|

Dev fonlar kapıya geldi

Toplam bilançoları 4 trilyon doların üzerinde olan Avrupa, Amerika ve Kanada merkezli fonlar, referandum sonrası Türkiye’yi gözetliyor. Maliye Bakanı Naci Ağbal, "Görüştüğümüz bu fonlar, Türkiye’ye yatırım yapma iştahlarının yüksek olduğunu dile getirdi. Yatırımların peyderpey gerçekleşmesini bekliyoruz” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 23/04/2017 Pazar
Güncelleme: 05:33 - 23/04/2017 Pazar
Yeni Şafak
Referandum sonrası güven yükseldi.
Referandum sonrası güven yükseldi.

Maliye Bakanı Naci Ağbal, toplam bilançoları 4 trilyon doların üzerinde olan Avrupa, Amerika ve Kanada merkezli fonların, referandum sonrası dönemde hızlı bir şekilde reformlara odaklanılmasını beklediklerini ve Türkiye’ye yatırım yapma iştahlarının yüksek olduğunu söyledi. Ağbal, Uluslararası Para Fonu ve Dünya Bankasının Bahar Toplantıları kapsamında geldiği Washington’da açıklamalarda bulundu.

16 NİSAN SONRASI BELİRSİZLİK KALKTI

Washington’da küresel yatırım fonlarının yöneticileriyle görüşmeler gerçekleştiren Ağbal, referandum sonrasında ekonomi üzerindeki belirsizliklerin ortadan kalktığını, gündemin yapısal reformların hızla uygulanması olduğunu dile getirdi. Ağbal, öncelikli reformlar arasında kamu maliyesi, iş gücü piyasası, eğitim ve hukuk sistemi ile İstanbul Finans Merkezi ve mikro sektörel reformların yer aldığını belirtti.


GELECEK HAFTA EKK’YA SUNACAĞIZ

Gelir Vergisi Kanun Tasarısı ile İstanbul Finans Merkezi Kanun Tasarısını gelecek haftalarda Ekonomi Koordinasyon Kuruluna sunacağını aktaran Maliye Bakanı, büyüme dostu kamu maliyesinin 2017 yılında ekonomiye can suyu veren önemli teşvikler sunduğuna dikkati çekti. Ağbal, “Bu teşvikler, Türkiye’nin 2002 yılından bu yana sürdürdüğü mali disiplin sayesinde, kazanılan mali alan sayesinde veriliyor. Bu mali disiplini ve alanı korumaya devam edeceğiz” dedi.

TRİLYON DOLARLIK FONLAR TÜRKİYE'Yİ GÖZLÜYOR

Uluslararası yatırımcıların Türkiye’ye artan bir ilgisi olduğuna dikkat çeken Ağbal, şu izlenimleri aktardı: “Burada görüştüğümüz ve toplam bilançoları 4 trilyon doların üzerinde olan Avrupa, Amerika ve Kanada merkezli fonlar, Türkiye’nin referandum sonrası dönemde reformlara hız kazandırmasını beklediklerini, eğer gerekli adımlar atılırsa Türkiye’nin gelişmekte olan ülkeler içinde olumlu yönde ayrışacağını, bu nedenle Türkiye’ye yatırım yapma iştahlarının yüksek olduğunu dile getirdi. Bu yatırımların önümüzdeki dönemde peyderpey gerçekleşmesini bekliyoruz.”

Artış iştahı gösteriyor

2017 Şubat sonu itibarıyla, Türkiye’nin yurtdışı varlıkları, 2016 yıl sonuna göre yüzde 0,9 oranında artışla 216,8 milyar dolar olarak gerçekleşmişti. Varlıklar alt kalemleri incelendiğinde, rezerv varlıkların yüzde 1,4 oranında artışla 107,6 milyar dolar, diğer yatırımlar kaleminin yüzde 0,2 oranında artışla 69,2 milyar dolar olduğu gözlendi. 2017 Şubat sonu itibarıyla, portföy yatırımları da yıl sonuna göre yüzde 3,7 oranında artarak 148,3 milyar dolara çıktı. Yurtdışı yerleşiklerin hisse senedi stoku aynı dönemde yüzde 13,5 oranında artışla 40,3 milyar dolar olur oldu. Yurtdışı yerleşiklerin yabancı para mevduatı da yüzde 4,5 oranında arttı.

#Maliye Bakanı
#Naci Ağbal
7 yıl önce