|

Malta ile güçlü köprü

Türkiye Malta ile ticaret köprüsünü güçlendiren bir süreç yaşıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın daveti üzerine Türkiye’ye gelen Malta Cumhurbaşkanı Marie Louise Colerio Preca ve beraberindeki bakanlar, güçlü işbirliği mesajları verdi. Erdoğan, konuk Cumhurbaşkanı ve beraberindeki heyeti dün Ankara’da ağırladı. Baş başa ve heyetler arası gerçekleşen görüşmelerde; şu anda toplam 1.3 milyar dolarlık Türk yatırımının olduğu Malta'da denizcilik, turizm, eğitim, havacılık, lojistik, sağlık hizmetleri, inşaat ve yapı malzemeleri, altyapı, bilişim ve iletişim teknolojileri ve yaşam bilimleri alanlarında yatırım ve iş birliği konuları etraflıca değerlendirildi.

Fazlı Şahan
04:00 - 25/01/2019 Cuma
Güncelleme: 01:28 - 25/01/2019 Cuma
Yeni Şafak
Türkiye-Malta İş Konseyi Toplantısı hatıra fotoğrafı
Türkiye-Malta İş Konseyi Toplantısı hatıra fotoğrafı

Türkiye, Akdeniz’in ortasında yer alan Malta’dan önemli bir konuğu misafir etti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın daveti üzerine Malta Cumhurbaşkanı Marie Louise Colerio Preca Türkiye’ye iki günlük ziyaret gerçekleştirdi. Söz konusu ziyaret, Malta’dan Türkiye’ye Cumhurbaşkanı düzeyinde gerçekleştirilen ilk ziyaret olma özelliğini de taşıyor. Türkiye-Malta arasında önemli işbirliğinin arttığı son dönemlerde iki ülke bu işbirliğini daha da ilerletmek güçlü köprü kurmayı hedefliyor.

12 BAŞLIK MASADA

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuk Cumhurbaşkanı Preca’yı Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde resmi tören ile karşıladı. Baş başa ve heyetler arası gerçekleşen görüşmelerde; şu anda toplam 1.3 milyar dolarlık Türk yatırımının olduğu Malta'da denizcilik, turizm, eğitim, havacılık, lojistik, sağlık hizmetleri, inşaat ve yapı malzemeleri, altyapı, bilişim ve iletişim teknolojileri ve yaşam bilimleri alanlarında yatırım ve iş birliği konuları etraflıca değerlendirildi. Türkiye ile Malta arasındaki ikili ilişkilerin tüm boyutlarının gözden geçirildiği görüşmelerde çeşitli alanlarda iş birliğinin güçlendirilmesi için atılabilecek adımlar da ele alındı. Türkiye'nin Avrupa Birliği ilişkileri ve üyelik süreci ile bölgesel ve uluslararası gelişmeler hakkında görüş alışverişinde bulunuldu.


İŞ KONSEYİ TOPLANTISI

Malta Cumhurbaşkanı Preca, önceki gün İstanbul'da düzenlenen Türkiye-Malta İş Konseyi toplantısına katıldı. İki ülkenin önde gelen iş çevreleri ve yatırımcılarını buluşturan İş Konseyi toplantısında konuşan Malta Yatırım ve Küçük İşletmeler Bakanı Christian Cardona, “Türkiye bu bölgenin ve hatta dünyanın en dinamik ekonomilerinden bir tanesi. Dolayısıyla bizim için birçok fırsatı barındıran bir ülke ve özel sektörümüzün de bu fırsatların peşine düşmesini canı gönülden istiyoruz” dedi.

AB ÜYELİĞİNE SONUNA KADAR DESTEK

Türkiye'nin AB sürecine ve Gümrük Birliği Anlaşması’na değinen Cardona, "Özellikle Türkiye'nin Avrupa Birliği ve Gümrük Birliği ile söyledikleriyle ilgili olarak biz AB ülkesi olarak Türkiye-AB arasında en yakın ilişkileri destekliyoruz. Malta olarak biz şuna inanıyoruz ki hakikatten Türkiye'nin mümkün olduğunca en yakın şekilde AB bünyesinde olması hepimizin çıkarına olacaktır. Bu anlamda Malta hükumeti adına söz vermek isterim; Sizi ve Türkiye'nin AB nezdindeki katılım çalışmalarını desteklemeye devam edeceğiz" ifadelerini kullandı. Malta'nın ekonomik başarısında Türk firmaların da katkı sağladığını ve bunun uluslararası ticaret için yararlı olduğunu ifade eden Cardona, Türk müteahhitlerin ülkede yaptığı çok başarılı çalışmalar bulunduğunu söyledi.

SON BEŞ YILDA İNANILMAZ İLİŞKİLER GELİŞTİ

Malta Dışişleri ve Ticaret Geliştirme Bakanı Carmelo Abela da, "Son 5 yıla bakacak olursak ilişkilerimiz gerçekten inanılmaz bir şekilde gelişti. Hem ikili siyasal ve ekonomik alanda ve aynı zamanda bölgesel olarak başkentler arasında ilişkilerimiz ve diplomatik ilişkilerimiz de hiçbir zaman bu kadar güçlü olmamıştı. Gerçekten bu çok güzel bir temel" dedi.

  • Turizmde ciddi artış gözlendi
  • Öte yandan iki ülke turizm alanında büyük bir gelişme yaşıyor. 2017’de 14 bin Türk vatandaşı Malta’yı ziyaret ederken, Malta’dan 16 bin turistin Türkiye’yi ziyaret ettiği belirtildi. Ayrıca 2017’de 2 bin den fazla Türk vatandaşı, öğrenci, iş adamları ve diğer alalardan kişiler İngilizcelerini ilerletmek için Malta’yı tercih ettiği kaydedildi.
  • Gazi Meclis ve anıtkabir’i ziyaret etti
  • Malta Cumhurbaşkanı Marie-Louise Coleiro Preca ve beraberindeki heyet dün Anıtkabir’i ziyaret etti. Cumhurbaşkanı Preca Atatürk’in mozelesine çelenk koydu. Misafir Cumhurbaşkanı Preca, öğleden sonra TBMM Başkanı Binali Yıldırım ile görüştü. TBMM’de gerçekleşen görüşmenin ardından Preca, 15 Temmuz’da FETÖ’nün bomba attığı yerleri de gezerek Yıldırım’dan bilgi aldı.

#Türkiye
#Malta
#Recep Tayyip Erdoğan
#Marie Louise Colerio Preca
5 yıl önce