|

Osmaneli'den Rusya'ya 140 ton şeftali

Bilecik'in Sakarya Vadisi'nde bulunan Osmaneli ilçesinden Rusya'ya bu yıl 140 ton şeftali ihracatı yapıldı.

Yeni Şafak
11:17 - 21/09/2017 الخميس
Güncelleme: 11:21 - 21/09/2017 الخميس
AA
Osmaneli ilçesinden Rusya'ya bu yıl 140 ton şeftali ihracatı yapıldı.
Osmaneli ilçesinden Rusya'ya bu yıl 140 ton şeftali ihracatı yapıldı.

Çerkeşli köyünde 1989 yılından bu yana şeftali üreten Ali Arslan, o dönemlerde küçük bir işletme olarak işe başladıklarını söyledi. Üretici olduklarını ancak küçük çaplı pazarlama da yaptıklarını dile getiren Arslan, zaman geçtikçe bölgelerinde meyveciliğin geliştiğini ve bu doğrultuda işlerinin de arttığını anlattı.

Eskiden hububat ağırlıklı Osmaneli'de meyve ağaçlarının çoğaldığını ifade eden Arslan, "Özellikle şeftalide üretim çoğaldıkça soğuk hava deposu yapmayı düşündük. Önce kendi ürünümüzü depolarız diye başladık ama işler farklı noktaya ulaştı. Bugün Çerkeşli'de iki, Pamukova'da bir tesisimiz bulunuyor. Çok yüksek tonajlar ile çalışıyoruz" dedi.

Bu yıl Bursa, Çanakkale ve Bilecik'te şeftali rekoltesinin yüksek olduğunu dile getiren Arslan, bu nedenle fiyatların düştüğünü, üreticinin iyi kazanamadığını söyledi.

"Rusya'dan bizi buldular"

Arslan, şu anda şeftalinin iç ve dış pazar açısından ucuz olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

  • "Ucuz fiyatı duyan Rusya, bu yıl ürün istedi. Şu anda kilogram maliyeti yaklaşık 1,60 gibi. 140 ton ürün gönderdik. Bu durum bizi de mutlu etti. İlçeden Akdeniz, Karadeniz ve İç Anadolu'ya epeyce ürün gidiyordu. Bizim şeftali, Rusya'daki bazı marketlerde satışa sunulacakmış. İhracat biraz daha farklı. Toplayıp, yükleyip hemen yola çıkması gerekiyor. Bunun için işçi sayısını artırdık ve sorunsuz ürünümüzü gönderdik. Umarım devamı gelir ihracatımız artar."

Bilecik Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hacı Dursun Yıldız da şeftalinin Osmaneli ilçesinde kavun karpuzdan sonra en önemli geçim kaynağı haline geldiğini vurguladı.

Yıldız, 2002 yılında 17 bin ton olan şeftali üretiminin, geçen yıl 28 bin tona çıktığını belirterek, "Bilecik'te ağırlıklı olarak şeftali üretimi Osmaneli ilçesinde yapılıyor. İlçede 26 bin dönüm alanda şeftali yetiştiriciliği yapılıyor. Şeftali son dönemde ilçenin önemli gelir kaynaklarından biri oldu." diye konuştu.

#Osmaneli
#Rusya
#Şeftali
٪d سنوات قبل