|

İhracatçıya süper destek

Hazineden esnaf ve ihracatçıya kredi kolaylığında ikinci bir müjde geldi. Yapılacak yeni düzenleme ile Eximbank’ın yanı sıra diğer bankalar aracılığıyla da ihracatçılara yüzde 100’e kadar kefalet sağlanabilecek. Ayrıca, kefalet yararlanıcılarından alınan komisyon ücreti de sıfırlanacak.

Yeni Şafak ve
04:00 - 27/02/2017 Pazartesi
Güncelleme: 23:11 - 26/02/2017 Pazar
Yeni Şafak
Fotoğraf: Arşiv
Fotoğraf: Arşiv

Hazine destekli kredi garanti sistemi yapılacak yeni düzenlemeyle geliştirilerek esnaf ve ihracatçı için daha etkin hale getirilecek. Eximbank'ın yanı sıra diğer bankalar aracılığıyla da ihracatçılara yüzde 100'e kadar kefalet sağlanabilmesinin önünü açılacak. Ayrıca, kefalet yararlanıcılarından alınan komisyon ücreti de sıfırlanacak.



250 MİLYARLIK KEFALET HACMİ


Bu kapsamda Hazine Müsteşarlığının Kredi Garanti Kurumlarına aktarabileceği kaynağın azami limiti, 2 milyar liradan 25 milyar liraya çıkarılacak. Yeni limit artışıyla 250 milyar liralık kefalet hacminin oluşması bekleniyor. Artan kefalet hacmi ile oluşacak kredi imkanlarının daha etkili bir şekilde esnafa sunulabilmesi için yapılan yeni Bakanlar Kurulu kararı düzenlemesinin tamamlandığı müjdesini Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek verdi.





KOMİSYON ÜCRETİ SIFIRLANIYOR


Yeni düzenlemenin kısa süre içerisinde Başbakanlığa sevk edileceğini ifade eden Şimşek, böylece, Hazine desteği ile kullandırılacak olan kefaletler ile artan finansman imkanlarının daha fazla sayıda zor durumdaki firmaya, daha hızlı bir şekilde ulaşabileceğini vurguladı. Şimşek, iki ayrı kredi garanti kurumunun varlığı sonucunda oluşan rekabet sayesinde sistemin daha verimli işlemesinin beklendiğini kaydetti. Yeni düzenleme ile ayrıca, kefalet yararlanıcılarından alınan, binde 5 ile yüzde 1 arasında değişen, bazı kredilerde de yüzde 1'i geçen komisyon ücretinin sıfırlanacağını belirten Şimşek, bu şekilde esnafın katlandığı maliyetin azaltılmasının planlandığını söyledi.



BDDK DENETLEYECEK


Şimşek, ayrıca bankaların sermaye yeterlilik rasyolarının olumlu yönde etkileneceğine dikkati çekerek, “Finansmana erişim problemleri çözülen KOBİ'lerin ve diğer KOBİ dışı önemli firmaların yatırımlarının artması ve böylece istihdam oluşmasını da öngörüyoruz” dedi. Şimşek, kredi garanti kurumlarının finansmana erişimde aldıkları rolün artmasının bir sonucu olarak, bu kurumların Bankacılık Düzenleme Denetleme Kurumu (BDDK) denetlemesine tabi olması için gerekli çalışmaların da hızla başlatılmasının planlandığını sözlerine ekledi.


#İhracat
#Hazine
#Esnaf
#Mehmet Şimşek
7 yıl önce