|

Katar’dan yeni yatırıma evet

Expo Turkey By Katar, düzenlenen törenle açıldı. Katar'ın başkenti Doha'da açılan fuara 154 firma katıldı. Türk şirketleri, etkinlik ile 2022 Dünya Kupası için 170 milyar dolarlık yatırım öngören ülkede projelerini sergileme imkanı buldu. Katar Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Mohamed Bin Ahmed Bin Towar, siyasi istikrarın ardından Katar yatırımlarının Türkiye’de artacağını söyledi. Medyacity Fuarcılık'tan Hakan Kurt ise Türklerin 15-20 milyar dolarlık işi almayı hedeflediğini belirtti.

Yeni Şafak ve
04:00 - 20/04/2017 Perşembe
Güncelleme: 06:06 - 20/04/2017 Perşembe
Yeni Şafak
Referandum sonrası Körfez ülkeleri yüzünü Türkiye’ye çevirdi
Referandum sonrası Körfez ülkeleri yüzünü Türkiye’ye çevirdi

Katar’da havalimanı, stat, metro ve otoyolların da aralarında yer aldığı 13 milyar dolarlık taahhüt işine imza atan Türk şirketleri, ülkede hedef yükseltti. 2022 Dünya Kupası’na ev sahipliğ için 170 milyar dolarlık yatırım yapacak Katar’ın ticaretinden daha fazla pay almak isteyen Türk şirketleri, Doha’da düzenlenen Expo Turkey By Katar Fuarı’na adeta çıkarma yaptı.

KATAR PAZARININ TÜRKİYE’YE İHTİYACI VAR

Fuarın açılışında konuşan Katar Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Mohamed Bin Ahmed Bin Towar, referandumun ardından süren istikrarın ardından, Katar yatırımlarının Türkiye’de artacağını söyledi. Towar, Katarlı yatırımcı için Türk pazarının çok cazip olduğunu kaydetti. Katar’ın son yıllarda altyapı çalışmalarına önem verdiğini dile getiren Towar, bu konuda büyük tecrübesi olan Türkiye’deki ürünlerin sunulmasının Katar pazarı için önemli olduğunu vurguladı.Türkiye ile Katar arasındaki güçlü ilişkilerin yansıması olan fuarın, iki ülkenin vizyonu doğrultusunda düzenlendiğini ifade eden Towar, “Katar pazarının, Türkiye’ye ihtiyacı var. Fuar, iki ülke liderinin istediği güçlü ilişkilerin gelişmesini sağlayacak. Türkiye’nin büyük firmalarının, Katar’da yatırım yapmalarının yolunu açıyoruz. Gelecek dönemde, Katar’da Türk yatırımları hem artacak hem de çeşitlenecek.” dedi.


154 FİRMA KATILDI

Türkiye, fuara gayrimenkul, mobilya, yapı malzemeleri, bilişim, taahhüt ve sanayi şirketlerinden toplam 154 firmayla katılım sağladı. Fuarın organizatörü Medyacity Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Kurt, Türk şirketlerinin bugüne kadar Katar’da tamamladığı 12.5-13 milyar dolarlık taahhüt işleri olduğunu 7.5 milyar dolarlık taahhüt işinin de devam ettiğini söyledi. Katar’ın 2022 yılında Dünya Kupası’na ev sahipliği yapmak için 170 milyar dolarlık alt ve üst yapı yatırımı yapacağını hatırlatan Kurt, “Türk şirketleri bu rakamdan aldıkları payı artırmayı planlıyor. 2022’ye kadar Türk şirketlerinin Katar’da alacağı taahhüt işinin 15-20 milyar dolara ulaşmasını bekliyoruz. Expo Turkey By Katar, bu hedefe ulaşmak için önemli rol oynayacak” dedi.

  • Türk Katar önemli işbirlikleri
  • *Katar Silahlı Kuvvetleri BMC şirketi ile savunma alanında gerçekleştirilen ortaklık.
  • *Katar Devlet Bankası QNB, Finansbank’ı satın aldı
  • *Digitürk Grubu'nu Katarlı Bein medya grubu aldı.
  • *Commercial Bank A Bank’ı kendi bünyesine kattı.


Yeni Şafak'a büyük ilgi

Fuarda Yeni Şafak Qatar Gazetesi büyük ilgi gördü. İngilizce 48 sayfa çıkan gazete Türkiye'nin prestij projelerini Katarlı yatırımcıların beğenisine sundu.

Büyüyen bir işbirliği var

Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Başkanı Aziz Torun da, Türkiye Katar arasında gelişen ve büyüyen bir işbirliği olduğuna dikkat çekti. Türkiye’den 1 milyon dolarlık gayrimenkul alanlara oturma izni verildiğini hatırlatan Torun yeni yürürlüğe giren KDV muafiyetini de dile getirdi.

FIRSAT VAR İŞ YAPARIZ

Kuzu Grup Yönetim Kurulu Üyesi Kuzu, fuara Qatari Diar ortaklığıyla inşası devam eden SeaPearl Ataköy projesi ile katıldıklarını söyledi. Kuzu, “Katar’da yatırımımız bulunmuyor. Ancak fuarda projeleri takip etme fırsatı yakaladık. Etkinlik ile hem projemizi tanıtıyoruz hem de yeni ortaklık fırsatlarını araştırma şansı buluyoruz.” dedi.

TEŞVİKLER İLGİYİ ARTIRIR

Artaş İnşaat, 10 projesiyle katıldı. Artaş İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya fuara katılımda öncelikli amaçlarının Türk inşaat sektörünün gücünü Körfezli yatırımcılara tanıtmak olduğunu söyledi. Çetinsaya “Yabancı yatırımcılara sağlanan teşvikler, yatırımcıları Türkiye’de gayrimenkul almaya sevk edecek” dedi.

İNŞAAT SEKTÖRÜNDE ÖNCÜ ÜLKEYİZ

Türkiye’nin Doha Büyükelçisi Fikret Özer, Türk inşaat firmalarının Katar’da 2002’den bu yana üstlendiği 126 projenin toplam değerinin 17 milyar doları aştığını ifade etti. Özer, “Hamad Uluslararası Havaalanı, Katar Ulusal Kongre Merkezi, İslam Sanatları Müzesi gibi sembol yapılar Türk müteahhitleri tarafından tamamlandı. Bunun dışında Türk müteahhitleri Katar’ın sanayi ve lojistik altyapısına önemli katkılarda bulunmuş, petrokimya tesisleri, boru hatları, yol, metro, stadyum gibi inşaatlarını tamamlamış durumdadırlar ya da halen bu projelerde çalışmaktadırlar.” diye konuştu. Katar’ın Türkiye’ye doğrudan yatırımlarının resmi istatistiklere göre 1,2 milyar dolar seviyesinde olduğunu dile getiren Özer, Katarlı şirketlerin Türkiye’de pek çok satın alma gerçekleştirdiğini anlattı.


#Katar
#Yatırımcı
#Gayrimenkul
7 yıl önce