|

Evini dönüştürene sıfır faizli kredi

Depreme yönelik tedbirler kapsamında yeni kentsel dönüşüm yasası çıkarılacağını vurgulayan Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, binasını kendi değiştirmek isteyen vatandaşlara sıfır faizle kredi verileceğini ve vergiden muaf olacağını söyledi..

Yeni Şafak
08:02 - 21/08/2017 Pazartesi
Güncelleme: 08:46 - 21/08/2017 Pazartesi
Diğer
Çevre ve Şehircilik Bakanı Özhaseki:  Elimizdeki imkanları seferber ettiğimizde sıfır faizle finans desteği vereceğiz.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Özhaseki: Elimizdeki imkanları seferber ettiğimizde sıfır faizle finans desteği vereceğiz.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki depreme yönelik tedbirlerin hızla hayata geçmesi için yeni çıkarılacak kentsel dönüşüm yasasını ve yeni yol haritasını anlattı. Milliyet’i, kentsel dönüşüme katkı sağlamak için satmayı planladığı İller Bankası Sosyal Tesislerinde ağırlayan Özhaseki soruları şöyle yanıtladı:

  • Depremle ilgili olarak Bakan Özhaseki, "Bu ülke deprem ülkesi. Bir tespite göre ülkenin yüzde 42’si bir başka bilim adamlarının tespitine göre de yüzde 66’sı deprem riski altında. Biz, çok daha hızlı hareket etmeliyiz, depreme dayanıksız olduğuna inandığımız yapıları değiştirmeliyiz. Biz bir hazırlık yaptık. Eğer bu hazırlığımız Meclis’te yasalaşırsa veya bir KHK ile çıkarsa büyük hedeflerimiz var" dedi.
"99 depreminden sonra yapılan yapıları sağlam kabul ediyoruz" diyen Bakan Özhaseki, "Ondan önce elimizde 7.5 milyon bina stoğumuz var. Tüm bunların riskli olduğunu kabul ederek tüm bunları değiştirmemiz lazım.
En geç 2030, öncesinde bir deprem var gibi.
O zamana kadar biran önce elimizdeki depreme dayanıksız konutları işyerlerini değiştirmemiz gerekiyor" diye konuştu.
Milliyet'ten Abdullah Karakuş'a konuşan ve kentsel dönüşüm için eskiden beri gelen kira yardımlarının olduğuna değinen Özhaseki, " 800/900 TL aylık, kimi zaman
36 ay
kadar süren bina bitene kadar
kira yardımı
nda bulunuyoruz. Arkasından eğer kendi binasını dönüştürmek istiyorsa,
bankadan faiz almışsa, yüzde 4 faizine biz destek oluyoruz.
Ama inşallah yeni yasa da çok daha büyük oranda faizine katlanacağız. Yani
finans bulunacak faizini biz karşılayacağız.
Elimizdeki imkanları seferber ettiğimizde sıfır faizle finans desteği vereceğiz. Hem şahıslara vereceğiz, hem de belediyelere vereceğiz. Biraz belki masraf alınabilir. Onun dışında bir şey talep etmeyeceğiz" şeklinde görüş verdi.
"EVİNİZİ DENETLETİN"
  • Deprem konusunda vatandaşlara çağrıda bulunan Özhaseki, "Belediye bir çalışma yapmamışsa herkes kendi binasını bir kere depremsellik açısından ölçtürsün. En az 7-7.5 şiddetine dayanıklı mı değil mi? Eğer orada bina kurtarıyorsa, sağlamlaştırma yönünde o binaları takviyeyle ayakta tutsunlar. Belediye başkanları bir gayretin içine düşmüşse, rica ediyorum, zorluk çıkarmasınlar, yardımcı olsunlar. Ben biraz daha fazlasını kurtarayım mantığı olmamalı. Mahkemelere gidip yürütmeyi durdurmalar alıp birtakım hukuki yollardan engeller çıkarmak hem insani değil hem de büyük bir vebal diye düşünüyorum" dedi.
#Deprem
#Kentsel dönüşüm
#Mehmet Özhaseki
7 yıl önce