|

İran’da hedef 1 milyar $

Ambargonun kalkmasıyla hareketlenen İran otomotiv sektörü, Türkiye’ye yaradı. İki ülke arasındaki oto sanayii ticareti en yüksek seviyesine ulaşarak 345 milyon dolara çıktı. Bunun 320 milyon doları yan sanayi ürünü oldu. İran'a otomotiv ihracatının kısa sürede 1 milyar dolara ulaşması bekleniyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 19/06/2017 Pazartesi
Güncelleme: 00:05 - 19/06/2017 Pazartesi
Yeni Şafak
​İran’da hedef 1 milyar $
​İran’da hedef 1 milyar $

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) ve Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği (TAYSAD) iş birliği ve Ekonomi Bakanlığı desteğiyle düzenlenen Türkiye-İran Ticaret ve İş birliği Konferansı Uludağ İhracatçı Birliklerinin (UİB) Genel Sekreterlik hizmet binasında gerçekleştirildi. Konferansa UİB Genel Sekreter Yardımcısı Özcan Kolbaşı, İran İstanbul Başkonsolosluğu Ticaret Müsteşarı Mahmoud Ahmadi katıldı.

İHRACATIMIZ % 70 ARTTI

Konferansın açış konuşmasını yapan UİB Genel Sekreter Yardımcısı Özcan Kolbaşı, İran’ın, otomotiv yan sanayi ihracatçıları için her zaman önemli bir pazar olduğunu söyledi. Kolbaşı, “İran’a otomotiv ihracatımız 2011 ve 2012 yıllarında 300 milyon doların üzerinde iken ambargoların etkisiyle 2013 yılında yüzde 55 düştü. Ambargoların kaldırılması sonrasında 2016 yılında İran’a yüzde 70 artış ile 345 milyon dolar ihracat gerçekleştirildi. Bu rakamın 320 milyon doları yan sanayi ürünleri ihracatıdır. İran’a ihracat artışı bu yıl da devam ediyor. Ocak-Mayıs döneminde yüzde 54 artarak 176 milyon dolara yükseldi” dedi.

HACMİMİZ YÜKSELECEK

Türkiye-İran arasındaki otomotiv sanayiinde 5 yıl önceki rakamların 300 milyon dolar seviyelerinde olduğunu hatırlatan TAYSAD Genel Koordinatörü Süheyl Baybalı da “Otomotiv sektörü özelinde ticaret hacminin ilk etapta 1 milyar dolar olacağına inanıyorum. Bunun gerçekleşmemesi için hiçbir neden yok. Para transferi sorununu da bankalarla birlikte çözebileceğimizi düşünüyorum” diye konuştu.

İRAN’A BÜYÜK İLGİ VAR

Türkiye Cumhuriyeti Tahran Ticaret Başmüşaviri Cengiz Gürsel ise, “Ambargoların hafiflemesi sonucu hızlanma sürecine giren ilişkileri de göz önüne aldığımızda İran ile ticaret hacmimizi daha fazla geliştirmemiz gerektiğini düşünüyorum. Otomotiv endüstrisinde İran’ın ihtiyacı; teknoloji. Teknoloji ve yatırıma ihtiyaçları var. Her düzeyde görüştüğümüz yetkililer ‘Bizi bir pazar olarak görmeyin, yatırım ortağı olarak da görün’ diyorlar” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin iyiliğini unutmayacağız

İran-Türkiye arasındaki ticaret hacminin 10 milyar dolar olduğunu belirten İran İstanbul Başkonsolosluğu Ticaret Müsteşarı Mahmoud Ahmadi, ticaret hacmindeki hedefin 30 milyar dolar olduğunu söyledi. Amhadi, “Daha önce bu ticaret hacmimiz 21 milyar doları görmüştü. Ambargo döneminde Türkiye bizim yanımızda durdu, bu iyiliği hiçbir zaman unutmadık ve unutmayacağız. Ticari hacmi artırmak için çok yüksek potansiyeller mevcut. Özel sektör iş birliğinin artırılmasıyla hedefe daha hızlı ulaşılabilecek. Doğalgaz, petrol ve enerji sektörü de ticaret hacmimizde önemli bir yer alıyor. Umarız özel sektörler birbirleriyle daha fazla iş birliği yapar. İki ülke arasındaki özel sektör iş birliğini artırırsak hedefe daha hızlı ulaşırız” açıklamasında bulundu.

Üretimi % 40 arttı

OİB İran Danışmanı Maryam Kia, İran’da ambargonun kalkmasından sonra üretimin hızlı bir şekilde arttığına dikkat çekti. Kia, ambargonun kalkmasından sonra otomobil ve yan sanayi üretiminin yüzde 40 oranında arttığını, bu veriler ışığında gelecek yıllarda da üretimin artacağına değindi. İran pazarına yeni girmeyi düşünen ihracatçılar için önerilerini anlatan Kia, İran’ın rekabetçi bir piyasaya sahip olduğunu ifade ederek “Türk firmaların İran pazarında başarılı olması için kaliteli, yüksek teknoloji ürünleri üretmeli ve markalaşmaya önem vermeli” dedi.

#İran
#Maryam Kia
#Mahmoud Ahmadi
7 yıl önce