|

Konutta Türkçe harekatı

Emlak Konut GYO hayata geçireceği projelerinde Türkçe isimlere dönüş için adım attı. Emlak Konut, yapımı tamamlanan projelerde olmasa da yeni projelerde Türkçe isim kullanılmasında hassasiyet gösterecek.

Yeni Şafak
11:08 - 2/06/2017 Cuma
Güncelleme: 11:13 - 2/06/2017 Cuma
Diğer
Yeni projelerde Türkçe isim kullanılacak.
Yeni projelerde Türkçe isim kullanılacak.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın statlarda kullanılan arena isminin değiştirilmesi için talimat vermesinin ardından Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (GYO) kendi projelerinde kullandığı yabancı isimleri değiştirme konusunda harekete geçti. Habertürk Gazetesi'nin haberine göre Emlak Konut GYO yetkilileri düzenledikleri toplantıda konut projelerinde Türkçe isimlere dönüşün adımlarını atmak için bir araya geldiler. Düzenlenen toplantıda yetkililer bundan sonra Emlak Konut işbirliğiyle hayata geçecek projelere Türkçe isim konulması zorunluluğunu tartıştılar. Emlak Konut GYO’nun geliştirdiği projelere Türkçe isim verilmesindeki hassasiyeti önceden biliniyordu.

Yabancıların proje hakkında bilgisi oluyor

Etkinlikte yapımı tamamlanan projelerin isminin değiştirilmesi de gündeme geldi. İsim değişikliğinin hukuki yollarının tartışıldığı toplantıda bir yandan da yabancıların bu projeleri isimlerinden dolayı tercih edip etmedikleri konuşuldu. Yetkililer özellikle deniz kenarı ve göl manzaralı projelere İngilizce isim verilmesinin, yabancı yatırımcılara projenin konumu hakkında bilgi verdiğini, bunun da konut satışları açısından avantaj sağladığına dikkat çekti. Katılımcılar, önceki projelerde isim değişikliği yapmamaya ancak yeni projelerde Türkçe isim kullanılması konusunda azami hasasiyet gösterilmesi konusunda görüş bildirdiler.

Sektör temsilcileri tam destek verdi

Teknik Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, Emlak Konut’un uzun zamandır Türkçe isme sahip projeler geliştirilmesi için kısıtlama getirdiğini belirterek “Projelerde yabancı isim kullanmak zamanında bir akımdı, geçti. Projelerde yabancı yatırımcıların da dilinin dönebileceği Türkçe isimler kullanılmalı.” dedi.

"Karizma duruyor diye yabancı isim koyuyorduk"

EYG Grup İcra Kurulu Başkanı Ömer Faruk Çelik, yabancı yatırımcıların isimden ziyade projenin kendisine önem verdiklerini ifade ederek “Yabancı isimleri biraz daha karizma duruyor diye koyuyorduk. Bundan sonra daha karizma isimler bulmak için çalışacağız” açıklamasında bulundu.

"Yabancı isimler zamanla Türkçe'yi bozabilir"

Özak GYO Başkanı Ahmet Akbalık, projelere konulacak yabancı isimlerin zamanla Türkçe’yi bozacağını söyledi. Akbalık, “İİeride Türkçe, bir kısmı İngilizce, bir kısmı Arapça, bir kısmı Farsça olan bir dil haline gelebilir. Ben projelerde Türkçe isimler kullanılmasında ısrarcıyım. Kendi dilimizden, özümüzden bir isim koymak daha etkili olur” diye konuştu.

#Konut
#Türkçe
7 yıl önce