|

Kırmızı ette kritik 10 gün

Gıda ve Tarım Bakanlığı, ette tavan fiyat uygulamasını 10 gün boyunca yakından izleyecek. Eğer tavan fiyatlar tüketiciye yansımaz ise önce ithalatla kasaplara direk satış yapılacak. Yine fiyatlar düşmezse ‘narh’ gündeme gelecek.

Yeni Şafak
08:04 - 11/02/2016 Perşembe
Güncelleme: 06:06 - 11/02/2016 Perşembe
Diğer

Kıyma ve kuşbaşı etinde tavan fiyat belirlenmesinin ardından Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın izleyeceği yol haritası belli oldu. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik,önceki gün kırmızı et sektörü temsilcileriyle aldıkları karar gereği tavan fiyatları karkas yağsız ette 23.3 TL, yağlı ette 21.8 TL, kıymada 32 TL, kuşbaşı ette de 34 lira olarak açıklamıştı. Açıklanan tavan fiyattın tüketiciye yansıyıp yansımadığını bakanlık 10 gün boyunca yakından takip edecek. Edinilen bilgilere göre belirlenen fiyatın üzerine çıkılması halinde iki aşamalı formül hayata geçirilecek. Ekonomi yönetiminden alınan bilgilere göre öncelikli olarak Et ve Süt Kurumu üreticiyi mağdur etmeyecek şekilde ithalat yaparak kasap esnafına direk karkas et satışı yapacak. Böylece piyasaya et vermeyerek, fiyatları yukarı çeken spekülatörlere darbe vurulacak. Fiyatlarda yine belirlenen rakamın üzerine çıkılması halinde mal ve hizmetlerin satış fiyatlarının kamu otoriteleri tarafından saptanması olarak adlandırılan 'Narh' konusu da gündeme gelebilecek. Star'ın haberine göre, fiyatları manipüle edenlerin olduğunu ifade eden Bakanlığa yakın kaynaklar, “Konya'dan 10 dana, Afyon'dan 20 dana alarak karkas etin 25 lira olduğunu piyasaya yayıyorlar. Bunun önüne geçilmesi gerekiyor. Tarım Bakanlığı'nın yapacakları üretimle sınırlı. Bundan sonrası için Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın devreye girmesi gerekiyor” diye konuştu.



MÜDAHALE EDİLİR


Uzmanlar, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'na bağlı Rekabet Kurulu'nun da belirlenen fiyatların üzerine çıkılması halinde devreye girebileceğine dikkat çekiyor.



KASAPLAR 32 TL'DEN SATIŞA BAŞLADI


Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ, 23.3 liralık kesim fiyatına uyulması gerektiğini ifade ederek üyelerine belirlenen rakamlardan satış yapılmasını tavsiye edeceklerini bildirdi. Kendi işletmesinde kıyma ve kuşbaşını belirlenen fiyattan satmaya başladığını aktaran Yalçındağ “Üretici bu fiyata razı olursa kestirirse bizde elimizden geldiği kadar arkadaşlarımıza imkan ölçüsünde tavsiye ediyoruz” diye konuştu.



ÜRETİCİ MAĞDUR OLMAYACAK


Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yetkilileri et fiyatları belirlenirken, üreticinin hiçbir şekilde mağdur edilmeyeceğinin altını çizdi. Üretici, tedarikçi ve satıcı için makul bir kazanç fiyatının belirleneceğini aktaran üst düzey bir yetkili “Tarım sektöründe insanlar ayrıldığı vakit özelliklede hayvancılıkta geri dönüşleri zor. Oradaki insanların o işi yapmaya devam etmesi gıda arzı açısından önemli” diye konuştu.


#Gıda ve Tarım Bakanlığı
#Kırmızı et
#Narh
8 yıl önce