|

Konutta vade farkı %1'in üzerine çıktı

Sektörün arka arkaya yaptığı kampanyalara bankalardan istenen desteğin gelmemesi konutta vade farkını yükseltti. Sene başında yüzde 0,88 seviyelerine kadar gerileyen vade oranları yeniden yüzde 1’in üzerine çıktı. 100 bin liralık kredide maliyet ise yüzde 1 vade farkıyla 120 ay vadede yaklaşık 10 bin lira daha pahalı hale geldi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 22/04/2017 Cumartesi
Güncelleme: 07:25 - 22/04/2017 Cumartesi
Yeni Şafak
​Konutta vade farkı %1'in üzerine çıktı
​Konutta vade farkı %1'in üzerine çıktı
Küresel piyasalarda risk iştahı arttı. Borsa yükseldi, dolar düştü. Altın fiyatlarında da ufak çaplı geri dönüşler gözlendi. Buna karşın faizler hala yüksek. Bu da konut kredilerinde vade farkının kalıcı olarak aşağıda tutunmasını engelliyor. Sene başında Emlak Konut GYO’nun start verdiği ve ardından markalı konut projelerinin destek verdiği düşük vade oranı ve uzun vade kampanyalarıyla yüzde 1’in altına gerileyen konut kredilerinde vade oranları bankaların kampanyalara aynı oranda destek vermemesiyle yeniden yüzde

1’in üzerine çıktı.
Faizi düşük tutan maliyeti yükseltiyor

Birçok bankada 120 ay vade için vade yüzde 1 ve üzeri olarak gözleniyor. Bankalarla yaptığımız ikili görüşmelerde de 120 ay vadeye 100 bin lira kredide yüzde 1’in altında vade oranı veren çok az banka olduğu gözlendi. Aylık yüzde 1’in altında vade oranı veren bankalarda da yıllık maliyetlerin yüksek olması dikkat çekti. Faiz oranlarındaki yükseliş nedeniyle 100 bin lira kredi çeken bir vatandaş sene başına kıyasla en düşük artış üzerinden yapılan hesaplamada 9 bin 840 lira daha fazla kredi geri dönüşü ödemek durumunda kaldı.

Makas
çok açık

Konut kredi vade oranlarında bankalararası makasın da çok yüksek olduğu gözlendi. Bankalar kendi içlerinde de indirimli, ertelemeli, kiraya son, transfer ve gelirine uygun konut kredileri adı altında aynı vade ve aynı kredi miktarına çok farklı vade farkı uyguluyor. Makas bazen aynı bankada 15-20 puan, farklı bankalarda ise 50 puana kadar açılabiliyor. Bu da 100 bin liralık bir kredide toplam geri dönüş rakamını 120 ay vadede yüzde 1,15’ten hesaplandığında 186 bin 278 liradan yüzde 1,65 vade oranıyla 237 bin 816 liraya çıkartabiliyor.

Uzmanlar uyarıyor

Konut kredisi alacak olan kişilerin bankalararası karşılaştırma yapması tavsiye ediliyor. Uzmanlar, konut kredisi kullanacak olan vatandaşlara karşılaştırma için tüm masraflar dahil toplam geri dönüş rakamını sorgulamaları gerektiğini dile getiriyor. Aksi taktirde 100 bin lira kredi için yapılan karşılaştırmalı faiz hesabına göre 120 ay vadede vatandaşın cebinden çıkacak para farkının 51 bin 538 liraya kadar çıkabileceği gözleniyor.

Kredi iştahını düşürebilir

Sektör temsilcileri bu durumun artan kredi iştahını olumsuz etkileyebileceğini belirtiyor. Nitekim, ocak ayının ilk haftası toplam konut kredisi rakamı tasfiye olan ödemeler de dahil olduğunda 445 bin 718 lira olarak gerçekleşti. Rakam mart ayında iki haftalık sürede 913 bin 845, Nisan’ın ilk iki haftasında ise 1 milyar 62 bin 996 lira oldu. Vatandaş konut kredisi miktarını konut satın alarak sürekli artırmaya başladı. Toplam kredi hacmi de konut kredilerinde 162 milyar 682 bin liraya yükseldi.

#Konut kredisi
#Emlak
7 yıl önce