|

Fikirtepe'de dönüşüm başlıyor

Türkiye'nin ilk ve pilot kentsel dönüşüm bölgesi Fikirtepe'de bugün toplu temel atma ve yıkım töreni düzenleniyor. Törene Başbakan Binali Yıldırım ve Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki'de katılacak.

Yeni Şafak
08:40 - 5/02/2017 الأحد
Güncelleme: 08:53 - 5/02/2017 الأحد
Yeni Şafak
Fikirtepe’de hızlanan kentsel dönüşüm çalışmaları için yeni adımlar atılıyor.
Fikirtepe’de hızlanan kentsel dönüşüm çalışmaları için yeni adımlar atılıyor.

Fikirtepe'de düzenlenecek törenle ilgili açıklama yapan Bakan Özhaseki, “Fikirtepe'de yaşanan tıkanıklığı çözüyoruz. Sn. Başbakanımızın katılımıyla bugün ilk temeli atacağız." dedi.



2 ADADA YIKIM

Fikirtepe'de 13 adet yapı adasında temel atılacağını, 2 adet yapı adasında ise yıkım gerçekleştirileceğini kaydeden Bakan Mehmet Özhaseki, tören kapsamında yıkım ve temel atma programına alınan adalarda projelerin tamamlanmasıyla; 9 bin 189 konut, 571 işyeri, 509 ofis olmak üzere 10 bin 269 adet bağımsız bölümün yapılacağını ifade etti.



Bakanlığının, Fikirtepe'de çözüm ortağı olarak devreye girdiğini hatırlatan Özhaseki, “Orada biz birkaç adada İller Bankası olarak ortaklık kurup, yaşanan sorunları aşıyoruz" dedi.



35 BİN KONUT YAPILACAK

Fikirtepe'de ekonomik büyüklük olarak 35 bin konut yapılacağını söyleyen Bakan Özhaseki, "Bunların hepsi yerli ve milli ekonomi. İş başladığında bizim işçimiz çalışacak, beton dökülecek, kapı yapan gelecek, perde takan gelecek. Ekonomiye de bir katkı bu aslında. Bir taraftan bu var, bir taraftan da insanların psikolojisi bozulmuş, 4-5 yıldır kiradalar, insanlar evlerinden çıkmış, mağdur olmuşlar. Emekli bir amcayı düşünün şimdi perişan vaziyette. Onların da işi çözülmüş oluyor. Allah nasip ederse en geç 3 sene içinde bütün bunları biz bitiririz. Bir taraftan da anlaşma olmayan adalar var. Ortaya da güzel bir manzara çıkacak. Planlamalar bize ait değil, benim yaptığım bir plan değil. İşin başında biraz önce söylediğim mantıkla hareket etseydik farklı bir manzara ortaya çıkardı ama 10 sene önce yapılmış bir planlama var artık burada işin burada temizlenmesi ve bitirilmesi esas. Ondan dolayı yapıyoruz. Pazar günü de Sayın Başbakanımızın katılımıyla temel atacağız ve işe başlayacak arkadaşlar" diye konuştu.



ÇİPLİ BETON

Törende afetlere karşı konut dayanıklılığını artırmak için alınan yeni önlemlerden RFID (çip) beton uygulamasının da startı verilecek. Pilot uygulaması iki yıldır süren çipli beton sisteminin 1 Mart'ta ülke geneline yaygınlaştırılması hedeflenirken, Başbakan Yıldırım sistemi ilk kez İstanbul'da başlatacak. Çip sistemine geçişle birlikte inşaatlarda kullanılan betona ilişkin tüm bilgilere vatandaşlar erişebilecek. Beton kalitesiz ise anında görülerek, inşaat durdurulabilecek.



JAPONLARIN ÜRETTİĞİ AKILLI BETON İLE DEPREME ÖNLEM

Sumitomo Osaka'nun geliştirdiği betona yerleştirilen, YRP laboratuvarı ürünü "RFID" adı verilen elektronik etiketlerdeki veriler okunarak, binanın kalitesi ve depreme dayanıklılık derecesi kolaylıkla öğrenilebiliyor. Elektronik etikete betonun içeriği, tarihi, yeri ve üretim şekli gibi değişik bilgiler yüklenirken, "akıllı beton" kullanımının artmasıyla, depreme dayanıklı yapıların inşaatında normlara uyulmasına ilişkin denetimlerin kolaylaşacağı kaydediliyor.



#Fikirtepe
#Mehmet Özhaseki
#Kentsel dönüşüm
#Temel atma
٪d سنوات قبل