|

Kıbrıslı Günsel 2019’da yolda

Yakın Doğu Üniversitesi tarafından geliştirilen ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde üretilecek ilk otomobilin tam fonksiyonlu prototipi bu yıl içinde tamamlanacak. Elektrikle çalışan Günsel Model 1 isimli aracın seri üretimine 2019'da geçilecek.

Yeni Şafak ve
04:00 - 21/07/2017 Cuma
Güncelleme: 08:17 - 21/07/2017 Cuma
Yeni Şafak
Kıbrıslı Günsel 2019’da yolda
Kıbrıslı Günsel 2019’da yolda

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) 8 yıldır sürdürülen yerli otomobil çalışmalarında sona gelindi. Yakın Doğu Üniversitesi tarafından geliştirilen ve geçtiğimiz yıl tanıtılan Günsel Model 1 isimli elektrikli otomobilin 2019 yılında seri üretimine başlanacak. Üniversitenin Kurucu Rektörü Dr. Suat Günsel’in çocukluk hayali ile başlayıp, zamanla bir vizyona dönüşen aracın tam fonksiyonlu prototipinin üretimi de bu sürede tamamlanacak. İlk etapta bin adet üretilecek otomobil için kurulan tesiste de tasarım, Ar-Ge ve pazarlama süreçleri yönetilecek.

ÇOCUKLUK HAYALİYLE BAŞLADI

Yerli aracın çıkış hikayesini Yeni Şafak’a anlatan Yakın Doğu Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Doç. Dr. İrfan Günsel, “Bu yolculuk, Babam Suat Günsel’in küçük yaşlarda otomobil merakıyla başlamış. İleride bir otomobil fabrikası kuracağını hayal edermiş. Fakat ülke şartları nedeniyle bu hayal bir müze kurmaya ve klasik otomobillere bakım yapmaya dönüştü. Müzede yaptığımız çalışmalar, kendi otomobilimizi üretme hayalini tekrar canlandırdı. Bir üniversite projesi olarak başlayan yerli araç üretimi profesyonellerin ve öğrencilerimizin de yer aldığı bir ekiple sürdürülüyor. Yerli otomobilimizin 2019 yılından itibaren seri üretimine başlayacağız” dedi.

YARIM SAATTE
ŞARJ OLUYOR

Tam şarjla 350 kilometre yol kateden ve toplam 4 kişiyi taşıyacak şekilde tasarlanan Günsel Model 1’in gövdesi alüminyumdan. Güncel fiyatlarla 100 kilometre başına 5 liradan ucuza mâl olacak otomobil, tıpkı Tesla’nın modelleri gibi enerjisini tamamen elektrikten alıyor. 500 bin kilometreden sonra bile pil kapasitesinin yüzde 90’ını koruyan Günsel Model 1, 90 farklı tasarımın ardından ortaya çıkarıldı. Yarım saat gibi kısa bir sürede şarj olan otomobil elektrikle çalışıyor.

118
ÜLKEDEN
27 BİN ÖĞRENCİ

Yakın Doğu Üniversitesi’nin robotik teknolojisi, yeşil enerji, giyilebilir sağlık ürünleri, yapay damar, kulak gibi çalışmalarıyla da bilime ve önemli katkılar sunduğuna dikkati çeken Doç. Dr. İrfan Günsel, 118 ülkeden gelen 27 bin öğrencisiyle uluslararası kimlikte eğitim-öğretim faaliyetlerine devam ettiklerini kaydetti. Üniversiteleri gökkuşağı olarak tanımladıklarını, her renkten kimliğe ve kültüre sahip öğrencilere ev sahipliği yapmayı hedeflediklerini anlatan Günsel, bunun yolunun da kampüs ve uluslararası üniversite olmaktan geçtiğine işaret etti.

ÜCRETSİZ SAĞLIK HİZMETİ

Günsel, Yakın Doğu Üniversitesi’nin tercih dönemlerinin başlaması sebebiyle öğrencilere sunduğu imkanlara ilişkin de şu bilgileri verdi:

“Kıbrıs’ın en çok tercih edilen üniversitesiyiz. ‘Burs rekortmeni’ olarak tanımlanıyoruz. Üniversitemiz bu kapsamda bin 800 öğrenciye tam burs sağlıyor. Yurt, yemek ve öğrenimi kapsayan ‘ekonomik paket’ seçenekleri de bulunan üniversitemizde aynı zamanda Kıbrıs’taki bütün öğrencilere 7/24 ücretsiz sağlık hizmeti veriyoruz.”


#Yakın Doğu Üniversitesi
7 yıl önce