|

İlk milli fırkateyn 2021’de denizde

Türk Deniz Kuvvetleri tarafından tasarlanan, İ sınıfı fırkateynlerin ilk gemisi olan ‘İstanbul Fırkateyni’nin ilk kaynağı, Milli Savunma Bakanı Fikri Işık ve Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bostanoğlu tarafından yapıldı. Milli fırkateyn 2021 yılında denizlerde olacak.

Yeni Şafak
04:00 - 20/01/2017 Cuma
Güncelleme: 00:02 - 20/01/2017 Cuma
Yeni Şafak

Tasarımı Türk Deniz Kuvvetleri personeli tarafından yapılan, İ sınıfı fırkateynlerin ilk gemisi olan 'İstanbul Fırkateyni'nin ilk kaynağı, Milli Savunma Bakanı Fikri Işık ve Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu tarafından yapıldı. Bakan Işık, İstanbul Tersanesi Komutanlığı'nda düzenlenen törende, donanmaya milli imkanlarla yeni gemiler kazandırmanın gururunun yaşandığını dile getirdi.



MİLGEM'İN % 65'İ YERLİ




Bakan Işık, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın çok önemsediği yerli savunma sanayi hamlesi çerçevesinde her geçen gün donanmaya milli savaş gemileri kazandırmanın gayreti içerisinde olduklarını ifade ederek, ilk milli savaş korveti Heybeliada'nın 5 yıldır, ikincisi Büyükada'nın 3 yıldır denizlerdeki görevini başarıyla icra ettiğini ve donanmanın harekat ihtiyaçlarına önemli katkı sağladığını anlattı. MİLGEM projesinde yüzde 65'in üzerinde yerli katkı oranı sağlandığını, 50'nin üzerine yerli kurum, kuruluş ve firmanın katılımıyla gemilerin inşası ve donatımının gerçekleştirildiğini kaydeden Işık, “Ülkemiz halihazırda dünyada savaş gemisini milli olarak tasarlayan, inşa eden 10 ülke arasında yer almaktadır” diye konuştu.



ASKERİ GEMİLERİN BÜTÇESİ 12 MİLYAR DOLARI BULDU


Milli Savunma Bakanı Işık, su üstü askeri gemi ihtiyaçlarının tamamının yurt içi tersaneleriyle karşılandığının altını çizdi. Işık, gelinen aşama itibarıyla Tuzla'daki 7 özel tersanede ve bakanlığa bağlı tersanelerde yürütülen askeri gemi inşaat projelerinin bütçesel büyüklüğünün 5,5 milyar doları aştığını, askeri gemi inşaat sektöründe orta ve uzun vadede gerçekleştirilmesi planlanan fırkateyn, hücumbot, destek gemileri ve süratli bot sınıflarına yönelik projelerle meblağın 12 milyar dolar seviyesine ulaşacağının öngörüldüğünü bildirdi.



İSTANBUL FIRKATEYNİ GÜVENİN SOMUT İFADESİ


Törende konuşan Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bostanoğlu ise, “Halen hizmette olan Heybeliada ve Büyükada korvetleri ile inşası devam eden Burgazada ve Kınalıada korvetlerinden kazandığımız tecrübe ile dizayn ettiğimiz İstanbul Fırkateyni, Cumhuriyet tarihimizde can vereceğimiz, ilk özgün Türk fırkateyni olacaktır. İstanbul Fırkateyni, Deniz Kuvvetleri'nin kendine, devletine ve sanayisine duyduğu güvenin somutlaşmış ifadesidir” açıklamasında bulundu.



  • Milli geminin özellikleri neler?

  • 'İstanbul' adı verilen gemi, Türkiye'nin ilk milli fırkateyni olma özelliğini taşıyacak. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, İ sınıfı fırkateynin tasarımını, ada sınıfı korvet dizaynını esas alarak yaklaşık 2 yılda tamamladı. İ sınıfı fırkateynlerin boyu ve menzili ada sınıfı korvetlerden daha uzun olacak. İ sınıfı fırkateynler İstanbul'dan Somali veya Yemen'e yakıt ikmali yapmadan ulaşabilecek. Gemiye Dikey Atım Sistemi (DAS) ile su üstü ve hava hedeflerine karşı “Evolved Sea Sparrow Missile” (ESSM) güdümlü mermi atma kabiliyeti kazandırılan fırkateynlerin, ESSM güdümlü mermi entegrasyonuyla hava hedeflerine karşı kullanılabilecek güdümlü mermi sayısı 21'den 64'e, menzili ise 5 kilometreden 18,5 kilometreye çıkartılacak. Fırkateynin inşasının 3 yıl 10 ay içinde tamamlanması, geminin 2021'de hizmete alınması hedefleniyor.








#Fikri Işık
#İstanbul Fırkateyni
#Cumhurbaşkanı Erdoğan
7 yıl önce