|

İstanbul'da insani finans çağrısı

Finans dünyası yeni bir kavramla tanışıyor: İnsani finans... İstanbul’da düzenlenecek Küresel Katılım Finans Zirvesi’ ilk kez masaya yatırılacak ‘insani finans’ kavramı parayı faizle değil üretim ve yatırımla büyütmeye dayanan bir finansal sistemi temel alıyor. Zirveye 50 ülkeden bini aşkın kurumsal katılımcı geliyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 15/09/2017 Friday
Güncelleme: 01:02 - 15/09/2017 Friday
Yeni Şafak
​İstanbul'da insani finans çağrısı
​İstanbul'da insani finans çağrısı

Tarih boyunca, farklı din, dil ve ırktan insanları kucaklayarak biraraya getiren, insani değerlere yaptığı ev sahipliğiyle 2016 yılında “İnsanlık Başkenti” seçilen İstanbul’da, yeni bir finansal sistemin temelleri atılıyor. Parayı, üretim ve yatırımla büyütmeyi amaçlayan, insanı ve insani değerleri temeline alan ‘İnsani Finans’ kavramı, finans sistemindeki tüm aktörlerin katılımıyla İstanbul’da masaya yatırılıyor. 16-17 Kasım 2017 tarihlerinde İstanbul’da gerçekleştirilecek “Küresel Katılım Finans Zirvesi” (Global Participation Finance Summit - GPAS İSTANBUL) insani değerleri ön plana çıkaran yeni paylaşım ekonomisinin ruhuna inanan kişi ve kurumları biraraya getirecek.

ERDOĞAN AÇACAK

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı himayesindeki zirveyi, MÜSİAD ile Türkiye Katılım Bankaları Birliği organize ediyor. Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı, Merkez Bankası, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu, Sermaye Piyasası Kurumu, Diyanet İşleri Başkanlığı ve Yükseköğrenim Kurulu Başkanlığı’nın destek verdiği zirvenin açılışını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kapanışını ise Başbakan Binali Yıldırım’ın yapması öngörülüyor.

TESLA CTO’SU DA GELİYOR

Organizasyon; 50 ülkeden 10 binden fazla ziyaretçi, 1.000 kurumsal katılımcı, 100 girişim sermayesi ve varlık fonunun yanı sıra Tesla Motors CTO’su JB Straubel’in de aralarında bulunduğu 200’den fazla konuşmacıyı bir araya getirecek. 75 farklı oturumda, sektör temsilcileri ve bürokratlarla birlikte, Oxford ve Harvard gibi dünyanın en prestijli üniversitelerinde görevli çok sayıda akademisyen, insani finans sisteminin topluma ve insana sağlayacağı faydaları masaya yatıracak. Geliştirilebilecek finansal ürünleri ve bu ürünlerin altyapılarını tartışacak.


BİRLİKTE KAZANMAK ZOR DEĞİL

GPAS İstanbul Sözcüsü Atilla Kurama ile GPAS Yürütme Kurulu Başkanı Kamil Kılıç, İstanbul’da ilk kez masaya yatırılacak ‘insani finans’ kavramıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Dünya finans sisteminin tıkandığını, insani değerlerin, parasal değerlerin gerisinde kaldığı bir dönemden geçtiklerini belirten Atilla Kurama, “Şartsız, koşulsuz para kazanmayı amaçlayan mevcut sistem, dünyanın hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkelerinde, telafisi zor krizler yaratıyor. Toplumda gelir adaletsizliğine, dolayısıyla huzursuzluk ve belirsizliklere sebep oluyor. Bugün mevcut sistemin tüm dayatmalarına karşın, aslında birlikte kazanmak, refahı paylaşmak sanıldığı kadar zor değil” dedi.

SİSTEMİN ÖZÜNDE ‘KATILIM’ VAR

İnsani finansın, İslami bankacılığı içine aldığını fakat kapsam olarak bundan çok daha büyük bir kavramı ifade ettiğini belirten GPAS Yürütme Kurulu Başkanı Kamil Kılıç ise, İslami bankacılık ifadesinin topluma dışarıdan aksettirildiğini ifade etti. Kılıç, “1970’lerde petrol sahibi olan ülkelerde, Arap sermayesinin çok olmasından dolayı, bu sermayenin sisteme nasıl katılabileceğini düşünen İngilizler bunu ‘İslami Finans’ ifadesiyle markalaştırdılar. Bu para Budistlerin cebinde olsaydı adı ‘Budist Finans’ olacaktı.” Mevcut durumda, sistemin insani değerlerden uzaklaştığının altını çizen Kamil Kılıç, “Türkiye artık bunun farkına varıyor. Bizim bu kapsamda tartışmaya açtığımız sistemin özünde katılım var. Biz ‘Katılım Finans’ markasını ön plana çıkarmak istiyoruz” dedi.


AMAÇ BİREYİN MUTLULUĞU

Birlikte kazanmak ve refahı paylaşma yolunun insanı ve insanlığın evrensel mutluluğunu her şeyin üstünde tutmaktan ve insanın kendisini önemsemekten geçtiğine dikkat çeken Kurama, “Bu kapsamda, İstanbul’da temellerini attığımız ve buradan tüm dünyaya çağrıda bulunduğumuz ‘İnsani Finans’; paylaşmayı, çalışmayı, üretmeyi, birlikte kazanıp, bölüşmeyi hedefliyor. Riskleri paylaşarak azaltmayı, bu şekilde toplumsal huzursuzluk ve finansal belirsizlikleri ortadan kaldırmayı, dil, din ırk, kültür ayrımı yapmaksızın tüm toplumlarda, insani değerler üzerinde uzlaşmayı, bireyin mutluluğunu amaçlıyor” diye konuştu.

KREDİYİ ZENGİNE DEĞİL İYİ FİKRİ OLANA VER

Türkiye’de mevduat faizlerinin %10 seviyesinde seyrettiğini, buna karşılık kredi faizlerinin tüm maliyetlerle birlikte %20’lere ulaşabildiğini belirten Kurama, şunları kaydetti: “ İşin kredi tarafına bakalım, kredileri Türkiye’deki en zengin insanlara kullandırırsınız. Bu paranın geri dönüşünü garanti etmek zorundasınız. Bu doğru mu? Bence doğru değil. Kredilerin en iyi fikirleri olan insanlara gitmesi gerekir. Bugünkü sistem bunu sağlayamıyor. İnsan bazlı bir anlayışa geçmemiz lazım."

#Atilla Kurama
#Finans
#İstanbul
7 years ago