|

Muhatap artık Bağdat

Sözde referanduma yönelik önlemler kapsamında Türkiye, ham petrol ihracatında yalnızca Bağdat hükümetini muhatap alacak. Irak Başbakanlık kaynaklarının mutabakatı duyurmasının ardından gözler petrol satışında tek yetkili kurum olan SOMO'ya çevrildi. Zira ilgili şirket, Bağdat'ın yasal talebine göre vanayı kapatabilir.

Yeni Şafak ve
04:00 - 29/09/2017 الجمعة
Güncelleme: 01:15 - 29/09/2017 الجمعة
Yeni Şafak
​Barzani’nin küresel krizi göze alarak gittiği referandum sonrasında Türkiye’nin önlemleri netleşmeye başladı.
​Barzani’nin küresel krizi göze alarak gittiği referandum sonrasında Türkiye’nin önlemleri netleşmeye başladı.

Barzani’nin küresel krizi göze alarak gittiği referandum sonrasında Türkiye’nin önlemleri netleşmeye başladı. Türkiye, bundan sonra siyasi ilişkilerden ticarete kadar Irak Merkezi Yönetimi’ni muhatap alacak. Irak Bölgesel Kürt Yönetimi’ne (IKBY) karşı masada olan senaryolardan belki de en önemlisi için ilk somut adım dün atıldı. Türkiye, ham petrol ihracatında yalnızca Bağdad hükümetini muhatap almayı kabul etti. Irak başbakanlık makamından yapılan açıklamada,Türkiye’nin ham petrol ihracatında yalnızca Irak hükümetini muhatap almayı kabul ettiği bildirildi. Irak petrollerinin pazarlanmasından yasal olarak sorumlu tek resmi şirket SOMO. Irak merkezi Hükümeti ve SOMO’dan gelecek resmi talepler ile gerekli adımlar atılabilir. Yani Türkiye, Barzani yönetimine karşı yaptırımını Irak merkezi Yönetimi’nin isteği ile gerçekleştirmiş olacak ve böylece resmi muhatabını dünyaya duyurmuş olacak.

İKİ BAŞBAKAN MUTABIK KALDI

Açıklamada, bu önlemler arasında “petrol ihracat (faaliyetlerini) sadece Irak hükümetiyle sınırlamak” ifadesinin yer aldığı belirtildi. Açıklamada daha fazla ayrıntı verilmedi. Ankara’nın Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin ham petrol ihracatı konusunda nasıl tavır alacağına da değinilmedi. Geçtiğimiz günlerde alternatif senaryoları gündeme geriten Yeni Şafak’ın sorularını cevaplayan Global Energy Research Partners Strateji ve Araştırma Direktörü Emin Emrah Danış, petrolün mahalli yönetimin krizdeki ekonomisini ayakta tutan en önemli gelir kaynağı olduğunu ve bu konudaki müeyyidelerin caydırıcılık etkisinin yüksek olduğunu söyledi. Ceyhan üzerinden günlük 500 bin varil petrol ihraç edildiğini hatırlatan Danış, “Irak Merkezi Hükümeti’nin petrol konusunda komşu ülkelerden sadece kendisiyle görüşülmesini istemesi önemli. Sözde referandum sonrası Türkiye, bölgenin tartışmalı hale gelecek petrol ihracatını bölgeyi tecrid etmek ve iktisadi baskıyı arttırmak için Irak’ın da muhtemel talebi olarak durdurulabilir” dedi.

  • GAZPROM DA PROJEDEN ÇEKİLDİ
  • IKBY, Rus petrol şirketi Gazprom Neft’in Orta Doğu Direktörü Sergey Petrov, IKBY, Halepçe petrol kuyusunun geliştirilmesinden vazgeçtiklerini açıkladı. Rus Neftekompas dergisine konuşan Petrov, petrol kuyusuna erişimdeki zorluklar nedeniyle, IKBY’ye ait Halepçe petrol kuyusunun geliştirilmesinden vazgeçtiklerini belirtti. Bölgedeki jeopolitik risklerin azaltılması için önemli oranda yatırım gerektiğine işaret eden Petrov, “Mevcut durum, üstlenmek istemediğimiz oranda risk barındırıyor” ifadesini kullandı. Şirketin, Irak’taki dört projesinden üçü kuzey Irak’ta yer alıyor.
  • Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’na bağlı olarak faaliyet gösteren TOBB sınır kapılarının yapımında tek yetkili kuruluş olarak öne çıkıyor. 3996 sayılı kanuna göre yap-işlet-devret modelini kullanabilen bakanlık, kendi iştiraki olan Gümrük ve Turizm İşletmeleri’ni gümrük tesisi yapabilen tek yetkili kuruluş kılıyor. TOBB ise bakanlıktan aldığı kamu kaynakları payıyla bu tesisleri yapabilme kabiliyetine sahip.
#Irak
#Referandum
#IKYB
٪d سنوات قبل