|

İstikrarsız Türkiye AB’nin işine gelmez

İstikrarsız bir Türkiye’nin Avrupa’nın işine gelmeyeceğine işaret eden Enerji Ekonomisi Derneği Başkanı ve Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu, istikrarlı Türkiye'den aslında Avrupa'nın kazanacağını söyledi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 24/04/2017 Pazartesi
Güncelleme: 01:56 - 24/04/2017 Pazartesi
Yeni Şafak
​İstikrarsız Türkiye AB’nin işine gelmez​
​İstikrarsız Türkiye AB’nin işine gelmez​

İstikrarsız bir Türkiye’nin Avrupa’nın işine gelmeyeceğine işaret eden Enerji Ekonomisi Derneği Başkanı ve Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu, “İstikrarlı Türkiye’den aslında Avrupa kazanacak. Çünkü bölgesinde enerji hub’ı (merkezi) olan bir Türkiye üzerinden farklı kaynaklardan Avrupa’ya gidecek gazda rekabetçi fiyatlar oluşacağı için başka türlü ucuz gazı alamayacaklarını biliyorlar. Türkiye’nin aslında güçlü olmasını Avrupalı da istiyor ama kontrol edilebilir bir Türkiye onların işine geliyor” dedi.

YENİLENEBİLİR DEVRİ

Yeni Şafak’a enerji alanında Avrupa’da ve Ortadoğu’da yaşanan kaygıları anlatan Prof. Dr. Kumbaroğlu, genel olarak Avrupa’da nükleer santral için talep olmadığını, bu kapsamda Avrupa’nın 3’üncü dünya ülkelerinde pazar arayışına geçtiğini anlattı. “Avrupalı nükleerleştirmeyi Ortadoğu ülkelerinde hem bir tehdit hem de fırsat görüyor” diyen Kumbaroğlu, tam bu tartışmaların yaşandığı bir dönemde Türkiye’nin yenilenebilir enerji uygulamaları ile önemli adımlar attığını vurguladı.

  • Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu:
  • *Ortadoğu’da risksiz nükleer araştırılıyor
  • *Terör bittiğinde, kaya gazının değeri anlaşılacak
  • *Türkiye'nin enerjide yenilenebilir hamlesi elini güçlendirecek
CEVHER GÜNEYDOĞU'DA

ABD’nin enerji ihraç etmesinde kaya gazını keşfetmesiyle başladığını anlatan Kumbaroğlu, Güneydoğu'da terör bittiğinde kaya gazı enerjisinde patlama olacağını söyledi. Bu enerjinin bölgede ciddi potansiyeli olduğunu anlatan Kumbaroğlu, “Yeni bir çözüm süreci enerjide açılımları sağlar mı?” sorumuzu “Tabii ki; enerji kazanımları çok iyi olur. O bölgedeki rezervler yeni değil, 50 yıl öncede biliniyordu ama çıkarılamıyordu. Şimdi imkan var. Enerji farkındalığı gözüyle o bölgede yaşanan olayların arka planını şimdi daha iyi görüyoruz. Bölgede yaşayanlar altlarındaki kayadan da gaz üretildiğini bilmiyorlar” ifadeleriyle yanıtladı.

AB üyesi olmayarak Türk Akımı’nı kazandık

AB’ye gaz temini projesinde AB üyesi olmamasının Türkiye’ye avantaj sağladığını belirten Prof. Dr. Kumbaroğlu, “Eğer Türkiye AB üyesi olsaydı, Türk Akım projesi olmayacaktı” dedi. Kumbaroğlu, şöyle devam etti: “Avrupa’ya Bulgaristan'dan gaz gitseydi sadece Güney Akım gidecekti. Türk Akımı ve TANAP farklı kaynak projeksiyonu sağladığı için Avrupa’ya avantajı olacak. Onları Doğu Akdeniz, Kuzey Irak projeleri takip edecek. Büyük rekabet ortamı olacak. Avrupa bunu çok önemsiyor.”

#AB
#Gaz
#Enerji
7 yıl önce