|

Faizsiz sigorta devri yasallaştı

Faiz hassasiyeti olan vatandaşlara yönelik geliştirilen katılım sigortacılığına ilişkin usul ve esaslar düzenlendi. Buna göre katılım sigortacılığında şirketler, katılımcıların birikimlerini faizsiz finansal araçlarda değerlendirecek. Üç ay sonra yürürlüğe girecek faizsiz sigortacılığa Körfez'den sermaye girişleri bekleniyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 21/09/2017 Perşembe
Güncelleme: 00:22 - 21/09/2017 Perşembe
Yeni Şafak
​Faizsiz sigorta devri yasallaştı
​Faizsiz sigorta devri yasallaştı

Hazine Müsteşarlığı’nın Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmeliği ile, ortak risk paylaşımıyla dayanışmayı esas alan ve faiz hassasiyeti nedeniyle geleneksel sigorta ürünlerine mesafeli yaklaşan vatandaşlara yönelik alternatif model sunan katılım sigortacılığının işleyişine ilişkin usul ve esaslar düzenlenmiş oldu. Buna göre, katılım sigortacılığı faaliyetinde bulunacak şirketler, katılımcıların birikimlerini faiz içermeyen finansal araçlarda değerlendirecek. Sigorta şirketi, vekalet, mudarebe (emek-sermaye ortaklığı çerçevesinde kar paylaşımı esası) ile bu ikisinin karmasından oluşan hibrit modeli veya danışma komitesinin onaylayacağı başka bir modelde faaliyette bulunabilecek. Şirket, katılımcıların birikim amaçlı katkı primi ödemelerinin ve bunların katılım finans ilkelerine uygun yatırım araçlarından elde edilen getirilerinin takip edildiği “katılımcı yatırım fonu”nu yönetecek.

FAZLA BAKİYE KATILIMCILARA

Şirket, her dönem sonunda risk fonu için genel kabul görmüş aktüeryal ve katılım finans prensiplerine uygun şekilde bakiye hesaplaması yapacak. İnternetten ilan edilecek söz konusu bakiyenin fazla vermesi durumunda, bu tutarın, “katkı primlerinin düşürülmesi için kullanılması”, “gelecekteki öngörülemeyen riskler için ihtiyat fonunun ayrılması”, “şirketin pay almasına müsaade edilmeksizin, tamamen ya da kısmen katılımcılar arasında paylaştırılması”, “danışma komitesinin onaylayacağı başka bir şekilde değerlendirilmesi” şeklinde kullanılması mümkün olacak.

KÖRFEZ'İ DE ÇEKECEK

Üç ay sonra yürürlüğe girecek yönetmelikle faizsiz sigortacılıkta başta Körfez olmak üzere yabancı sermeyeyi ülkeye çekerek doğrudan sermaye girişi de arttırılacak.

#Faiz
#Sigorta
#Ekonomi
7 yıl önce