|

Partiler yıllık yardımını aldı

Referandumun olduğu yıllarda partilere fazladan bir yardım yapılmıyor. Ancak seçim olduğu yıllarda farklı miktarda mali yardım yapılıyor. Eğer o yıl milletvekili genel seçimleri yapılacaksa, normalde her yıl verilen ödeneğin 3 katı, o yıl sadece yerel seçimler yapılacaksa, 2 kat ödeme gerçekleştiriliyor. Eğer hem genel, hem yerel seçim aynı yıl içindeyse de Hazine yardım miktarı o yıl ödeneğinin 3 kat olarak veriliyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 20/02/2017 Pazartesi
Güncelleme: 23:37 - 19/02/2017 Pazar
Yeni Şafak
Siyasi partiler, yıllık hazine yardımlarını aldılar.
Siyasi partiler, yıllık hazine yardımlarını aldılar.

Siyasi partilere her yıl olduğu gibi bu yıl ocak ayında da Hazine yardımı yapıldı. Maliye Bakanlığı'nın ocak ayı bütçe gerçekleşmeleri sonuçlarında siyasi partilere 2017 yılında toplam 234 milyon 678 bin 460 lira yardım yapıldığı belirlendi. Referandumun olduğu yıllarda ise partilere fazladan bir yardım yapılmıyor. Böylece 16 Nisan tarihinde gerçekleşecek “Referandumu” kapsamasa da hesaplamalara göre Ak Parti'ye 119 milyon 170 bin lira Hazine yardımı yapıldı. CHP'ye 60 milyon 947 bin lira, MHP'ye 28 milyon 653 bin liralık yardım yapıldı.



YARDIMLAR HER YIL OCAK'TA VERİLİYOR


Siyasi Partiler Kanunu uyarınca, son milletvekili genel seçimlerine katılma hakkı tanınan ve genel barajı aşmış bulunan siyasi partilere son milletvekili seçimlerinde aldıkları oy sayısına göre her yıl Hazine'den o yılki genel bütçe gelirleri “(B) Cetveli” toplamının 5 binde 2'si oranında mali yardım sağlanıyor. 2017 yılı bütçesinde B Cetvelindeki gelirlerin net tutarı 586 milyar 696 milyon lira olarak öngörüldü. Böylece her yılın bütçesi hazırlanırken, bütçe tasarılarına partilere o yıl verilecek ödenek de bu tutarın 5 bin de 2'si olarak verilmek üzere en başında konulmuş oluyor. 1 Ocak itibariyle bütçe yasası yürürlüğe girdikten sonra da ocak ayının ilk 10 gününde partilere yardım ödenekleri aktarılıyor.


  • Bir oyun tutarı 5 lira 32 kuruş
  • Devlet yardımı yapılacak siyasi partilere, genel seçim sonrasında Yüksek Seçim Kurulunca ilan edilen toplam geçerli oy sayıları ile orantılı şekilde bölüştürülüyor. Bu çerçevede de 1 Kasım 2015 tarihindeki son seçimde TBMM'ye giren partilerin aldığı oy dağılımında bir oyun tutarı 5 lira 32 kuruş oldu.
  • Referandum için ek ödeme yok
  • Referandumun olduğu yıllarda partilere fazladan bir yardım yapılmıyor. Ancak seçim olduğu yıllarda farklı miktarda mali yardım yapılıyor. Eğer o yıl milletvekili genel seçimleri yapılacaksa, normalde her yıl verilen ödeneğin 3 katı, o yıl sadece yerel seçimler yapılacaksa, 2 kat ödeme gerçekleştiriliyor. Eğer hem genel, hem yerel seçim aynı yıl içindeyse de Hazine yardım miktarı o yıl ödeneğinin 3 kat olarak veriliyor.
#Hazine
#Yardım
#Maliye Bakanlığı
7 yıl önce
default-profile-img