|

Kapasite kullanımında son 20 ayın en iyi oranı

Dün sevindirici bir haber de kapasite kullanımından geldi. İmalat sanayii genelinde kapasite kullanım oranı nisan ayında 1,7 puanlık artışla yüzde 78,4’e çıktı. Bu oran Kasım 2015’ten bu yana kaydedilen en iyi rakam oldu.

Yeni Şafak ve
04:00 - 25/04/2017 Salı
Güncelleme: 00:10 - 25/04/2017 Salı
Yeni Şafak
​Kapasite kullanımında son 20 ayın en iyi oranı
​Kapasite kullanımında son 20 ayın en iyi oranı

Büyümenin önemli işaretlerinden biri olan imalat sanayi kapasite kullanım oranı nisanda ayında arttı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasından (TCMB) yapılan açıklamaya göre, nisan ayında imalat sanayisinde faaliyet gösteren 2 bin 544 iş yerine “İktisadi Yönelim Anketi” formu gönderilirken, 2 bin 54 katılımcıdan yanıt alındı. Tüm katılımcıların yanıtları ağırlıklı olarak toplulaştırıldı.

TÜM GRUPLARDA ARTIŞ YAŞANDI

Buna göre, nisanda imalat sanayisi genelinde kapasite kullanımı, bir önceki aya kıyasla 1,7 puan artışla yüzde 78,4 seviyesine çıktı. Bu oran Kasım 2015’ten bu yana kaydedilen en iyi rakam oldu. Aynı dönemde mevsimsel etkilerden arındırılmış kapasite kullanım oranı da bir önceki aya göre 0,9 puan artarak yüzde 78,8’e yükseldi. Mal gruplarına göre kapasite kullanım oranları değerlendirildiğinde, tüm mal gruplarında artış görüldü.


AĞIRLIKLANDIRMA YÖNTEMİ DEĞİŞTİ

Merkez Bankası’nın açıklamasına göre ‘İktisadi Yönelim İstatistikleri ve Reel Kesim Güven Endeksi’ ile ‘İmalat Sanayi Kapasite Kullanım Oranı’ istatistiklerinin üretilmesinde ağırlıklandırma yöntemi değiştirildi. Şimdiye kadar kullanılan yöntemde bahsi geçen her iki istatistiğin üretilmesinde ağırlıklandırma aşamalı olarak yapılıyordu. İktisadi Yönelim Anketi’ne verilen yanıtlar, birinci aşamada iş yerlerinin bir önceki yıldaki ortalama üretimde çalışan sayılarıyla, ikinci aşamada üretim değerleriyle, son aşamada ise katma değer verileriyle ağırlıklandırılıyor ve ağırlıklar her yılın nisan ayında güncelleniyor.

#İmalat sanayii
#​Merkez Bankası
7 yıl önce