|

Pahalı demir tartışması

İnşaatçıların yoğun olarak kullandığı demir çelikte sular durulmuyor. Üreticiler, maliyetlerin yüksek olduğundan şikayet ederken; müteaahitler ise maliyetlerin yüksek olmamasına rağmen fiyatların artırıldığını savunuyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 23/11/2017 Perşembe
Güncelleme: 01:05 - 23/11/2017 Perşembe
Yeni Şafak
Tellioğlu, uzun bir aradan sonra ilk kez inşaat ciro endeksinin düştüğünü hatırlattı.
Tellioğlu, uzun bir aradan sonra ilk kez inşaat ciro endeksinin düştüğünü hatırlattı.

Demir piyasasında daralma olduğunu söyleyen İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu Başkanı Tahir Tellioğlu, uzun bir aradan sonra ilk kez inşaat ciro endeksinin düştüğünü hatırlattı.

Birçok ürün kalemine zam geldiğini ancak demir çelikteki zam oranının yüksek olduğunu ifade eden Tellioğlu, “Hükümetin öncülüğünde çözüm bulalım. Eğer maliyetlerde artış varsa birşey demiyoruz. Ancak hammmadde girdi maliyetlerine yüzde 30 zam gelse, bunu yüzde 70 yansıtılıyor" dedi.

‘DEMİR VERMEYENLER DE VAR’ İDDİASI

“Şuanda bazı bölgelerde 3 bin lirada versen sana demir satmıyorlar” diyen Tellioğlu, şu ilginç iddiada bulundu: “Fiyatı yükseltmek için önceden paranı vermişsen bağlantın varsa ancak o zaman alabiliyorsun. Yoksa vermiyor. Şuanda yüzde 60 kapasite ile çalışıyorlar. Madem çok talep var. Yüzde yüze çıkartmıyorlar. Yani piyasayı kontrol edebiliyorlar. Bizim isyanımız buna."

  • Keyfi oluşturulan fiyat değil
  • Konuyla ilgili görüşlerini sorduğumuz Türkiye Çelik Üreticileri Birliği Genel Sekreter Vekili Gazi Bilgin ise, ülke içindeki enerji maliyetleri, hammadde olarak ithal edilen, hurda ve elektrot gibi önemli girdilerden dolayı yüksek fiyatların oluştuğunu söyledi. Gümrük vergisinde yüzde 20 indirimde bir işe yaramadığı yorumunu yapan Bilgin, şu şöyle devam etti: “Şuanda fiyatların düşmesi söz konusu değil. Üretici bu yükü daha fazla taşıyamaz. Fiyatlar uluslararası fiyatlarla mukayese edildiği zaman Türkiye’de fiyatlar çok uygun.”
#Demir
#Sektör
#İnşaat
6 yıl önce