|

Halkbank ikinci kez kuşatma altında

FETÖ'nün 17-25 Aralık kumpasına hedef olan ve hisselerde kısa süreli değer kaybına uğrayan Halkbank bir kez daha saldırı altında. ABD'nin skandal bir kararla Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla'yı tutuklamasının ardından ortaya çıkan sonuçlar, 17-25 Aralık gibi ikinci bir saldırıyı gözler önüne seriyor. İlk verilere göre Halkbank hisseleri yüzde 10.6 düşüşle açıldı, ardından düşüş yüzde 16'yı da geçti.

Yeni Şafak ve
11:17 - 29/03/2017 Çarşamba
Güncelleme: 13:53 - 29/03/2017 Çarşamba
Yeni Şafak
15 Temmuz'un başarıyla püskürtülmesinin ardından Türk ekonomisi hedef alınıyor. Son örnek ise ABD'nin Halkbank'a karşı hamlesi oldu.
15 Temmuz'un başarıyla püskürtülmesinin ardından Türk ekonomisi hedef alınıyor. Son örnek ise ABD'nin Halkbank'a karşı hamlesi oldu.

Halkbank Genel Müdür Yardımcılarından Mehmet Hakan Atilla'nın New York'ta tutuklandığı bildirildi. New York Güney Bölge savcılığından yapılan açıklamada, Atilla'ya işadamı Rıza Sarraf ve bazı diğer kişilerle birlikte 'ABD finans kuruluşlarını kullanarak ABD'nin İran'a uyguladığı yaptırımları delme' suçlaması yöneltildiği öne sürüldü.





Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla'nın tutuklanmasının ardından Halkbank hisseleri yüzde 10.6 düşüşle açıldı, bu 18 Temmuz'dan beri en büyük düşüş oldu. Şu anda ise düşüş yüzde 16'nın üzerine çıktı. Halkbank hisseleri dün yüzde 5.2 yükselişle 9 Şubat'tan bu yana en yüksek kapanış seviyesi olan 12.06 liradan kapandı.



17-25 Aralık kumpasının aynısı

Halkbank'a dönük ABD'nin aldığı karar ve sonrasında yaşanan değer kaybı, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 17-25 Aralık kumpasını akıllara getirdi.



Türkiye'yi hedef alan 17-25 Aralık kumpasıyla devre dışında bırakılmak istenen en 'stratejik' kurumlardan biri de Halkbank'tı. FETÖ yapılanmasının hedefi olan Halkbank hisseleri yüzde 12,34 değer kaybetmişti. Ardından önce günlük yüzde 4 değer kaybeden Halkbank hisselerinde düşüş ikinci seansta da hızlandı. Halkbank hisseleri yüzde 12,34 kayıpla 13,80 liraya düştü. Dün yaşanan olay, 17-25 gibi Türk ekonomisine karşı yeniden bir planlama yapıldığını gözler önüne serdi.





Hükümet'ten ilk tepki: Bharara'nın iddianamesi

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, yarın Türkiye'yi ziyaret edecek ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson ile görüşmesinde Halkbank Genel Müdür Yardımcısı

Mehmet Hakan Atilla

'nın New York'ta tutuklanmasının da gündeme geleceğini söyleyerek, "Elbette gündeme getireceğiz. Kendisine bu konunun ne olduğunu da soracağız. Endişelerimizi de şu ana kadar yaşanan süreçte söylediğimiz erişimin engellenmesi konusunu da gündeme getireceğiz" dedi.



Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, "Görevden alınan, FETÖ ile yakın olan Bharara'nın hazırladığı iddianameden yola çıkan, önceden hazır olduğu görülüyor. Hemen mahkemeye de çıkardılar. Biz süreci yakından takip ediyoruz" ifadelerini kullandı.



  1. FETÖ ile yakın ilişkileri olan ve Türkiye karşıtı tavırlarıyla bilinen ABD'li savcı Preet Bharara, geçtiğimiz hafta istifa etmeyi reddettiği için görevinden kovulmuştu.
Halkbank'taki ivme FETÖ'yü rahatsız etti

Yaygın şube ağıyla Avrupa'daki gücünü artıran Halkbank'ın Avrupa'daki faaliyetleri geçtiğimiz hafta büyük bir ivme kazanmıştı. Uluslararası bankacılık deneyimini Sırbistan ve Makedonya'ya taşıyan Halkbank'ın Avrupa'daki şube sayısı 65'i geçti.



  1. Halkbank'tan ilk açıklama
  2. Halkbank'ın Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda (KAP) yer alan açıklamasında, şunlar kaydedildi:
  3. "Uluslararası Bankacılık Genel Müdür Yardımcımız Mehmet Hakan Atilla, 28 Mart 2017'de görev için bulunduğu ABD'de gözaltına alınmış, ilk duruşması yapıldıktan sonra iddianame hazırlanmak üzere savcılığa süre verilmiştir. Konuyla ilgili olarak bankamızca ve devletimizin ilgili birimlerince gerekli çalışmalar başlatılmış olup bilgi temin edildiğinde en kısa süre içinde kamuoyuyla paylaşılacaktır. Bu itibarla, bankamızın ve yetkili makamların verdiği bilgiler dışındaki spekülatif haber ve yorumlara itibar edilmemesini kamuoyunun bilgilerine sunarız."
#Halkbank
#ABD
#FETÖ
7 yıl önce