|

Kayyumla düzlüğe çıktı

FETÖ soruşturması kapsamında el konulan Naksan Holding, TMSF’nin atadığı kayyumlarla düzlüğe çıktı. Bünyesinde 51 şirketi barındıran grubun devrinden önce şahıs ve bankalara olan haczi nedeniyle işçiler maaş alamıyordu. 4 bin işçinin 6 aylık birikmiş maaşını ödeyen yeni yönetim, çalışanlarına yüzde 12 de zam yaptı.

Yeni Şafak
04:00 - 17/03/2017 Cuma
Güncelleme: 05:49 - 17/03/2017 Cuma
Yeni Şafak
6 aylık birikmiş maaşlar ödendi, %12 zam yapıldı
6 aylık birikmiş maaşlar ödendi, %12 zam yapıldı

FETÖ/PDY soruşturması kapsamında kayyum atandıktan sonra 3 Eylül'de Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na (TMSF) devredilen Naksan Holding'de işler rayına oturdu. Darbe girişiminin ardından FETÖ ile bağlantısı olan iş adamlarına yönelik yapılan soruşturmada, Gaziantep'te faaliyet gösteren Naksan Holding'in Yönetim Kurulu Başkanı Cahit Nakıboğlu ile oğlu Taner Nakıboğlu tutuklanmıştı. Geçtiğimiz yılın başında bu fabrikalardan Naksan ve Nakpilsa'daki iki bin çalışan ek zam talebiyle iş bırakma eylemi yaparken, şahıs ve banka haczi olan şirketlerde maaşlar ödenmiyor, problemler de bir türlü aşılamıyordu. 22 Temmuz'da atanan kayyumlarla birlikte yeni bir döneme giren Naksan Holding'de, 6 aydır verilemeyen işçi maaşlarının tamamı ödendi.



ÇALIŞANLARA % 12 ZAM


Bünyesinde halı, enerji, tekstil, teknoloji, lojistik ve plastik ambalaj sektörlerindeki toplam 51 şirketi barındıran grubun borçları yapılandırılarak, fabrikalarda üretime hız kesmeden devam edildi. 4 bin civarındaki çalışanın maaşına da yüzde 12 oranında zam yapıldı. Halı şirketlerinden Royal, Atlas ve Pierre Cardin markalarının 2017 ürünlerinin tanıtıldığı KKTC'de gazetecilerle bir araya gelen Naksan Holding Yönetim Kurulu Üyesi Genel Koordinatör Mahmut Birlik, şu an itibariyle problemlerin büyük bir kısmının aşıldığını açıkladı. Üretim kapasitesini ve karlılığı gün be gün arttırdıklarını belirten Birlik, “Artık bize mal verme veya çeklerin vadeleri konusunda çekinceleri olan kesimlerde bir tolerans oluşturduk. Geldiğimiz nokta beklentilerimizin üzerinde” dedi.



GERİ DÖNMEK İSTİYORLAR


İlk dönemlerde çoğu çalışanın (beyaz yakalılar) şirketlerin batacağını düşündüğü için işten ayrılma kararı aldığına değinen Birlik, “Bunların sayısı çok az ama bugün itibariyle o giden kişiler tekrar dönmek istiyorlar. Bizlerle tekrar çalışmak istiyorlar. Çünkü Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi'nde (OSB) yüzde 9 civarında zam yapılırken biz daha önce hakları teslim edilmemiş işçilere yüzde 50'ye yakın iyileştirmeler yaptık. Bu sanayi bölgesinde büyük ses getirdi. Şimdi çalışanlarımız kendilerini güvende hissediyorlar ve olumlu yaklaşıyorlar” diye konuştu.



'SATILACAK' İDDİALARI SPEKÜLATİF


Naksan Holding'in satılacağı yönündeki iddiaları 'spekülasyon' olarak değerlendiren Mahmut Birlik, devletin grup şirketlerini ayakta tutmaya ve ekonomik zinciri devam ettirmeye kararlı olduğunu kaydetti. Ticari dengeyi bozacak herhangi olumsuz bir durumun bütün piyasayı etkileyeceğine dikkati çeken Birlik, “Biz ülke olarak geçmişte belirli tecrübelerden geçtik. Ekonomik dolaşım zincirindeki bir halkanın kopmasına izin verilmeyecektir. Emanetimiz olan bu bayrağı başarıyla taşımaya kararlıyız” şeklinde konuştu.



Parça halıda dünya birincisi


Naksan Holding Yönetim Kurulu üyesi Yaşar Atılgan da 3 halı markasının yaklaşık bin 300 satış noktası bulunduğu bilgisini paylaştı. İç pazarın yanısıra halı üretimlerinin yüzde 20'sini ihraç ettiklerini anlatan Atılgan, şöyle devam etti: “Gaziantep, halı sektöründe dünya markası olmuş bir ilimiz. Geçen yılın rakamlarına baktığımızda parça halıda dünya pazarının yüzde 52'si Gaziantep'te üretilmiş. Türkiye'deki toplam üretimin de yüzde 96'sı Gaziantep'te gerçekleşmiş. Dünyada Çin, Belçika gibi rakiplerimiz var ama parça halıda biz öndeyiz. Üretimimiz üst segment, bu nedenle kaliteyi isteyen, kaliteli ürünlerin yer bulacağı Avrupa, ABD gibi pazarları hedefliyoruz.”



Yeni ürünler ilgi çekti


Kıbrıs'ta gerçekleştirilen bayi toplantısında; Royal Halı'nın yeni Beyoğlu ve Üsküdar koleksiyonu, Atlas Halı'nın Nim ve Liva koleksiyonu ve Pierre Cardin Halı'nın ise Afghan ve Voyage koleksiyonları büyük ilgi gördü.



Sigorthalı hizmeti devrede


Türkiye'de ilk kez uygulanan ve bir süredir ara verilen SigortHalı hizmeti de yeniden başlatılıyor. Atlas, Royal ve Pierre Cardin halı ürünleri; çıkmayan leke, yanma, su baskını ve hırsızlık gibi garanti kapsamı dışında kalan durumlara karşı 2 yıl garantili olacak. Kullanıcı hatalarına karşı da 1 yıllığına sigortalanan halılar hiçbir ücret talep edilmeden değiştirilecek.












#FETÖ
#TMSF
#Naksan Holding
7 yıl önce