|

Gazete vatandaş yok satıyor

Telefondan çekilen görüntüleri basın kuruluşları ile paylaşma olarak da bilinen 'vatandaş gazeteciliği' kazanç kapısına dönüştü. Gündemi belirleyecek ve kimsede olmayan bir fotoğraf sayesinde 5 bin lirayı bulan gelir elde elebilirsiniz.

Yeni Şafak ve
04:00 - 22/03/2017 Çarşamba
Güncelleme: 19:42 - 24/03/2017 Cuma
Yeni Şafak
Tek sermaye cep telefonu, ayda beş bin lira kazanç
Tek sermaye cep telefonu, ayda beş bin lira kazanç
SERBEST PİYASA - ORHAN ORHUN ÜNAL

Uzun zamandır hayatımızda olan bilerek veya bilmeden yaptığımız vatandaş gazeteciliği, kazançlı bir sektöre dönüştü. Çektiğiniz görüntülerin, basın yayın organlarıyla paylaşılması olarak tanımlanan vatandaş gazeteciliği, şimdilerde yeni bir iş kolu. Sermayesi sadece akıllı telefonunuz, yapmanız gereken ise medyaya ilginç gelecek bir görüntü yakalamak. Parça başı fiyatlar, 100 ile 5 bin lira arasında değişebiliyor. Aslında tamamen karşılıklı pazarlığa bağlı bir durum. Cebinde akıllı telefonu bulunan herkes bu işi yapabilirken; piyasa profesyonellerinin ayda 5 bin lira kazanabildiklerini öğreniyoruz.



1 FOTOĞRAFLA AYLIK MAAŞINDAN DAHA FAZLASINI KAZANABİLİRSİN


'Nasıl oluyor' diye sorarsanız, aslında çok basit. Çektiğiniz görüntüyü basın kuruluşlarını arayıp ya da whatsapp ihbar hattına ileterek satıyorsunuz. Hemen belirtelim, görüntünün başka bir yerde bulunmaması ve önemli olması lazım. Bir kaza anı, politikacı veya popüler isimlerle ilgili ilginç bir kare, size aylık maaşınızdan bile fazlasını getirebilir. Bu işten ciddi gelir sağlamak biraz size, biraz da şansa kalmış. Magazinde bu rakam 5 bin liraya kadar çıkabiliyor. Muhabirden önce oradaysan kazanıyorsun. Meraklısı, ek gelir isteyeni, gazetecilik mesleği içinde ukde kalanı, zamanın ruhunu yakalayanı kısacası herkes burada. Hal böyle olunca, iyi bir fotoğraf karesi yakalamak için hızla olay mahalline gidiyoruz. Bakarsınız para edecek bir şeyler yakalarız.







MAGAZİN HER ZAMAN POPÜLER


Gazeteci Billur Türkay, haberin önemine göre özellikle ajansların bu görüntüleri satın alabileceğini söylüyor. “Kimsede olmaması ve farklı yerde kullanılmaması önemli" diyor. Türkay, önceden görev yaptığı haber ajansındaki süreci şöyle anlatıyor: “Örneğin bir yerde patlama oldu, o anda video çeken kişi bize ulaştırıyordu. Ücret istemeyen kadar bu işi bir gelir kapısı olarak gören de vardı. 500 liraya kadar ödeme yapılıyordu. Ama bu bizim bütçemizdi, mesela bin 500 ve 2 bin lira veren ajans da var. Yüksek fiyatla satılan magazin görüntülerinin olduğunu duydum."



Billur Türkay, bu işin piyasasının arz ve talebe göre belirlendiğinin altını çizerek ekliyor: “Televizyonlar, birkaç saat sonra internete düşecek görüntüleri kullanabiliyor. Yani her fotoğraf veya videonuz para edecek anlamına gelmez. Bu tamamen haberin özelliğine, görüntü kalitesine göre değişen bir durum."



  • *Kimsede olmamalı
  • *Kaliteli görüntü şart
  • *Gündemi belirlemeli
  • *Kaza, yangın 1500 lira
  • *En büyük müşterisi ajanslar
  • Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), elektronik haberleşme sektörü raporuna göre, 2016 yılı sonu itibarı ile mobil hizmetlerde abone sayısı 75,06 milyon oldu . 52 milyon 4.5G abonemiz ve 19,2 milyon 4.5G kullanıcımız olunca vatandaş gazetecisi sayısının artması doğal görülebilir.
Kendi kariyerini kendin oluştur


Billur Türkay, gazeteci olmak isteyenlerin çabasını bakın nasıl anlatıyor: “Bazı kişiler bize çektikleri görüntü ve videoları muhabirlerden önce yollardı. Herhangi bir ücret ya da maddi beklenti olmadan. Çok ciddi haber çalışmalarına imza attıklarını gördüm. Amaçları ise mesleki yeterliliklerini göstererek iş teklifi almak fark edilmekti. Onlar da kendi kariyerlerini bu şekilde inşa ediyor. Hatta başka şehirlerdeki tanıdıkları vasıtasıyla bize resim gönderenleri biliyorum. Zamanın teknolojisi buna izin veriyor."



Resim siteleri para basıyor


Sokak gazeteciliği, sadece ajanslara haber yetiştirmekle de sınırlı değil. Shutterstock gibi internet siteleri de para kazanabileceğiniz bir alan. Farklı hikayeleri anlatan resimleri bu sitelere yükleyen kişiler, fotoğrafları satıldığı takdirde ciddi gelirler elde edebiliyor. Fiyatlar, 90 dolar civarında. Bu görüntüleri genelde gazete ve reklam ajanları kullanıyor. Bunun için zaman ayırıp sokakları, insan hikayelerini görüntüleyenler mevcut.



Zamanın ruhu


Bu teknoloji fikri olandan yana arkadaş. Zamanın ruhunu yakalayan kazanıyor madem, bir fikir de bizden. Yıllar süren AR-GE çalışmalarımızın sonunda geliştirdiğimiz OHA (Orhanorhun Haber Ajansı) öyle olacak ki, haberiniz olmayacak başınıza gelen dertten kederden. Keyifli, tasasız, son dakikasız fotoğraflar gündeme değil, bir ağaç gölgesine oturacak öylesine. Zamanla yarışmak, zaman öldürmek, zaman harcamak ve dahası olmayacak. İlgilenen varsa, uygun fiyatta anlaşırız. Bu teklifimizi hemen düşün okuyucu! Zamanı da hafife alma, çünkü her şey onun üzerine kurulu...














#Teknoloji
#Gazete
#BTK
7 yıl önce