları çözmeye, böylece dünyanın ortak gelişmesini ve refahını sağlamak için gereken sorumluluğu üstlenmeye hazırdır" dedi.





Çin'de dünyanın en büyük ışın tesisi yapılacakTrump'ın zaferi dengeleri değiştirdi


#ABD
#Donald Trump
#Çin
#Hua Chunying
#APEC
#RCEP
#TPP
7 yıl önce