|

İngiltere'de sandıktan koalisyon çıktı: Sterlin sert düştü

İngiltere'de seçim sonuçlarının açıklanması ile Theresa May yüzde 42 oy ile tek başına iktidar olma şansını kaybetti. Erken seçimler, İngiltere'de koalisyon ve siyasi belirsizlik dönemininde başlamasına neden oldu. Seçim sonucuna en büyük tepki de sterlindeki değer kaybında yaşandı.

Ömer Faruk Aktaş
16:00 - 9/06/2017 Friday
Güncelleme: 15:17 - 20/08/2019 Tuesday
Yeni Şafak
Theresa May çoğunluğu kaybetti.
Theresa May çoğunluğu kaybetti.

İngiltere, İskoçya, Galler ve Kuzey İrlanda'dan oluşan Birleşik Krallık'ta yaklaşık 47 milyon seçmen, Avam Kamarasını ve yeni hükümeti belirlemek için sandık başına gitti.

Erken genel seçimlerin ilk resmi olmayan sonuçları açıklandı. İlk sonuçlara göre hiçbir parti çoğunluğu sağlayamadı. Theresa May liderliğindeki Muhafazakar Parti iktidarı kaybederek, koalisyon dönemine girildi.


  • Sterlin çöktü
  • İngiltere'deki Brexit oylamasından sonraki finansal piyasalardaki en büyük kriz olarak geçen erken seçimler sterlindeki en büyük değer kayıplarından birine sebep oldu. Yüzde 2'lik değer kaybı sterlindeki ani çöküş olarak değerlendirildi.

Ziraat Bankası Ekonomisti Bora Tamer Yılmaz, yenisafak.com'a yaptığı değerlendirmesinde, İngiltere’de iktidar sahibi Muhafazakar Parti, Brexit görüşmelerinde AB’ye karşı elini kuvvetlendirmek amacıyla erken seçim düzenlediğini ifade ederek, "Çünkü Mayıs ayı başında Muhafazakar Parti, muhalif İşçi Partisi karşısında anketlere göre yaklaşık 20 puan farkla öndeydi. Böylece mecliste kesin çoğunluğu elde edebileceklerini düşündüler. Brexit konusu İngiltere iç siyaseti ve İngiltere – AB ilişkileri açısından belirsizlikler içeriyor" açıklamasında bulundu.


"Güçlü iktidar belirsizliklerin azalmasını sağlayacaktı"

Öncelikle İngiltere’nin kendi içerisinde nasıl bir Brexit istediğine karar vermesi gerektiğini ifade eden Yılmaz, "Bu nedenle ilk başta piyasa erken seçim kararına olumlu tepki vererek Sterlin’in ABD Doları karşısında 1,3050 seviyesine kadar değer kazanmasını sağladı. Güçlü iktidar İngiltere’nin tek ses haline gelerek Brexit müzakerelerindeki belirsizlikleirn azalmasını sağlayacaktı. Ancak Muhafazakar Parti’nin sosyal güvenlik konusundaki söylemeleri kamuoyunda beğeni toplamayınca iki parti arasındaki fark kapanmaya başladı. Fark kapandıkça da Sterlin aynı sebeple değer kaybedip yeniden 1,30 seviyesinin altında fiyatlandı" dedi.

  • Sterlin yüzde 2 değer kaybetti
  • Yılmaz, "Seçim öncesinde piyasa Muhafazakar Parti’nin meclis çoğunluğunu arttıramasa bile koruyacağı görüşündeydi. Ancak seçim sonuçları tek başına iktidar için yeterli çıkmayınca Sterlin’de aniden yüzde 2’ye varan değer kayıpları yaşandı" ifadelerini kullandı.

"Sterlin uzun vadede değer kazanamaz"

Ekonomist Yılmaz, kısa vadedeki risk algısını seçimler belirlese de uzun vade açısından Sterlin’in kaderi Avro’ya bağlı göründüğünü değerlendirerek şu açıklamalarda bulundu:

"İngiltere’nin ana ticaret ortağı Avrupa. İkiz açık (bütçe açığı + cari açık) ile yaşayan İngiltere’de para birimi Sterlin değer kaybetme baskısı ile karşı karşıya ve uzun vadede değer kazanması çok beklenmiyor. Ancak bunun önemli bir kısmının Avro’ya karşı değerlemeden kaynaklandığını göz önünde bulundurmak gerekiyor. İngilizler eğer para birimlerini zayıflatacaklarsa ya da zayıf tutacaklarsa bunu öncelikle Avro’ya karşı yapacaklardır. Zaten dün de Avrupa Merkez Bankası’nın “güvercin” açıklamaları sonrasında Avro’daki değer kaybı da Sterlin’deki zayıf görünüm ile örtüşüyor."

AB - İngiltere ilişkileri sterlin üzerinde belirleyici

Yılmaz, kısa vadede Sterlin’deki risk algısını iç siyasetin istikrar kazanıp kazanamayacağı, İngiltere’nin AB karşısında tek ses haline gelip gelemeyeceği belirleyeceğini vurgulayarak, "İkinci aşamada ise İngiltere – AB ilişkilerinin nasıl düzenleneceği. Kapsayıcı ve uzlaşmacı ilişkiler Sterlin açısından pozitif değerlendirilecektir. Uzun vade açısındansa Avro’nun yönü Sterlin’in ana trendi açısından belirleyici konumda kalacaktır" dedi.

#İngiltere
#İngiltere seçimleri
#Theresa May
#AB
#Sterlin
#Bora Tamer Yılmaz
#Ömer Faruk AKTAŞ
7 years ago